Dudak Yarası Nedenleri ve Tedavisi

  • Genel Sağlık
  • Dudak Yarası Nedenleri ve Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 904 kez görüntülendi

Dudak Yarası Nedenleri ve Tedavisi

Dudak yarası kolay oluşur ancak hızlı iyileşir. İltihap kapmaya müsait bir ortam olduğu için hassas hareket edilmelidir.

Dudak Yarası Nedenleri

1) Darbe, Çatlama, Kesikler

Dudak derisi diğer vücut bölgelerine kıyasla çok incedir, üç ila beş arasında hücre katmanı vardır. Aynı zamanda dudakta ter bezi bulunmaz. Bu iki etken dudakları fiziksel etkenlere karşı daha savunmasız bırakır. Aşağıdaki etkenler kolayca dudak yarasına neden olabilir:

  • Darbe almak, yanlışlıkla ısırmak
  • Güneşe, rüzgara veya soğuğa maruz kalmak
  • Uzun süreli susuzluk

2) Hastalıklar ve Gıda Yetersizlikleri

Dudak uçuğu, en yaygın dudak yarası nedenlerinden biridir. Herpes simplex virüsünün neden olduğu uçuk; stres, aşırı güneş ışığına maruz kalmak ve bağışıklık sistemi zayıflığı gibi etkenlerle tetiklenebilir.

Aşağıdaki etkenler dudak yarasına veya dudak yarası için uygun zemin hazırlanmasına neden olabilir:

  • Demir eksikliği anemisi
  • Dermatit
  • Soğuk algınlığı, grip, ateşli hastalıklar
  • Aft (pamukçuk)
  • Hemofili
  • A, B12, C ve folat vitamin yetersizlikleri

3) Dudak Kanseri

İyileşmeyen ve gittikçe kötüleşen dudak yaraları nadiren dudak kanseri ihtimaline işaret eder.

Dudak Yarası Tedavisi

Dudaklar vücudun en hızlı yenilenen bölgelerinden biridir. En ağır dudak yarası bile normal şartlarda bir haftadan kısa sürede büyük oranda iyileşir.

1) İlk Yardım

  • Kanama varsa temiz bir bez veya bandaj ile yaranın üzerine birkaç dakika baskı uygulayın.
  • Dudak yarası çevresini birkaç dakika boyunca su ve sabunla temizleyin. Yarayı ovmayın.
  • Dudak yarası üzerine antiseptik losyon veya krem sürün.

2) Nemlendirici Krem

Dudağınız kuru olduğunda iyileşmesi zorlaşır, hatta yara daha da artabilir. Bu yüzden mutlaka nemlendirici krem kullanmalısınız.


3) Ev Tedavileri

Şu doğal tedaviler dudak yarasına iyi gelir:

Çay Ağacı Yağı: Çay ağacı yağı yarayı hafifletir ve ağrıyı azaltır. Ancak konsantre çay ağacı yağı dudakları yakabilir, seyreltilmelidir. Bunun için her 10 ml bitkisel yağa iki damla çay ağacı yağı damlatıp dudaklarınıza uygulayabilirsiniz.

Bitki Çayı: Fesleğen ve taze zencefil ile hazırladığınız çayı yudumlamak dudak yarası ağrısını dindirir.

Macun: Zerdeçal ve gülsuyu karışımı ile hazırlanan macunu dudağınıza uygularsanız dudak yarasının genişlemesini önlersiniz. Ufak bir bez parçası ile kapatabilirsiniz. Zerdeçal antiseptik ve iltihap giderici özelliktedir.

Tuzlu Su: Dudak yarasını tuzlu su ile nazikçe yıkamak tedavi sürecini hızlandırır. İşlem esnasında hafif sancı duyulabilir ancak mikroplardan arınmayı sağlayacaktır. Limon da benzer etki gösterir.

Salatalık: Üzerine bir dilim salatalık koymak dudak yarasının çok daha hızlı iyileşmesini sağlar. Daha zor iyileşen üst dudak yarasında bu yöntem faydalı olacaktır.

4) Bilmeniz Gerekenler

Ayrıca şu önerilere dikkat edin:

Süt Ürünlerine Dikkat: Dudak yarası üzerine süt ve süt ürünleri uygulamayın. Ağrıyı şiddetlendirecek ve iltihap riskini artıracaktır.

Kozmetikten Kaçının: Kozmetik ürünlerden uzak durun. Alerji tetikleyebilirler. Ayrıca içerdikleri kimyasallar açık yarayı tahriş edip yakabilir.

Dikiş: Derin kesikli dudak yarasında dikiş atılması gerekli olabilir. Aksi takdirde dudak yarası kaybolurken çarpık ve asimetrik bir görüntü bırakabilir.

Dudakları Yalamayın: Dudakları yalamak tedavi sürecini uzatabilir ve tükürükte bulunan bakteriler yaranın iltihap kapmasına neden olabilir. Ayrıca tükürük buharlaşırken dudakların iyice kurumasına ve çatlamasına neden olabilir.

Bol Su: Bol bol su içmelisiniz.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.