Her evde, her mutfakta, bir de temizliğe ve cilt sağlığına faydalarını bilenlerin banyolarında bir şişe elma sirkesi bulmak mümkün.

Öyle çok faydası var ki, elma sirkesi neredeyse insanlık tarihi kadar eski tüketim tarihine sahip. İnsanlar asırlar boyunca elma sirkesini salataları tatlandırmak, ama en çok da hastalıkları tedavi etmek için kullanmışlardır.

Günümüzde elma sirkesinin market raflarında, küçük, büyük tüm marketlerde çok cüzi ücretlerle satılıyor olması kimseyi yanıltmamalı. Çünkü marketlerdeki o ürünlerin sağlık açısından neredeyse hiçbir faydası yok. Yüzyıllardır tıpkı bir ilaç gibi her derde deva olsun diye tüketilen elma sirkesi, bugün marketlerde satılanlar değil elbette. Çünkü neredeyse tüm vücut sağlığına faydalı olan elma sirkesi evde doğal yöntemlerle hazırlananlardır. Gerçek elma sirkesini bu kadar önemli bir şifa kaynağı haline getiren husus, onun içerdiği gerçek elma asididir. Gerçek elma sirkesinin içerisinde bol miktarda C vitamini, potasyum, kalsiyum ve sodyum mineralleri içermesidir. Elma sirkesi, içerdiği değerli maddelerden dolayı kanı inceltir, yüksek ateşi düşürür, sindirim ve sinir sistemlerine de iyi gelir.

Elma sirkesi tüm vücuda faydalıdır!

Elma sirkesi, pek çok hastalık için şifa kaynağıyken hastalıkları önlemek için de çok etkilidir. Bu bakımdan gerçek elma sirkesi düzenli olarak tüketildiğinde hastalıklara yakalanma riskini azaltır ve metabolizma güçlendirir. Elma sirkesi, doğal bir antibiyotik olduğu için enfeksiyonlara yakalanma riskini azaltır, iltihap önleyicidir. Hem pek çok organın sağlıklı çalışmasına yardımcı olan elma sirkesi hem de cilt sağlığını korur. Aslında elma sirkesi her derde deva bir besindir.

Vücudun direncini arttırır!

Elma sirkesi, çok kaliteli bir C vitamini kaynağıdır. C vitamini ise tüm vücudun korunması için bağışıklık sisteminin en önemli yardımcısıdır. Elma sirkesi C vitamininin yanında vücudun ihtiyaç duyduğu diğer birçok vitamini de barındırmaktadır. Elma sirkesi, genel anlamda vücudun güçlenmesi ve hastalıklarla mücadele etmesi için çok önemli bir besin kaynağıdır. Özellikle de içerdiği kalsiyum, kişinin kemik ve iskelet yapısını güçlendirir, C vitamini ise birçok hastalığa yakalanma riskini azaltır.

Sindirim sisteminin fonksiyonlarını güçlendirir!

Doğal elma sirkesi, suda çözülen petkin olarak bilinen lifler bakımından zengindir. Bu lifler sayesinde elma sirkesi, bağırsaklarda oluşabilecek spazmları doğal olarak yatıştırır. Bununla birlikte ishal gibi sindirim sorunlarının tedavisi için de etkili olduğu bilinmektedir. Ancak sade olarak değil de, su veya meyve suyu ile karıştırılarak içilen elma sirkesi kesinlikle ishal için doğal bir tedavi aracıdır. Ayrıca elma sirkesinin sindirim sistemini düzenleyici etkisiyle hazımsızlığı da doğal olarak gidermek mümkündür. Hazımsızlık tedavisi için bir çay bardağı doğal elma sirkesinin içine 1 çay kaşığı bal karıştırılır ve içilir. Bu karışım hazımsızlık sorununu kısa süre içinde çözebilir. Ancak bu karışımı gün içinde bir kez içmek yeterlidir. Elma sirkesi ve bal karışımı bunun yanında mide ve bağırsak sağlığını da desteklediği için gastrit ağrılarını da giderir. Elmanın içinde bulunan petkin maddesinin ciddi anlamda bağırsakları hareketlendirdiği bilinmektedir. Bu bağlamda elma sirkesi de tembel bağırsak sistemini aktif hale getirir ve kabızlık sorununa neden olan unsurları doğal olarak ortadan kaldırır.

Sinüzit için faydalıdır!

Elma sirkesi; doğal bir antibakteriyel ve antioksidan kaynağı olduğu için genel anlamda solunum yollarının sağlığına faydalıdır. Özellikle sinüslerin temizlenmesi, boşalması ve burnun temizlenmesi için elma sirkesinden faydalanılır.

Hıçkırığı giderir!

İnsanların zaman zaman yaşadıkları hıçkırık, mide asidinin yol açtığı protein sindirimi sorunu yüzünden ortaya çıkmakta ve genel olarak da aşırı meyve tüketilmesi durumunda yaşanmaktadır. Hıçkırık olması durumunda bir bardak suyun içine 1 tatlı kaşığı elma sirkesi karıştırıp içmek iyi gelir. Çünkü elma sirkesi midede asit dengesini sağlar ve diyafram spazmlarını yatıştırır.

Ter ve vücut kokularını giderir!

Elma sirkesinin antibakteriyel özelliği, vücut kokularının emilerek yok olmasına ortam hazırlar. Elma sirkesi, bakterileri yok etmek için cildin pH seviyesini ayarlar ve kötü kokuyu giderir. Örneğin ayak kokusu problemi yaşayan kişilerin en doğal ve etkili çözümü elma sirkesidir. Ayak kokusunu gidermek için bir kovaya ılık su doldurup içine 2 fincan elma sirkesi eklenir. Akşamları ayaklar 15 dakika boyunca bu karışımda bekletilirse ayaklarda kokuya sebep olan bakteriler yok edilir. Ayak kokusunu tamamen gidermek haftada 1 –  2 bu uygulamanın yapılması yeterlidir. Ayrıca koltuk altında meydana gelen kötü kokular için de bir kasenin içine ılık su koyup 1 tatlı kaşığı elma sirkesi karıştırılır. Hazırlanan bu karışıma bir pamuk batırıp pamukla koltuk altı silinir. Bu uygulamanın haftada 2 kez yapılması koltukaltında oluşan kokuları tamamen giderecektir.

Soğuk algınlıklarına iyi gelir!

Elma sirkesi; doğal bir antibiyotiktir ve soğuk algınlığı, öksürük, boğaz ağrıları gibi mevsimsel rahatsızlıklara iyi gelir. Bu tür sorunlar yaşayan kişiler, bir bardak ılık suyun içine bir yemek kaşığı elma sirkesi ve 1 tatlı kaşığı balı karıştırmalılar. Hatta bu karışıma bir miktar zencefil katılırsa çok daha faydalı olur. Bu karışımın içilmesi de gargara yapılması da soğuk algınlıklarına, boğaz ağrısına, öksürüğe ve göğüs tıkanıklığına iyi gelir.

Vücut yorgunluğunu giderir!

Vücutta laktik asit birikmesi, toksinlerin depolanması kişinin kendisini yorgun, halsiz ve bitkin hissetmesine sebep olur. Elma sirkesi ise vücutta laktik asit birikimini önlemektedir. Çünkü elma sirkesinin içinde amino asit ve enzimler bulunmakta ve bunlar da laktik asitleri yok etmektedir. Elma sirkesi; yorgunluğu ve rehaveti hafifletici etkisi olan elektrolitler ile dolu olduğu için yorgunluk, halsizlik gibi sorunları çözer. Bunun için bir bardak sebze suyunun içine 1 tatlı kaşığı elma sirkesi katıp içmek yeterlidir. Bu karışımın düzenli olarak tüketilmesi yorgunluğu doğal olarak hafifletir.

Bacak kramplarını giderir!

Vücutta asit birikimi, özellikle bacaklarda kramplara sebep olur. Bu kramp sorunlarını azaltmak için vücutta bulunan asit kristallerini eritmek, yok etmek gerekir. Bunun için su ile seyreltilmiş elma sirkesini bir miktar bal ile karıştırarak içmek önerilir. Yalnız bu karışımı fazla değil, günde yarım çay bardağı tüketmek yeterlidir.

Kötü nefes kokusunu yok eder!

Ağız içinde oluşan bakteriler ve besinlerden kalan artıklar ya da kişinin sindirim bozuklukları sebebiyle ağız kokusu yaşanır. Elma sirkesinin asidik özellikleri diş çürümesini önler, kötü nefes kokusunu yok eder ve ağız içi sağlığını destekler.

Diş sağlığını korur!

Ağız içindeki bakteriler, dişlerin çürümesine ve diş etlerinin deforme olmasına sebep olur. Elma sirkesi ise diş etlerine yerleşmiş bakterileri öldürür ve diş eti iltihabı ile mücadele eder. Bunun için su ile elma sirkesini karıştırıp bu karışım ile gargara yapmak gerekir. Haftada 2 – 3 kez bunu tekrarlamak ağız içini temizleyerek diş sorunlarını giderir ve aynı zamanda dişlerde oluşan sarı lekeleri yok eder.

Zararlı bakterileri yok eder!

Elma sirkesi; zararlı bakterileri ortadan kaldırmaya yardımcı olurken bağırsaklarda bulunan yararlı bakterilerin sayısını da arttırır. Elma sirkesinin antiseptik özelliği sayesinde cilt ve tırnak sağlığını korumak mümkündür. Ciltte ve tırnaklarda meydana gelen mantar ve enfeksiyon sorunlarını gidermek için elma sirkesinden faydalanmak önerilir. Ayaklarında mantar sorunu olan kişiler, sıcak suya bir miktar elma sirkesi ekleyerek ayaklarını bu suyun içinde bekletmeliler. Bunun yanında mantar olan tırnaklara da bir pamuk yardımıyla tırnaklara elma sirkesi sürmek önerilir.

Aynı paralelde kulak iltihabı, mesane enfeksiyonu veya kandidiyaz tedavisi için de etkili bir tedavi kaynağı olarak elma sirkesinden faydalanılır. Aslında elma sirkesi vücutta oluşan her türlü enfeksiyon, iltihap ve mantar için elma sirkesi tedavi edici özellik gösterir.

Kan şekerini dengeler!

Elma sirkesi, antiglisemik özellikte bir besindir ve dolayısıyla da kan şekeri seviyesini sağlıklı seviyede tutmaya yardımcı olur. Bunun için 1 bardak suyun içine 1 yemek kaşığı elma sirkesi eklenerek içilir. Elma sirkeli su, midenin besinleri daha sağlıklı bir şekilde sindirmesini sağlar.  Bunun için elma sirkeli suyun günde 3 kere tüketilmesi önerilir. Bu sayede bu karışım, kan şekeri seviyesini dengeler. Ancak bu esnada miktarın iyi ayarlanması gerekir, fazla tüketilmemesinde fayda var. Günde 3 kez yarım çay bardağı içmek yeterlidir.

Kilo verme sürecini hızlandırır!

Elma sirkesinin her derde deva özellikleri kilo vermek isteyenlere de yardımcı olmaktadır.  İçeriğinde bulunan asetik asit sayesinde elma sirkesi metabolizmayı hızlandırır ve vücuttaki yağ yakımını hızlandırır. Bunun için her sabah 1 büyük bardak dolusu ılık suyun içine 1 yemek kaşığı doğal elma sirkesi ekleyip içmek önerilir. Karışımın tadından hoşlanmayanlar karışıma 1 çay kaşığı da bal ekleyebilirler. Elma sirkeli ılık suyu gün içinde de aralıklarla tüketmek kilo vermeyi kolaylaştırır.

Kolesterol seviyesini düzenler!

Elma sirkesi, çok eski çağlardan beri kan şekeri ve kolesterolü dengelemek için tüketilmektedir. Elma sirkesinin bu özelliği tüm vücut sağlığını koruduğu gibi kalp sağlığının korunması için önemlidir. Bu bakımdan sağlıklı bir bünyeye sahip olanların bile ara sıra elma sirkesi tüketmeleri önerilir.

Ağrıları hafifletir, eklem sertliklerini engeller!

Elma sirkesi, yüksek miktarda potasyum ve kalsiyum içermektedir. Bu sayede kas ve eklemlerdeki büyüme desteklenir, eklem sertliği de önlenebilir. Bu bakımdan su ile inceltilmiş elma sirkesinin tüketilmesi ya da salatalara elma sirkesi eklenmesi ile vücuttaki ağrıları hafifletmek mümkündür. Bu bağlamda kemik sağlığını da koruyucu etki elma sirkesinin içindeki kalsiyum, fosfor ve magnezyum mineralleri ile sağlanmaktadır. Tüm bu besin maddeleri hem kemikler hem de genel anlamda iskelet yapısı için çok büyük önem arz eder.

Kanser hücreleriyle savaşır!

Vücudun sağlıklı bir gelişim gösterebilmesi için her daim bir miktar alkali pH barındırması gerekiyor. İşte bu alkali pH değerinin çok düşük olması ise vücutta hücre yıkımına, kanser oluşumuna sebep oluyor. Bu bakımdan elma sirkesinin düzenli olarak tüketimi sayesinde vücutta alkalinite miktarı artar ve kanser gibi hastalıkların ortaya çıkması önlenebilir. Elma sirkesi bu özelliğiyle vücuttaki bazı toksinlerin atılmasına yardımcı olur.

Cilt sağlığını korur!

1 yemek kaşığı elma sirkesinin içine bir çay kaşığı bal karıştırarak cilde sürüp 10 – 15 dakika beklemek pek çok cilt sorununa şifa olur. Bu sayede ciltte bulunun gözenekler temizlenir, ölü hücreler ve ciltteki fazla yağ kaybolur. Bununla birlikte gerçek elma sirkesinin cilt rengini açıcı özelliği de bulunmaktadır. Ciltte oluşan güneş lekelerini, yaşlılık lekelerini ya da gebelik lekelerini doğal bir madde ile yok etmek için eşit miktarda elma sirkesi ve su karıştırılır, akşamları yatmadan önce bir pamuk yardımıyla cilde sürülür. Bu uygulama sayesinde cilt lekelerinden kurtulmak mümkün olur.

Saç sağlığını destekler!

Elma sirkesi nasıl ki, cilt sağlığını koruyorsa aynı şekilde kafa derisi sağlığını da korur. Sağlıklı saçlar için 1 bardak suya bir çay kaşığı elma sirkesi ekleyerek tüketmek faydalı olur. Elma sirkeli su, saçlarınızın gürleşmesini ve doğal bir parlaklık kazanmasını sağlar. Aynı şekilde elma sirkeli suyu saç diplerine uygulayarak kafa derisinde bakteri ve mantar sorunları giderilir, saç dökülmesi önlenir.

Evde elma sirkesi nasıl hazırlanır?

Elma sirkesi hazırlamak için; elma, içme suyu, bal ve sirke anasına ihtiyaç vardır.

Öncelikle elmalar kabuklarıyla birlikte dörde bölünür ve çekirdekli kısımlar atılır. Elmalar 5 litrelik kavanozlara doldurulur ve kavanozun 1/3ine içme suyu konur.

Ardından bir miktar sirke anası ve 3 – 4 yemek kaşığı organik bal eklenir. Kavanozun ağzı kapakla değil de bir bezle kapatılır. Çünkü hava alması gerekiyor. Bu şekilde 2 ay boyunca karanlık ve ılık bir ortamda bekletilir.

Bu süreçte sirkenin etrafına sinekler gelir ve elma sirkesinin kokusu etrafı sarar. Ancak bu durum her şeyin yolunda olduğunu gösteriyordur.

2 ayın sonunda sirke süzülür ve elma posaları atılır. Ardından kavanoz yıkanmadan sirke yeniden kavanozun içine dökülür ve 3 kaşık da bal eklenir. Bundan sonra kavanozun kapağı sıkıca kapatılır ve yeniden serin bir yerde beklemeye başlanır. Sirke ne kadar uzun süre beklerse o kadar etkili ve sağlıklı olur. Sirkenin kokusu keskinleştiğinde tüketime hazır hale gelmiştir. İşte bu son aşamada elma sirkesinin üzerinde beyaz bir tabaka oluşur ve buna sirke anası adı verilir. Bu sirke anasını daha sonra tekrar hazırlamak üzere kullanmak için muhafaza etmek gerekir. Bu şekilde her defasında evde doğal yöntemlerle elma sirkesi hazırlamak mümkün olur.

Elma sirkesi kullanacak olanlara öneriler

  • Yukarıda faydaları sayılan elma sirkesi pek çok derde deva bir üründür. Ancak diğer doğal ürünler gibi kesinlikle tüketiminde aşırıya kaçmamak, kontrollü olmak gerekir. Zira elma sirkesi yüksek oranda asitik özellik barındırdığından özellikle ağız yoluyla kullanımında aşırı tüketim zararlı olabilir.
  • Elma sirkesinin cilt ve saç sağlığı için kullanımında ise doğal elma sirkesini sade olarak direkt kullanmak yerine su ile inceltmek ya da bal ile karıştırmak çok daha doğru olacaktır. Aksi halde ciltte ve kafa derisinde alerjik reaksiyonlar ortaya çıkabilir. Ayrıca elma sirkesinin sade bir şekilde direkt olarak içilmesi de yemek borusu ve mideye de zarar verebilir. Bunun yanında yüksek asetik asit içerdiği için vücuttaki potasyum seviyesini, kemiklerde minerallerin seviyesini düşürür. Bu sebeple de seyreltilerek içilmesi önerilir.
  • Elma sirkesinin yukarıda sayılan pek çok faydasının gerçekleşebilmesi için kesinlikle ev yapımı doğal elma sirkesi kullanılması gerekir. Aksi halde marketlerde satışa sunulan kimyasal içerikli elma sirkesinin faydası değil, zararı olacaktır.
  • Her hangi bir hastalığı olan ve bu hastalığın tedavisi için ilaç kullanan kişiler, elma sirkesi tüketmeden önce mutlaka doktora danışmalılar. Çünkü elma sirkesi ilaçlarla etkileşime geçtiğinde zararlı etkiler gösterebilir.
  • Elma sirkesi içerdiği asitler sebebiyle çok ciddi ishal, hazımsızlık ve mide ekşimesi gibi sorunlara yol açabilir. Bu bakımdan sindirim sistemi ile ilgili sorunlar yaşayan ve ilaç kullanan kişilerin elma sirkesi tüketmeden önce doktorlara danışmaları önerilir.
  • Elma sirkesinin dişlere ve diş etlerine faydalı olduğundan yukarıda bahsedildi. Ancak fazla tüketildiği ya da su ile inceltilmeden tüketildiği zaman bazı zararları olabilir.
  • Elma sirkesinin sağlıklı ve yeterince faydalı olabilmesi için kesinlikle ev de hazırlanması önerilir. Bunun için de en doğru mevsim kış mevsimidir. Çünkü sirkenin hem oluşması hem de doğru şekilde muhafaza edilebilmesi için serin bir ortama ihtiyaç vardır. Yaz aylarındaki hava sıcaklığı sirkenin bozulmasına neden olabilir.