Duruş (postür) Bozuklukları Nasıl Tedavi Edilir

  • ALTERNATİFTIP
  • Duruş (postür) Bozuklukları Nasıl Tedavi Edilir için yorumlar kapalı
  • 1.067 kez görüntülendi

Duruş (postür) Bozuklukları Nasıl Tedavi Edilir

Duruş (postür) bozukluğu, kamburumsu bir görüntü olarak karşımıza çıkar .  Bayanlarda daha fazla görülen bu sıkıntı, yürürken ve sandalyede oturur iken farkedilir. İnsanların yoğun çalışmaları arasında adeta unutmuş olduğu bir beden aktivitesi olarak omurganın incinmesi ile ortaya çıkan bu sıkıntı, genç yaşlarda başlar ve alışkanlıklar ile devam eder. İnsanın kendini daha rahat hissetmesi için, duruşunun da kaliteli olması gerekir. Duruş bozukluğu için ise genellikle belirli egzersizleri yapmak ve bu egzersizlerin duruş bozukluğunun düzeltilmesi için önemi büyüktür.
Günümüzde cep telefonu ve  bilgisayar önünde daha fazla vakit geçirmekte duruş bozukluğuna sebep olur.

Postür teknik olarak otururken, ayakta veya yatarken omurganızın nasıl konumlandırıldığına işaret eder.Yer çekimi eklemlerinizde, bağlarda ve kaslarda daima bir kuvvet uyguladığından, bu uyum, kas-iskelet sisteminizi aşırı gergin bırakmamak için önemlidir.

Zayıf kaslar, kilolu, uygun olmayan uyku pozisyonu, stres, sıkı kaslar ve eğilme tümü zayıf duruşa neden olabilir. Alışkanlık ne kadar uzun sürecekse, kırmak o kadar zor olur. Sonunda zayıf duruş kaslarınıza ve eklemlere kalıcı hasar verebilir ve kronik sırt, boyun ve omuz ağrısına neden olabilir. Diğer belirtiler ise ;

Baş ağrısı
Sertlik
Yorgunluk
Kas atrofisi ve zayıflığı
Nefes darlığı
Sindirim sorunları
Sıkışma ve sinir sıkıştırması
Siyatik
Karpal Tünel Sendromu
Zayıf dolaşım
Kas gerinimi
Zayıf sindirim
Eklem rahatsızlığı yüksek artrit riski
Sığ nefes alma
Ayak, diz, kalça ve sırt yaralanmaları

Duruş ( postür) bozukluğunun boyun ve sırttaki  kasların aşırı iş görmesi ve  zorlanması durumunda  yaralanması ilk belirtidir.
Duruşu iyileştireceğiniz aktivitelerden biride yüzmektir. Bu kaslar, eklemlerinizi mükemmel şekilde hizalamaya ve omurga ve bağların hasar görmesini önlemeye yardımcı olur. Daha iyi bir duruş  için yapacağınız diğer egzersizler ise şöyle;
Gün boyu oturmak üst ve alt sırt kaslarımızda kısalmaya neden oluyor. Bu da hemen kürek kemiklerimizin olduğu kısımda kamburluğa neden olabiliyor.


Bu egzersiz  sırt bölgemizi sonraki hareketlere hazırlarken kollarımızı da esnetiyor. Kol esnetme hareketini her yerde yapabilir, bu hareket ile gün içinde sırt ve omuz bölgenizi esnetebilirsiniz. Başlangıç için etkili bir harekettir ve doğru yaptığınızda etkisini hızla görürsünüz. Ayakta dik bir şekilde durunuz, dirseğiniz başınızın arkasına gelecek şekilde kolunuzu sırtınıza doğru uzatınız.
Diğer kolunuzu da yana doğru açıp dirseğinizin üzerine koyunuz. (en sık yapılan hata diğer kolu yana açmayıp sadece bastırmak için kullanmaktır.)
Bükük durumda olan kolunuzu biraz esnetmeye çalışınız ancak zorlamadan.Bu sırada göğsünüzü ileri iterek sırtınızın dik durumunu korumaya çalışınız.

Bu egzersiz adını yaptığımız hareket şeklinden alıyor. W pozisyonu ile başlayıp Y pozisyonuna geçiyoruz. Üst sırt, kürek kemikleri ve omuzlar için düzenleyici ve sırt         bölgesini rahatlatan bir egzersiz. Yapar yapmaz belinizde ve üst sırtta bir gevşeme hissedeceksiniz. Duruş bozukluğuna karşı etkili bir harekettir.
Ayakta dik bir biçimde durunuz. Bir duvara yakın bir şekilde yapmanız tavsiye edilir.Kollarınız dirsekten bükülü şekilde omuzlarınızın yanında olmalı. Öne doğru değil. Göğsünüzü ileri itip sırtınızı düz konuma getirin ve bu W pozisyonundan çıkıp vücudunuz Y olacak şekilde kollarınızı yukarı doğru kaldırın.
Y harfi pozisyonunda göğsümüz ilerde kollarımızı yukarı doğru itiyoruz. Sonra tekrar başlangıçtaki W şekline dönüyoruz. 5-6 kez tekrar yapabilirsiniz.


Yorulan belimizi ve sırtımızı rahatlatacak, omuzlarımızı gevşetecek dinlendirici bir harekettir. Sırt sağlığı için tavsiye edilen pilates egzersizlerinden biri aynı zamanda.Dizlerinizi büküp bacaklarınızın üzerine oturunuz.Alnınızı veya başınızın yanını yere koyunuz ve kollarınızı omuzlardan rahat bırakarak ayaklarınıza doğru uzatınız.Belinizi ve sırtınızı rahatlatın. Gevşeyin. 30-40 saniye kadar bu şekilde oturup egzersiz serinizi tamamlamış oluyorsunuz.

Sizin için uygun yatağı bulun.Bazı insanlar daha yumuşak yatakları sırt ağrısını azalttığını düşünürler. Rahatınız önemlidir. İyi bir yastıkla uyuyunuz. Zayıf uyku pozisyonundan kaynaklanan postür sorunları için özel yastıklar mevcuttur.

Yüzüstü uyumaktan kaçınınız. Sırt ağrısı için yan şekilde veya sırt üstü uyumak daha iyi olur. Yan şekilde uyuyorsanız, bacaklarınız arasına bir yastık yerleştirin.  Sırt üstü  uyuyorsanız, dizlerinizin altına bir yastık koyunuz.

Duruş Geliştirme Nasıl Yapılır:
Omuzlarınızın ne kadar sıkı olduğunu ölçmek için bileklerinizi, dirseklerinizi ve omuzlarınızı hizada olacak şekilde bir kapı çerçevesi üzerinden tutun.
Vücudunuzu zorlamadan ne kadar gidebildiğinizi görün ve on saniye tutun.
Bir mola verin ve böylece günde 3-5 ayarlayın.

Diğer egzersiz ise Sırt üstü uzanın, bacaklarınızı dizinizden yaklaşık 90 derece bükün, ayaklarınızı yere koyun.
Göbeğinizi omurganıza doğru çekin ve normal nefes alın. On saniye tutun, sekiz kez tekrarlayın. Her gün tekrarlayın.

Yorgun düşebilecek kasları harekete geçirdiği için sırtınızı zorlamayın yoksa sırtınıza zarar verirsiniz. Zamanla, daha kolay yapmaya başlarsınızı ve kaslarınız artık incinmez.

Yürürken, omuzlarınızı dik tutun ve rahatlayın. Çenenizi ve boynunuzu düz tutun ve düz bakın. Güvenle yürüyün ve duruşunuz doğal olarak düzelecektir.

Eğer egzersizle düzelmeyecek bir duruşunuz varsa, masaj terapistine veya fizyoterapiste görünün.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.