Mahallenizdeki çocuk parkında, kendi arka bahçenizde veya çevrenizdeki sokaklarda muhakkak denk gelmişsinizdir. Dut ağacı oldukça güzel bir görüntü sergiler. Bu ağaç, böğürtlen benzeri, her yemeğe tat vermek için kullanılabilen, lezzetli ve sağlıklı bir meyve üretir. Dut meyvesi küçücük olabilir, ancak bazı oldukça büyük sağlık faydaları sağlar. Kilo kaybına yardımcı olabilir, karaciğerinizi sağlıklı tutabilir ve her porsiyonda bol miktarda vitamin ve mineraller temin edebilirsiniz. Bir dahaki sefere pazara gittiğinizde veya civarınızdaki bahçede bulursanız, deneyin ve benzersiz lezzeti ile besleyici özelliklerinin tadını çıkarın.

 

Dut Nedir?

Dut ağacı, Moraceae familyasından gelir ve incir, ekmekmeyvesi ve banyan ağacı ile yakından alakalıdır. Bu çiçekli ağaç ilk başta hızla büyür, ancak genellikle yalnızca 9 ila 15 metre yüksekliğe ulaşır. Dut ağaçları ılıman iklimlerde yetişme eğilimi gösterir, Haziran-Ağustos aylarında hasat edilir ve dünya genelinde Avrupa, Hindistan, Kuzey Afrika ve Orta Doğu’da bulunur. Ağaçlar, türüne bağlı olarak beyaz, kırmızı, mor veya siyah olabilen uzun, silindirik bir meyve üretirler. Lezzetleri değişebilir, tatlı ve biraz mayhoş olabilirler. Örneğin beyaz dut, tatlı bir tada sahiptir ve siyah veya kırmızı dut meyvelerinden daha az ekşidir.

Dut ağacının meyveleri; lezzeti artırmak için kullanılabilir veya tatlılar pişirilebilir, yoğurtlara konulabilir. Dut, birçok önemli besleyici madde bakımından yüksektir ve kolesterol düzeylerini düşürerek kan şekeri sabit tutmak gibi çeşitli sağlık yararlarına sahip olduğu gösterilmiştir.

 

Dutların Besin İçerikleri

Dutlar düşük kalorilidir fakat lif vitamin C, vitamin K ve demir bakımından zengindir.

Bir fincan dut için besin içeriği aşağıdaki gibidir:

60.2 kalori

13.7 gram karbonhidrat

2 gram protein

0.5 gram yağ

2.4 gram lif

51 miligram C vitamini (Günlük ihtiyacın %85’)

10.9 mikrogram vitamin K (Günlük ihtiyacın %14’ü)

2,6 miligram demir (Günlük ihtiyacın %14’ü)

272 miligram potasyum (Günlük ihtiyacın % 8’i)

0.1 miligram riboflavin (Günlük ihtiyacın %8’i)

1.2 miligram E vitamini (Günlük ihtiyacın %6’sı)

25.2 miligram magnezyum (Günlük ihtiyacın %6’sı)

53.2 miligram fosfor (Günlük ihtiyacın %5’i)

54.6 miligram kalsiyum (Günlük ihtiyacın %5’i)

Yukarıda listelenen besin değerlerine ek olarak dutlar; bakır, niasin, vitamin B6 ve tiamin içerir.

Kanserle Mücadelede Yardımcı Olabilir

Diğer çilek türlerinde olduğu gibi, dut da kanserle savaşan en iyi gıdalardan biri olarak kabul edilir. Zararlı serbest radikalleri savuşturmaya ve hücreleri hasardan korumaya yardımcı olan antioksidan bileşiklerinden ötürü etkileyicidir. Japonya’da yayınlanan bir araştırma, dut suyu maddesinin farelerde; serbest radikallerin neden olduğu oksidatif hasar düzeylerini etkin bir şekilde azaltabildiğini bulmuştur. Dut suyunun, antioksidan ve kanser kaynaklı serbest radikallerin neden olduğu stresi azalttığı da kanıtlandı.

2017’de Koreli araştırmacılar, dutlardan spesifik bir bileşim elde ettiler ve meme kanseri hücrelerinde hücre ölümüne neden olduğunu ve farelerde tümör hücrelerinin büyümesini ve yayılmasını yavaşlattığını buldular. Serbest radikallerin yol açtığı hasarla mücadeleye yardımcı olabilecek ve kanseri önlemeye yardımcı olabilecek diğer antioksidan bakımından zengin gıdalar kadar etkilidir.

 

Kilo Vermeyi Destekliyor

Dutların besleyiciliği yoğundur. Dolayısıyla kalorileri düşük olmakla iyi miktarda; lif, C vitamini, K vitamini ve demir de dahil olmak üzere çeşitli besin maddeleri içerir. Özellikle lif, sindirim sağlığını geliştirmeye, kabızlığı tedavi etmeye ve hatta kilo vermeye yardımcı olabilir. Sadece bir fincan dut, günlük lif ihtiyaçlarınızın yüzde 10’una kadarını karşılayabilir. Diyet lifi yediğinizde, sindirilmemiş gastrointestinal sisteminizden geçer. Bu dışkıya hacim katar ve iştahınızı azaltmak için sizin daha uzun süre doygun hissetmenizi sağlar. Bazı araştırmalar, dutların obezite karşıtı bir etkisi olabileceğini bile göstermektedir. Hayvansal bir araştırma, dut suyu ile 12 hafta süreyle tedavi edilen farelerin, hem vücut ağırlığında hem de visseral yağında düşüş olduğunu kaydetti. Tatlı krizinizi tatmin edecek ve kalori alımınızı düşük tutacak, düşük kalorili, sağlıklı bir atıştırmalık için, lezzetli dutlarla dolu bir bardak yüksek proteinli yoğurt yemeyi deneyin.

 

Kolesterol Seviyelerini Düşürür

Dutta bulunan lif çoğunlukla çözülmeyen bir liftir, ancak aynı zamanda %25’i çözünebilir pektin şeklindedir. Çözünür lif, su emebilen ve kolesterol düzeylerini düşürmeye ve kalp rahatsızlığı riskini azaltmaya yardımcı olduğu gösterilen bir lif türüdür. Dutun kendisinin de kilo üzerinde olumlu bir etkisi olabilir. Journal of Food Science’da yapılan bir araştırma, duttaki bileşiklerin; kalp rahatsızlığının en önemli risk faktörlerinden biri olan LDL kolestrolün oksidasyonunu önlemesine yardım ettiğini buldu. Yukarıda bahsedilen hayvan araştırmasında, farelere verilen dut suyu özütü; hem trigliseridlerin hem de kolesterol seviyelerinin düşmesine yardımcı oldu. Dutlara ek olarak, doğal olarak düşük kolesterol düzeylerine yardımcı olması için omega-3 yağ asitleri bakımından zengin yüksek lifli diğer besinleri de yemeniz gerekir. 

Karaciğer Sağlığını Koruyor

Karaciğeriniz genel sağlıkta merkezi bir rol oynar. Kan pıhtılaşması, yağ parçalanması ve toksinlerin filtrelenmesi ile uğraşır. Bazı kanıtlar, dutlarda bulunan bazı bileşiklerin karaciğer sağlığı üzerinde yararlı bir etkisi olabileceğini gösteriyor. Dut özellikle yağlı karaciğer hastalığının önlenmesinde etkili olabilir. Bu, yağın karaciğerde biriktiği ve düzgün çalışabilme yeteneğini bozduğu bir durumdur. Bir 2013 test tüpü çalışması, dutta bulunan bileşiklerin yağ oluşumunu engellemeye, yağ birikiminin önlemesine ve karaciğerdeki yağ temizlemesini artırmaya yardımcı olduğunu gösterdi. Tayvan’dan bir başka araştırmada, dut özütünün yağ yakımını artırdığını gösteren bu bulguları doğruladı. Elbette, dutlarda bulunan faydalı bileşikler bulmacanın sadece bir parçasıdır. Sağlıklı bir diyetin ardından düzenli olarak egzersiz yapmak ve alkol tüketimini sınırlamak karaciğer sağlığının önemli destekçileridir.

 

Kan Şekeri Düzeylerini Sabitler

Yüksek kan şekeri; artan susuzluk, sık idrara çıkma ve bulanık görme gibi geniş bir yelpazede semptomlara neden olabilir. Özellikle şeker hastalığınız varsa, kan şekeri seviyenizi kontrol altında tutmak, daha sağlıklı olabilmek için çok önemlidir. Dutlar, kan şekeri artışını önlemek için kan dolaşımındaki şeker emilimini yavaşlatmaya yardımcı olan lifler içerir. Ayrıca, kan şekeri seviyelerine fayda sağladığı gösterilmiş belirli bileşikler ve antioksidanlar içerirler.

Bir araştırma, dut özütünün diyabetik farelerde kan şekeri düzeylerini önemli ölçüde düşürdüğünü ortaya koymuştur. Başka bir çalışmada, diyabetik sıçanlara beş hafta dut özütü verildi ve kan şekeri ölçüldü. Çalışmanın ilk ve son günü arasında kan şekeri; 252 mg / dL’den 155 mg / dL’ye düşmüştür. Normal kan şekerini korumaya yardımcı olması için dutların sağlıklı, karbonhidrat kontrollü bir diyetin parçası olarak tüketilmesi gerektiğini unutmayın.