Emzirmeye Başlangıç Dönemi

  • ÇOCUK SAĞLIĞI
  • Emzirmeye Başlangıç Dönemi için yorumlar kapalı
  • 1.285 kez görüntülendi

Emzirmeye Başlangıç Dönemi

Sütüm Ne Zaman Gelecek?

Doğumdan sonraki ilk birkaç gün süresince vücudunuz bir tür süt maddesi olan kolostrum üretimine başlar. Bazı kadınlarda kolostrum yoğun ve sarıdır. Bazılarında ise ince ve sulu olabilir.

Kolostrum bebeğiniz için oldukça önemli olan ve bebek mamalarında bulunmayan antibakteriyel ve bağışıklık sistemini güçlendirici maddeler gibi koruyucu özelliklere sahiptir. Kolostrum akışı oldukça akış olduğundan bebeğinizin emme, nefes ve yutma becerilerini koordine etmeyi öğrenmesini sağlar.

Doğumdan 3-4 gün sonra sütünüz kolostrumdan yağsız süt görünümü kazanmaya başlar. Sütünüz doğumdan sonraki 10-14 gün içerisinde normal anne sütü haline gelmesi için bu aşamalardan geçecektir.

Bu süre boyunca bebeğinizin ihtiyacına uygun olarak anne sütü üretimi artar. Üretilen süt miktarı vücudun ne kadar uyarıldığına bağlıdır. Diğer bir deyişle ne kadar çok emzirirseniz sütünüz o kadar artacaktır.

Sezeryanla doğum yapan annelerde sütün artması gecikebilir. Bazen belirli bir neden olmaksızın annenin sütü birkaç gün gelmez. Bu oldukça normal ve kaygı verici olmayan bir durumdur ancak doktor bu konuda bilgilendirilmelidir. Doğumdan sonraki birkaç gün içerisinde bebekler kolostrumdan fazlasına ihtiyaç duymasa da doktorunuz bebeğin yeterince beslendiğinden emin olmak isteyecektir.

Doğumdan sonraki 72 saat içerisinde sütünüz hala gelmediyse kesinlikle doktorunuzla görüşünüz.

Bebeğiniz başlangıçta bir miktar su kaybedebilir. Ancak bu kilo kaybı doğumdaki kilonun %7’sinden fazla olmamalı, dördüncü gün durmalı ve beşinci günden itibaren bebek tekrar kilo almaya başlamalıdır. 14. Günde bebek doğumdaki kilosuna ulaşmış olmalıdır.

Emzirmeye Ne Zaman Başlamalıyım?

Mümkünse doğumdan en geç bir saat sonra bebeğinizi emziriniz. Birçok bebek ilk emzirmede dahi içgüdüsel olarak emmeye başlar. Doğumdan sonra bebek 24 saatin büyük bölümünü uyuyarak geçirecektir. Dolayısıyla doğumdan sonra hemen emzirmezseniz birkaç saat sonra bebeğinizi emzirmeniz daha zor olabilir. Bunun yanı sıra bebeğinizi hemen emzirmeniz emme fikrine alışmasını kolaylaştırır.

Emzirmeye Ne Zaman Başlamalıyım

Doğru bir şekilde emzirmek için birkaç deneme yapmanız gerekebilir. Önemli olan bebeğinizin ağzını geçişçe açarak yalnızca göğüs ucunu değil, etrafını da ağız içine alabilmesidir. Bebeğiniz emzirirken uyursa uyandırmaya çalışın. Emzirme sırasında bebeğin uyuması tam olarak emememesine neden olur.

Hem sizin hem de bebeğinizin emzirmeye alışması için her iki-üç saatte bir emzirin. Böylece bebeğinizin acıktığına yönelik sinyalleri de öğrenmiş olacaksınız.

Bibero ve Emzik Kullanmalı Mıyım?

Başlangıçta biberon ve emzik ile bebeğinizin kafasını karıştırmamak daha doğru olur. Bazı uzmanlar bebeğin henüz emzirmeye alışmadan biberonla beslenmesinin bebek açısından karışıklığa neden olacağını, hatta bebeğin biberonu memeye tercih edeceğini belirtmektedir. Ancak doktorunuz bebeğinize mama takviyesini yapmanızı öneriyorsa mamayı biberonla verebilirsiniz.

Bebeğimin Acıktığını nasıl anlarım?

Çoğu anne bebeğin ağlamasının acıktığının göstergesi olduğunu düşünür. Ancak ağlamak bebeğin acıktıktan çok sonra verdiği bir tepkidir. Bu nedenle bebeğiniz çok acıkmadan önce onu beslemeniz önemlidir. Bebeklerin acıktıklarında gösterdikleri tepkiler arasında:

  • Kafasını sağa sola sallamak
  • Ağzı açmak,
  • Parmaklarını emmek,
  • Dudaklarını emiyormuş gibi yapmak
  • Annenin memesine yönelmek

 

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.