El Ve Ayak Tırnağı Düşmesi (Çıkması) Neden Olur, Nasıl Geçer?

  • Genel Sağlık
  • El Ve Ayak Tırnağı Düşmesi (Çıkması) Neden Olur, Nasıl Geçer? için yorumlar kapalı
  • 1.474 kez görüntülendi

Tırnak düşmesi olarak da bilinen tırnak çıkması çeşitli nedenlerden dolayı tırnakta meydana gelen zedelenmeden yahut enfeksiyondan kaynaklanır.
Tırnaklardaki mantar enfeksiyonları en yaygın görülen tırnak sorunlarındandır ve tırnaklarda düşmeye yol açabilir. Bu rahatsızlığın tıbbi ismi onychoptosis’dir.

Sedef hastalığı, oje gibi tırnak bakım ürünlerinin sık kullanımı, kemoterapi tedavisi ve çeşitli enfeksiyonlar da tırnakta düşmeye neden olabilir.

Tırnak çıkmasındaki süreç genelde tırnağın morarması, kararması ve düşmesi şeklinde gerçekleşir ve belli zaman alır.

Sual; Ayağıma darbe aldım veya ayakkabıdan dolayı tırnağım hasar gördü. Ayak baş tırnağım sallanıyor galiba yakın zamanda düşecek .Sizce ne yapmalıyım,tırnağın yeniden çıkması ne kadar süre alır?
CEVAP
Ortopedi Uzmanı Özhan Özdemir’in cevabı tırnak kendiliğinden düşerse alttan normal tırnak uzama sürecine bağlı olarak yaklaşık altı ayda yeni tırnak çıkar, eğer düşmez ve kalkık vaziyette kalırsa çektirmek için cerrahiye başvurabilirsiniz.

Tırnak neden düşer?

Mantar Enfeksiyonu

Ayak tırnaklarını etkileyen mantar enfeksiyonun tıbbi adı onikomikozdur ve ilerlemiş vakalarda ayak tırnağı düşmesine yol açabilir.. Son derece bulaşıcı bir durumdur. Bu enfeksiyon tek bir tane ayak tırnağına yahut çoğuna bulaşabilir. Mantar enfeksiyonu saldırıları önce tırnak uçlarına ardından tırnak diplerine ve en son tırnak altlarına yayılır. Enfekte tırnakta acı hissi ve şişme görülebilir, daha sonra tırnaktan renk gider, sarı, kahverengi yahut soluk beyaz bir hal alır. Yavaş yavaş kalınlaşıp kötü koku da yayabilir. Enfeksiyon şiddetli olduğunda tırnakta düşme meydana gelebilir.

Zedelenme

El ve ayak tırnaklarında yanlış ayakkabı seçimi, düşme, yanlışlıkla çekiçle parmağa vurma gibi çeşitli nedenlerden zedelenme meydana gelebilir. Zedelenen tırnak zamanla enfekte olup düşebilir.

Tırnak çıkması belirtileri

Tırnaklar genelde ya enfeksiyondan dolayı düşer yahut tırnağa alınan darbe, yaralanma tırnak çıkmasına yol açar.
Yaralanmadan dolayı tırnak çıkması belirtileri

  1. Ağrı
  2. Tırnak altında kan toplanması
  3. Tırnakta renk değişikliği
  4. Kanama
  5. Tırnak yuvasının gevşemesi

Enfeksiyon kaynaklı tırnak düşmesi belirtileri

  • Tırnakta kalınlaşma
  • Tırnaktan gelen kahverengi, yeşil yahut sarı renk akıntı
  • Şişme
  • Dokuda kızarıklık
  • Kötü koku

Tırnak düşmesi nasıl tedavi edilir?

Çay ağacı yağı 

Mantar enfeksiyonu tırnak altında görülüp, tırnakta düşmeye neden olabilir. Çay ağacı yağı antiseptik özellikleri ile mantar ve bakterilerle mücadele eder. Royal Prince Alfred hastanesinde 2002 tarihli yapılan araştırma çay ağacı yağının enfeksiyondan kurtulmakta etkili olduğunu göstermiştir. En az iki hafta boyunca, günde iki kez etkilenen bölgeye organik çay ağacı yağı sürün. Organik çay ağacı yağını internetten sipariş verebilirsiniz.

Biyotin hapı

Biyotin tırnaklarla ilgili sorunların tedavisinde çok etkili bir vitamindir. F.Hoffmann-LaRoche AG, Basel tarafından 1990 yılında İsviçrede 6-9 aydan fazla günde 2.5 mg biotin alan kadınlar yapılan çalışma sonucuna göre biyotinin tırnak kırılması, düşmesi, zedelenmesi gibi sorunları tedavi etmekte etkili olduğu tespit edilmiştir.

Elma Sirkesi

Elma sirkesi anti-inflamatuar ve antiseptik bir maddedir.15 dakika boyunca oda sıcaklığında elma sirkesi içine düşen ayak tırnağınızsa ayaklarınızı, el tırnaklarınızsa elleriniz daldırın, daha sonra kurulayın. Her gün bu işleme devam edin.1-2 gün içinde enfeksiyonda gerileme gözlemleyeceksiniz.

Benzalkonyum klorür

Benzalkonyum klorür mantar enfeksiyonunu kontrol altına almanızı sağlayan mükemmel bir antiseptiktir. Enfeksiyonun yayılmasına izin vermez, durumun kötüleşmesini önlemeye yardımcı olur. En iyi sonuçları elde etmek için günde bir veya iki kez uygulayın.

Not:Bildirdiğimiz yöntemleri uygulamadan mutlaka doktorunuza danışın

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.