Erkeklerde kısırlık ve tedavisi

  • ERKEK SAĞLIĞI
  • Erkeklerde kısırlık ve tedavisi için yorumlar kapalı
  • 1.400 kez görüntülendi

Erkeklerde kısırlık ve tedavisi

Erkeklerde kısırlık

Erkeklerde kısırlık çok görünmediği düşünülse de azımsanmayacak bir sayıda kısır erkek vardır. Ve bu sayı günümüzde hızlı bir şekilde artmaktadır. Her çiftin hayalini süsleyen çocuk sahibi olma duygusu bazen hüsranla sonuçlanabilmektedir. Eşler bir çok denemeye rağmen çocuk sahibi olmadıklarında endişeye kapılırlar. Kimi zaman bu endişeleri boşuna olur bazen ise bazı problemlerin belirtisi olabilmektedir. Kadın kısırlığı sıklıkla görülmekle birlikte erkekler bazen bütün suçu kadına atabilmektedir. Kendilerinin kısır olamayacağını zannederler ya da bu konuda bilgi eksikliği yaşarlar. Oysa bir yılı aşkın bütün denemelere rağmen çocuk sahibi olamayan çiftlerin her iki tarafında doktora gitmesi, gerekli tetkikleri yaptırması gerekir.

Erkeklerde kısırlık nedenleri

Erkeklerde kısırlık sebebi bazen bilinmemekle birlikte yapılan tetkikler sonucunda bazı hastalıkların sebep olduğu da görülmektedir.

1) Varikosel
2) Hormonal nedenler
3) Genetik bozukluklar
4) Geçirilmiş iltihabi hastalıklar ve Azospermi
5) Ameliyatlar
6) Doğumsal anormallikler
7) Çevresel ve kimyasal etkenler
8) İnmemiş testis, Ereksiyon (sertleşme) sorunu ve hipospadias
9) İmmünolojik nedenler
10) İlaçlar ( kanser ilaçları, tansiyon ilaçları vs )
11) Radyasyon
12) Erken boşalma

Erkeklerde kısırlık tedavisi

Erkeklerde kısırlık tedavisinde hekimler tarafından yapılan spermiogram ile teşhis konulur. İdrar sırasında yanmanın ve akıntının olması durumunun bir ön teşhis, kesin sonuçlar 2 ile 7 gün ilişki arasından sonra ultrasonografi, sperm testi ve doktor muayenesi ile verilebilmektedir. Erkeklerde kısırlık tedavisi son yıllarda çok büyük ilerleme kaydettiği görülmekte 0 (sıfır) spermle bile çocuk sahibi olmanın mümkün olduğu görülmektedir. Erkeklerde kısırlığının en sık görülen nedenlerinden biri de yumurtalık damarlarında varisleşme yani; varikoseldir. Varikosel sorunu, cerrahi yöntemlerle tedavi edilebiliyor. Ancak bu operasyon, sperm kalitesini biraz arttırsa bile çiftlerin kendiliğinden çocuk sahibi olmasına genellikle yetmiyor ve tüp bebek tedavisi gerekiyor. Azospermi de yani; hiç sperm sahibi olmayan erkeklerin hormon değerlendirmesinin önemini belirterek, hormon azalmasına bağlı durumlarda hormon verilerek hiçbir cerrahi müdahale (ameliyat) gerek kalmadan sperm elde edilebilmektedir. Sperm sayısının hafif ve orta derecede azalmasında ise aşılama yapılıyor. Aşılamanın tek uygulama sonucundaki başarısı yüzde 10 ila 15 arasında değişiyor. Spermin çok az olduğu durumlarda ise mikroenjeksiyon yöntemi tercih ediliyor.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.