Erkekte Ve Kadında Makattan, Anüsten, Dışkıdan Kan Gelmesi Ve Tedavisi

  • Genel Sağlık
  • Erkekte Ve Kadında Makattan, Anüsten, Dışkıdan Kan Gelmesi Ve Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 976 kez görüntülendi

Büyük abdestten, makattan, anüsten, dışkıdan kan gelmesi, makat çatlağından bağırsak kanserine kadar pek çok nedenden kaynaklanabilen ve sık görülen sağlık sorunlarındandır. Dr. Michael Kessler bize dışkıdan kan gelmesinin nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında şu bilgileri verdi:

Hemoroid

Büyük abdestten kan gelmesinin sık karşılaşılan nedeni, iç hemoridlerdir. İç hemoroid, anüsün iç bölgesinde bulunan şişmiş bir kan damarı olup, büyük abdest bozarken ağrıya ve kanamaya yol açabilir.

Kabızlık

Kabızlık, kakanın sert ve kuru olmasına yol açar, bunun sonucunda da anüs çevresi zarar görüp, büyük abdestten kan gelmesi sorunu yaşanabilir. Kabızlık ayrıca anal fissür, hemoroid ve bazı bağırsak tıkanıklığı türleriyle karşılaşma olasılığını da artırır.

Anal fissür(Makat çatlağı)

Anal fissür, anal kanal içinde yani büyük abdest yapılan yerde, makatta oluşan çatlaktır. Makat çatlağı da büyük abdestten kan gelmesinin en sık karşılaşılan nedenleri arasında yer alır.

Gıda zehirlenmesi

Kanlı ishal, büyük abdestten kan gelmesi, bazen E. coli veya norovirüs gibi gıda kaynaklı hastalığın sonucu olarak ortaya çıkar.

Kolit

Kolonun iltihaplanmasına kolit denir. Çeşitli hastalıklar ve sağlık sorunları kolite neden olabilir, ancak kolitin en sık karşılaşılan nedeni iltihaplı bağırsak hastalıklarının bazı türleridir. Kolit de kakadan kan gelmesine yol açabilir.

Anjiyodisplazi (Yapısal damar bozukluğu)

Anjiyodisplazi, kan damarlarının anormal derecede kırılgan olabileceği ve kanamaya meyilli olabileceği bir durumdur. Şayet makat çevreniz bu sorundan muzdaripse büyük abdestiniz kanlı bir şekilde gelebilir.

Bağırsak veya kolon tıkanıklığı

Bağırsaklarda veya kolonda tıkanıklık varsa, bu durum da makat çevresinde tahriş ve iltihaplanmaya bazen de kanamalara neden olabilir.

Peptik Ülser

Peptik ülser, yemek borusunun, midenin veya ince bağırsağın iç yüzeyinde aşınma, delik ve yara olarak ortaya çıkan sağlık sorunudur. Bu hastalık genellikle H. pylori enfeksiyonundan yahut bazı ilaçların uzun süre kullanılması yüzünden, yan etki olarak meydana gelir.Peptik ülser de büyük abdestte kana yol açan rahatsızlıklardandır.

Polip veya kanser

Kalın bağırsağın iç yüzeyini döşeyen tabakanın bağırsak içine doğru çıkıntı yapacak şekilde büyümesine polip denir. Polipler zamanla kansere dönüşebilir. Polipler de büyük abdestte kan gelmesinin sorumlularındandır.

Divertikül

Kalınbağırsakların çeperinde yıllar içinde oluşan küçük baloncuklara divertikül denir. Bu baloncuklar normalde zararsız olmakla birlikte bazen enfekte olarak veya iltihaplanarak büyük abdestten kan gelmesine neden olabilirler.

Büyük abdestten, dışkıdan kan gelmesinin diğer nedenleri

  1. Mide veya bağırsak iltihabı 
  2. İrratbl bağırsak sendromu
  3. Makat bölgesine darbe alınması
  4. Crohn hastalığı 
  5. Bağırsak iskemisi 
  6. Yiyecek alerjisi
  7. Bazı ilaçların yan etkisi
  8. İnce bağırsak tümörü

Büyük abdestte kan gelmesinin nedenini tespit etmek için hangi testler yapılır?

  1. Gaitada Gizli Kan Testi 
  2. Dijital rektal muayene (PRM) 
  3. Anoskopi veya Proktoskopi 
  4. Sigmoidoskopi 
  5. Özofagogastroduodenoskopi (EGD) 
  6. Kolonoskopi

Büyük abdestte kan nasıl geçer?

Büyük abdestinizde kan geliyorsa ilk yapmanız gereken bir Genel Cerrahi doktoruna başvurmak olmalıdır. Doktor kolonoskopi ve gaita testi ile bu durumun neden kaynaklandığını tespit edip gerekli tedaviyi uygulayacaktır.

İlaç Tedavisi

Büyük abdestten kan gelmesinin nedeni, enfeksiyon, peptik ülser veya kolit ise, doktorunuz size antibiyotik veya anti-inflamatuar ilaç reçete edecektir.

Ameliyat

Büyük abdestten kan gelmesine yol açan neden bazen ameliyat gerektirebilir. Bağırsak kanseriniz varsa, tümörü çıkarmak, polipli veya hemoroid vakalarını tedavi etmek, bağırsak tıkanıklığını gidermek veya ilerlemiş ülseri yahut özofagus yırtığını onarmak için doktorunuz ameliyat olmanızı uygun bulabilir.

Oturma banyosu

Makatta kanamanın en sık karşılaşılan nedeni iç hemoroidler ve makatta çatlaklardır. Oturma banyosu yapmak makatı rahatlatıp kanamayı engelleyebilir.

Doğru beslenin

Kızarmış ve baharatlı yiyecekler, yetersiz sıvı alımı da makatta kanamayı tetikleyebileceğinden, sebze ve meyve ağırlıklı beslenerek, günde 8-10 bardak su içerek, beslenme kaynaklı büyük abdestte kan görülmesini engelleyebilirsiniz.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.