Düşük Ateş Neden Olur, Nasıl Geçer?

  • Genel Sağlık
  • Düşük Ateş Neden Olur, Nasıl Geçer? için yorumlar kapalı
  • 1.043 kez görüntülendi

Düşük Ateş Neden Olur, Nasıl Geçer?

Kuşlar ve memeli hayvanlar sıcakkanlı ya da sabit ısılı canlılardır. Memeliler sınıfından olan insanların vücut sıcaklığı 36,5- 37 ° C arasındadır. Kutuplarda da yaşansa, ekvatorda da yaşansa sistemlerimiz vücut sıcaklığını sabit tutabilmektedir Ancak öyle bazı durumlarla karşılaşılır ki dengede tutmak zor olacak ve vücut sıcaklığı ya normalin altına düşecek ya da fazla yükselecektir. Her ki durumda da müdahale edilmezse tehlike boyutuna ulaşabilir. Bu yazıda sıcaklığın yükselmesi değil düşük olmasını konuşacağız. Vücut sıcaklığının normalin altına düşmesi durumu hipotermi olarak adlandırılmaktadır. Canlı olunan süre boyunca enerji üretilse de hipotermi durumunda kaybedilen enerji üretilenden fazla olmaktadır. Vücuttaki normal vücut ısısına göre çalışan tüm enzimler hipotermi gerçekleştiğinde çalışmasını durduracak, bu da önlem alınmazsa ölüme yol açacaktır. Düşük ısıdan kalp ve diğer organlar olumsuz etkilenir.

Hipotermi Neden Olur?

Hipoterminin sebebi genellikle açık havada, soğukta uzun süre kalınması ve vücudun şoka uğramasıdır. Deniz kazalarında soğuk suda uzun süre kalanlarda da görülür. Sudaki ısı kaybının havadakine göre 30 kat fazla olduğu düşünülürse durumun ciddiliği anlaşılacaktır. Kış aylarında kırsal kesimin açık arazilerde çalışan insanlarında, evsiz olan ve sokaklarda yaşayanlar hipotermi konusunda risk altındadır. Bebek, çocuk ve yaşlılar ısı değişimlerine karşı daha hassas olup korunmaları gerekir. Sinir sistemi,  kalp gibi organlar normal çalışmayınca solunum ve kalp yetmezliğine neden olabilir. Düşük ateşin tek sebebi soğuk havada ya da suda kalmak değildir. Genç birine göre normal hissedilen bir oda ısısı yaşlı biri için daha soğuk hissedilebilir. Klima kullanılan evlerde de benzer sorunlar yaşanabilmektedir. Hipotermi oluşsa da çok bariz belirtiler görülmeyebilir. Kafa travması yaşayanlarda, tiroid bezi az çalışanlarda, beyin tümörü ve inme yaşayanlarda, kan şekerinin düşmesi veya şeker komasına girilmesi, böbreküstü bezlerinin az çalışması gibi durumlarda da hipotermi gelişebilmektedir.

Düşük Ateş Belirtileri

Hipotermi ya da düşük ateş durumunda vücut otomatik olarak bazı tepkiler vermektedir. Risk altında olanlar olay yavaş geliştiği içine dikkatli olunmalıdır. Düşük ateşteki ileri belirtilerden biri kafa karışıklığı olduğundan kişinin durumu anlayabilmesi zorlaşmaktadır. Vücut ısısı beyindeki hipotalamus bölgesi tarafından denetlenir e kasların çalışmasıyla elde edilen enerji sıcaklığımızın sabit kalmasını sağlar. Düşük ateşte baş dönmesi, titreme, mide bulantısı, nefes almanın yavaşlaması, yorgunluk hissetme, doğru düşünememe ve düzgünce konuşamama gibi belirtileri bulunmaktadır. Kalbin atışları da önce artarken sonra azalmaktadır. Bebeklerde de soğukta kalmak düşük ateşe yol açar. Yaşlı ve çocuklar soğuktan korumak için ısı kaybını önleyecek şekilde uygun kıyafetler giymeli ve dışarıda fazla kalmamalıdır.

Hipotermi Tedavisi

Tedavide öncelikle vücut ısısı normale getirilebilecek yöntemler kullanılır. Giysileri ıslak olan bireylere kuru giysiler giydirilmeli, oda sıcaklığı 20 ° C olan ortamlara alınmalıdır. Kalp ve solunum problemi saptanmışsa battaniyeye sarılıp müdahale edilmelidir. Hastaneye sevk edilen hastalara ısıtılmış serumlarla, solunum gazlarıyla ve verilen bazı ilaçlarla normale döndürülmeye çalışılır.

 

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.