Faranjit Nedir Nedenleri Tedavisi

  • HASTALIKLAR
  • Faranjit Nedir Nedenleri Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 1.034 kez görüntülendi

Faranjit Nedir Nedenleri Tedavisi

Faranjit, farinkslerin (yutak) iltihaplanması yüzünden oluşur. Genellikle tahriş olmuş boğazda görülür. Çeşitli mikro organizmalar faranjite sebebiyet verebilir.

Faranjit, burun ve ağız boşluğunun arka tarafı olan ve farinks denilen boğaz kısmının iltihabıdır.

Faranjit Nedenleri – Sebepleri
Faranjit, çoğunlukla kış aylarında, virüs ve bakterilerin boğaza yerleşmesi sonucunda ortaya çıkan bulaşıcı bir boğaz enfeksiyonudur. Bronşit oluşumuna neden olabilir.

Örneğin ağızdan nefes alma bu hastalığa yakalanma riskini arttırır. Alerji, burun kemiğinde eğrilik, geniz eti gibi doğuştan gelen bir takım özellikler hastalığa yakalanmayı kolaylaştırır. Bunların dışında diş ve bademcik iltihapları, Boğazda gıçıktan dolayı boğazı temizleme isteğinin fazla olması, stresli bir yaşam sürmek, düzensiz yaşamak, Spordan uzak kalmak, sigara kullanmak, uyku bozukluğu bu hastalığa yakalanma ihtimalini arttırır.

Boğazın arka kısmı mikroplara, toza, ısıya karşı hassastır. Hem akut farenjit hem de kronik farenjit ‘ in nedenleri birbirine benzese de arada bazı farklar bulunur.

Kronik Faranjit Nedir? 
Faranjit hastalığı uzun süreden beri mevcut ve hasta çok şiddetli olmayan şikayetler yapıyorsa buna kronik “müzmin” farenjit denir

Faranjit Bulaşıcımıdır?
Bulaşıcıdır. Büyük oranda kış mevsiminde görülür. Faranjit hastanın tükürük ve burun salgısından bulaşabilir. Evde faranjit hastası varsa eşyalar ortak olarak kullanılmamalı ve eller sabunla sıkça yıkanmalıdır.

Genellikle viral bir hastalık olduğu için antibiyotik ilaçlarını kullanmak gerekmez. Kendiliğinden 4 ya da 5 gün içerisinde geçer. Ancak ateş 2 günden fazla devam ederse antibiyotik kullanımı sözkonusu olabilir.

Faranjit Belirtileri
– Semptomları; Boğaz ağrısı, ateş, başağrısı, boyunda şişmiş lenf düğümleri. Bademcikler büyür ve üzerinde beyaz-sarı iltihap odakları oluşur.

– Viral faranjitte burun akıntısı ve sonrasında akıntı görülebilir. Bir çok vakada yutma zorluğu, nadir de olsa solumada güçlük söz konusudur. İlave semptomlar, enfeksiyona sebep olan mikroorganizmalara bağlıdır.

– Bazen farenjit aşağı inip bronşite de yol açar.

– Boğazı ağrıyan ateşli çocuklarlardan, her 10 çocuktan biri streptokok bakterisinin yol açtığı faranjite yakalanmıştır. Faranjit kış amevsiminde kapalı, kalabalık yerlerde kolayca bulaşır. 5-15 yaş grubu arasındaki çocuklar faranjite en çok yakalanan gruptur.

– Kronik farenjitte virüslerin rolü olsa da çevresel faktörler daha önemli rol oynar. Sigara, alkol, alerji, geniz akıntısı, burun tıkanıklığı, kuru ve kirli hava, çok sıcak ya da soğuk besin veya sıvı tüketimi, diş ve bademcik iltihapları bunların en önemlileridir.

Faranjite Ne İyi Gelir – Faranjite İyi Gelen Bitkiler
Afrika Sardunyası Kökü: Afrika sardunyası kökünden üretilen ve umka olarak da bilinen bu bitkisel damla yetişkinlerde günde 3 defa 30 damla şeklinde alınır. www.saglikvegebelik.com

Meyan Kökü: Tahriş olan boğazı rahatlamak için gün içerisinde meyan kökü pastilleri kullanılabilir. Meyan kökü solunum yolları hastalıklarında asırlardır geleneksel tedavide kullanılan bir bitkidir. Kan şekeri yüksek olanlar meyan kökü kullanmamalıdır.

Daryapraklı Sinirliot: 2 yemek kaşığı ince kıyılmış bitkinin üzerine bir bardak kaynar su dökülür ve 5 dakika kadar demlenip süzülür ve günde birkaç bardak içilir.

Faranjit Gargara
Adaçayı Yaprağı: 1 yemek kaşığı adaçayı yaprağı üzerine 150 ml kaynar su döküldükten sonra, üstü kapalı olarak şekilde 10 dakika demlenir, süzülür ve günde birkaç kez gargara yapılır. Adaçayından yapılmış pastiller de kullanılabilir.

Papatya Çiçeği: Bir yemek kaşığı papatya çiçeğinin üstüne bir bardak sıcak su dökülür, üzeri kapalı olarak 5-10 dakika kadar demlenip süzülür. Standardize papatya solüsyonlarından 10-20 ml eklenerek bir kaç defa gargara yapılır. Her seferinde çayın taze olarak hazırlanması gerekir.

Bu yazı faranjit nedir, faranjit nasıl geçer, faranjitin belirtileri, bitkisel faranjit tedavisi, faranjite ne iyi gelir, faranjit nedenleri, faranjit sebepleri, faranjit nasıl bulaşır, faranjit nasıl önlenir konusunda bilgi vermek için yazılmıştır.

faranjıt nasıl geçer, faranjit bulaşıcımıdır, faranjit nedir, gebelikte faranjite ne iyi gelir, gebelikte faranjit, faranjit nedenleri, faranjit nasıl bulaşır, faranjit kaç günde geçer, faranjit ile bronşit arasındaki fark, faranjite ne iyi gelir

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.