Dulavrat Otu (Arctium Lappa)

  • SAĞLIKLI BESLENME
  • Dulavrat Otu (Arctium Lappa) için yorumlar kapalı
  • 1.582 kez görüntülendi

Dulavrat Otu (Arctium Lappa)

Dulavrat Otu (Arctium Lappa)

 

Dulavrat Otu (Arctium lappa) Bardane olarak da tanınır.

Tanımı : Bu bitki oldukça nemli yerlerde, yol kenarlarında ve yıkık binaların duvarlarında bol miktarda yetişir. Kökü kahverengiye çalar gri renklidir ve biraz tatlımsıdır. Bitkinin sapları bir ilâ bir buçuk metre büyür, yapraklar oldukça geniştir, çoğunlukla 40-50 santim uzunluğundadır ve alt kısımları beyazımsıdır. Çiçekleri devedikenine benzer, menekşe rengindedir ve çoğunlukla yaprak sapının bitişiğinden çıkar. Çiçek yaprakları dairesel dikensi biçimdedir ve kumaş üstüne yapışır. Meyveleri (hatalı olarak tohum diye adlandırılır) kahverengiye çalar gri renklidir ve buruşuktur. Yaprakların ve sapın acımtırak bir tadı vardır.

Kullanılan parçası : Bitkinin kendisi, kökü ve tohumlan (çiçekler).

Eskiden genç filizler kaynatılır ve salataya karıştırılarak yenirdi.

Dulavratotu çıban ve yaralar için şifalıdır.
Kuru yapraklar iyice dövülüp yumurta akıyle karıştırılıp çırpılırsa, ateş yanıklarının yanmasını alır, hemen serinletir ve iyileştirir.

Bitkinin kanı temizleyici niteliği vardır. Kanı hemen temizler ve kandaki zehirli maddelerin atılmasına yardımcı olur.

Tohumların yağlı yapıları nedeniyle, deriye uygulandığında büyük yararlar sağlar. Kıl köklerindeki yağ bezlerini ve ter bezlerini etkiler. daha düzgün çalışmalarını sağlar.

Sık sık içildiği takdirde, Dulavratotu çayı çıbanları, kan çıbanlarını, yanıkları ve yaraları iyileştirir, deriyi temizler.

Çok eskiden baharatçılardan biri, dulavratotu özünün bir kaç damlası, düzenli olarak 2 ilâ 3 ay süreyle alındığı takdirde sedef hastalığının en iyi bir ilâcı olduğunu söylemiştir.

Dulavratotunun birçok egzama vakalarında tedavi edici niteliği vardır. Nitekim, iki yıl dan beri deri hastalığı çeker, ve denemediği ilâç kalmayan bir kadının dulavratotunu kullanarak dört haftada iyileştiği kayıtlara geçmiştir.

Dulavratotu kökünün kaynatılmasıyle elde edilen öz, döküntü, kaşıntı, iltihaplı sivilce, çıban gibi deri rahatsızlıklarının en yararlı ilâçlarından biridir.

Kanın temizlenmesiyle göz kapaklarında çıkan arpacık, çıban ve kan çıbanları önlenmiştir.

Kullanılışı : Kök ve tohumun özü, bir litre suya 30 gram kök ya da tohum atılır, su 3/4 litre kalıncaya kadar kaynatılarak çıkartılır. Süzülmüş olan kök ya da tohum özü günde 3-4 kez bir su bardağı içilir. Tohumdan çıkartılmış olan öz, günde üç kez 10 ilâ 20 damlası bir bardak su ile alınmalıdır. Dulavratotunun kendisi çeyrek litre suya 15 gram olmak üzere atılır ve on beş dakika kaynatılır, süzülür ve her yemekten sonra bir su bardağı içilir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.