Emzirme Ne Zaman Olmalı ve Ne Kadar Sürmeli

  • ÇOCUK SAĞLIĞI
  • Emzirme Ne Zaman Olmalı ve Ne Kadar Sürmeli için yorumlar kapalı
  • 1.362 kez görüntülendi

Emzirme Ne Zaman Olmalı ve Ne Kadar Sürmeli

Yeni doğan bebekler ilk ay boyunca günde 8-12 kere emzirilmelidir. Bu süreçte bebeğini mama ile besleyen birinden daha sık beslediğinizi farkedebilirsiniz. Peki neden? Bunun nedeni anne sütünün sindirim sisteminde daha hızlı ilerlemesi nedeniyle mamadan daha kolay sindirilmesi, bu nedenle bebeğinizin daha sık acıkmasıdır.

Ayrıca sık emzirme ilk birkaç hafta boyunca vücudunuzun süt üretimini uyarır. 1-2 aylık dönemde emzirilen bebekler günde yaklaşık 7-9 kere emzirilecektir.

Süt tedariğiniz tam olarak yerleşmeden önce emzirme bebeğiniz acıktıkça yapılır. Bu da 1.5-3 saatte bir emzirmek demektir. Bebek büyüdükçe daha az sıklıkta emzirilir ve daha belirli bir düzen ortaya çıkar. Ancak emzirme süresince geceleri dahil olmak üzere en geç 4 saatte bir emzirilmelidir.

Emzirme arasında geçen süre emzirmeye başladıktan itibaren mi yoksa bitirdikten itibaren mi başlamalı?

İki emzirme arasındaki süreyi bebeğiniz emmeye başladığı dakikadan itibaren saymalısınız. Başka bir deyişle emzirmeye başlama saati sabah 06:00 iken bir sonraki emzirmeye başlama saati 08:00 ise iki saatte bir emziriyorsunuz demektir.

Emzirmek ne kadar sürer?

Bu bebeğinize ve size bağlıdır. Ancak aşağıdaki faktörler de etkilidir:

  • Süt tedariğinizin tamamen gelip gelmediği
  • Süt akışının hızı
  • Bebeğinizin memeye göre doğru konumlanması,
  • Bebeğinizin hemen emmeye başlamaması veya oyalanması
  • Bebeğinizin uykusuzluğu, dikkatinin hemen dağılması

Bebeklerin ne kadar emzirileceği yaşına da bağlıdır. Bebek büyüdükçe daha verimli olacağından her iki memeden 5-10 dakika emebilir. Yeni doğanlarda bu 20 dakikaya kadar çıkabilir.

Mümkün olan en üretken beslemeyi sağlamak için bebeğinizi doğru tuttuğunuzdan emin olun. Bebeğinizin ağzını büyük bir şekilde açarak göğüs ucu çevresini tamamen ağzına alması çok önemlidir.

Ne zaman diğer memeye geçmeliyim?

Her iki memede de süt üretiminin devam etmesi için (ve birinde aşırı yüklenmeden dolayı ağrı oluşmaması için) memeyi değiştirmek ve gün içerisinde her iki memeden de mümkün olduğunca eşit emzirmek önemlidir.

Bazı uzmanlar emzirmenin orta noktasında diğer memeye geçilmesini ve her öğünde ilk emzirilen memenin değiştirilmesini önermektedir. En son öğünde hangi memeden başladığınızı hatırlamıyorsanız iç çamaşırı içine bir pamuk vb. bırakarak hatırlayabilirsiniz.

Emzirme sırasında bebeğimi ne sıklıkta geğirtmeliyim?

Bebeğinizi bir memeden diğerine geçirirken ve emzirmenin sonrasında geğirtebilirsiniz. Genellikle bebeğin hareketli olması da geğirmesine yardımcı olmaktadır. Bunun yanı sıra ihtiyaç hissettiğiniz her anda bebeğinizi geğirtebilirsiniz. Bazı bebekler diğerlerine göre daha fazla ihtiyaç duyabilirler.

Bebeğiniz çok fazla kusuyorsa daha sık geğirtmeniz gerekebilir. Beslenme veya geğirme sırasında kusmak küçük bebekler için normal bir durum olsa da, bebekler emzirme sırasında kusmamalıdır. Emzirme sonrasında gerçekleşen kusma durumunda doktorunuza başvurunuz.

Bebeğimin doyduğunu nasıl anlarım?

Özellikle yeni anneler bebeklerinin doyup doymadığını anlamakta güçlük çekebilir. Yemekten sonra mutlu ve tok görünüyorsa, düzenli kaka yapıyorsa, uykusu iyiyse, uyanıkken hareketliyse ve kilo alıyorsa bebeğiniz yeterince besleniyordur.

Ancak beslenmeden sonra mutlu görünmüyorsa, normalden daha sık acıkıyorsa, gün içerisinde birçok kez idrar yapmıyorsa, sürekli ağlıyorsa ve kilo almıyorsa yeterince beslenemiyor olabilir.

İlk zamanlar bebeğinizin beslenmesiyle ilgili bir defter tutarak beslenme saatlerini ve süresini not etmeniz yararlı olacaktır. Ayrıca idrar ve kaka saatlerini de kaydetmelisiniz.

Yeni doğan bebeğin bezi nasıl görünmeli?

Bebeğinizin kirli bezi yeterince beslenip beslenmediğinin çok iyi bir göstergesidir. Kolostrum yoğun yapıda olduğundan bebekler doğumdan itibaren 24 saat içerisinde yalnızca bir veya iki kez idrar yaparlar.

Yeni doğan bebeğin kakası yoğun ve katrana benzeyen bir görünümdedir. 3-4 gün içinde kolostrum süte dönüştükçe kaka yeşil-sarı bir renk alır. Bebeğinizi ne kadar emzirirseniz o kadar bez kirletir. Ancak doğumdan sonraki ilk 2-3 gün günde yalnızca bir bez kirletebilir.

3-4 gün sonra normal olarak şunların olması gerekir:

  • Günde en az 6 tane açık ve soluk renkte idrarlı bez. Daha az bez kirletmesi bebeğinizin yeterince süt emmediğini gösterebilir. İdrarda turuncu kristaller görürseniz doktora gidiniz. Bu yetersiz sıvı alımı veya dehidrasyon göstergesi olabilir.
  • En az 4 tane sarı, tohumlu görünümde kakalı bez değişimi. Yaklaşık bir aylıkken kaka bezi sayısı azalır. Hatta gün içerisinde kaka yapmayabilir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.