Dudak Titremesi Neden Olur, Dudağım Seyiriyor Ne Yapayım?

  • Genel Sağlık
  • Dudak Titremesi Neden Olur, Dudağım Seyiriyor Ne Yapayım? için yorumlar kapalı
  • 1.238 kez görüntülendi

Dudak Titremesi Neden Olur, Dudağım Seyiriyor Ne Yapayım?

Dudak titremesi olarak da bilinen dudak seyirmesi, dudakların içindeki veya çevresindeki kasların istemsiz, ani hareketlerle kasılmasıyla meydana gelir. Seyirme alt dudakta veya üst dudakta bazen her ikisinde de görülebilmektedir.Bebeklerde ve çocuklarda da bu durumla karşılaşılabilmektedir. Dudak seğirmesi stresten, vitamin eksikliğine kadar çeşitli nedenlerden kaynaklanabilmektedir. Nöroloji doktoruna başvurmalıdır. İşte dudak seyirmesinin nedenleri ve tedavisi;

Yüz felci

Yüz felci yüzdeki sinirlerin hasar gördüğü bir sağlık sorunudur ve dudak seğirmesi, yüzde şişme, göz kapağında düşme gibi semptomlara yol açabilir.

Titreme

Esansiyel titreme gibi histerik titremeler dudak seğirmesinin nedenlerinden biri olabilir. Bazı ilaçların kullanımı ve stres de esansiyel titremeyi tetikleyebilir. Şayet dudak seğirmesinin nedeni titremeyse vücudunuzun diğer bölgelerinde de kas kasılmaları ile karşılaşabilirsiniz.

Yüz Spazmı

Yüz spazmı da dudakta titremeye neden olan faktörlerdendir. Yüz spazmı yüz sinirini sıkıştıran bir tümör nedeniyle olabileceği gibi nedensiz de ortaya çıkabilir.

Parkinson Hastalığı

Parkinson hastalığı nörodejeneratif bir bozukluk olup motor fonksiyonlarında ciddi bir hasara yol açabilmektedir. Parkinson hastalığı kaynaklı dudak seğirmesinde seyirme işi alt ve üst dudağı da etkileyebilir, ritmik istemsiz hareketler şeklinde ortaya çıkabilir. Bu hastalığın ilerleyen aşamalarında dudak seyirmesiyle uyurken, yemek yerken veya konuşurken karşılaşılabilir.

Hipoparatiroidizm

Hipoparatiroidizm, paratiroid bezinin düşük miktarda parathormon hormonu üretmesi anlamına gelir ve dudak seyirmesinin olası nedenlerindendir. Bu durum, vücuttaki kalsiyum ve fosfor düzeylerindeki dengeyi bozar; Kalsiyumu düşürür ve fosfor miktarını arttırır. Hipoparatiroidizm nedenleri arasında paratiroid bezinin çıkarılması veya hasar görmesi, genetik, bağışıklık sistemi hastalıkları, radyasyona maruz kalma veya vücuttaki düşük magnezyum seviyeleri sayılabilir.

Tikler

Dudak seğirmesi dudak kaslarında olan bir tik nedeniyle meydana gelebilir. Tik sorununuz varsa dudak çevresinde tekrarlayan kasılmalar seyirmeler yaşayabilirsiniz.  Tikler çocukluk çağında sıklıkla görülür ve zamanla kendiliğinden geçer ancak bazen yaşam boyunca devam edebilir. Stresin tikin meydana gelmesini tetiklediği bilinmektedir.

Tourette sendromu

Tourette sendromu kulak çınlamasına ve istemsiz hareket etmeye neden olan nörolojik bir bozukluktur ve dudakta seyirmeye yol açabilir.

DiGeorge Sendromu

DiGeorge sendromu, vücudun farklı bölümlerinin gelişiminin engellendiği nadir görülen genetik bir hastalıktır. Kromozom 22’deki kusurun bir sonucu olarak ortaya çıkar. DiGeorge Sendromu da dudak seyirmeye neden olabilmektedir.

Dudak seğirmesinin diğer nedenleri

  1. Stres
  2. Ms hastalığı
  3. Als seyirmeleri
  4. Fazla kafein tüketimi (Çay, kahve, kola kafein oranı yüksek besinlerdir)
  5. Yorgunluk, halsizlik
  6. Hemifasiyal spazm
  7. Miyokimi
  8. Anksiyete bozuklukları
  9. Alkol alışkanlığı veya alkol yoksunluğu
  10. Sigara içme alışkanlığı
  11. Bazı ilaçların yan etkileri
  12. Heyecanlanma, öfkelenme, korkma gibi ani duygu değişimleri
  13. Sinirlilik ya da endişe
  14. Ağır yorgunluk veya stresin dudaklarda seğirmesine neden olduğu bilinir.
  15. Elektrolit eksikliği ve potasyum eksikliği de dudak seğirme için nedensel bir faktördür.
  16. Travma veya yaralanmalara bağlı yüz sinirinin tahrişi.
  17. Yüzdeki kaslarda mevcut olan kafa sinirinin bozulması veya işlev bozukluğu olan Bell’in felci

Dudak seğirmesi nasıl geçer?

Dudak seğirmesinden muzdaripseniz Nöroloji doktoruna başvurmalısınız. Doktor çeşitli testler yapıp nedenini tespit edip gerekli tedaviyi uygulayacaktır.

Dudak titremesinin geçmesi için uzmanlardan tavsiyeler;

  1. Dudak seyirmesinin olduğu yere sıcak su torbası tutmak seyirmeyi geçirebilir. Yahut atleti ütüleyin ve sıcak atleti dudağınıza tutun.
  2. Aşırı kafein tüketmeyin, alkolden uzak durun.
  3. Uykunuzu yeterli alın, her gün 8 saat uyuyun.
  4. Sağlıklı beslenin. Dahiliye doktoruna başvurup vitamin testi yaptırın. Eksik vitaminlerinizi ilaçla yahut besinlerle temin edin.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.