Duchenne Musküler Distrofisi Nedir?

  • HASTALIKLAR
  • Duchenne Musküler Distrofisi Nedir? için yorumlar kapalı
  • 1.416 kez görüntülendi

Duchenne Musküler Distrofisi Nedir?

Duchenne Musküler Distrofi (DMD) bir kas hastalığı olup en sık karşılaşılan kas hastalıklarının başında gelir. DMD, sadece erkek çocuklarında görülen bir kas hastalığıdır.

DMD hastalığında kas fonksiyonu için gerekli olan temel proteinin eksikliği vardır. Bu proteinin olmaması dolayısıyla kaslar giderek zayıflar ve zayıflayan kasların yerine yağ dokusu gelir.

DMD hastalığı teşhisi genellikle 2-5 yaşları arasında konulmaktadır. Birçok DMD hastası çocuk, büyümenin her aşamasında yaşıtlarında geri kalmaktadırlar. Ancak bazıları da yaşıtları ile doğru orantılı olarak büyüyebilirler. DMD belirtileri ise genellikle yorgunluk, yerden kalkamama, merdiven ya da yokuş yukarı çıkarken zorlanma gibi durumlardır. DMD hastası çocukların bazılarının baldırlarında şişlikler ve sertlikler meydana gelebilir. Böyle bir durumla karşılaşan anne ve babaların çocuklarını doktora götürmelerinde fayda var.

DMD hastası çocukların kalça ve omuz çevresindeki kasları zaman içerisinde zayıflarken karın ve sırt kaslarının da zayıflaması mümkün olmaktadır. Karın kaslarının zayıflamasından sonra çocuklar karınlarını öne doğru çıkararak yürüme eğilimi gösterirler. Bacak kaslarının gün geçtikçe zayıflaması DMD hastası çocukların ilerleyen dönemlerde sık sık düşmelerine neden olabilir. 9-10 yaşlarında ise bacak kaslarının tamamen zayıflaması ile birlikte çocuk tekerlekli sandalyeye mahkûm bir hale gelir. Bu aşamadan kol kasları da giderek zayıflayan çocuklar, kollarını kullanamaz seviyeye gelirler.

Çocukların yürüme yeteneğini kaybetmesi sonucunda eklemlerde bozulmalar ve omurgalarda skolyoz adı verilen eğrilikler meydana gelebilir.

DMD hastası çocukların kol, bacak ve gövde kaslarının haricinde solunum kaslarında da zayıflamalar meydan gelir. Böylesi bir durum sonucunda solunum kasları yeterli etkiyi yaratamayan çocukların akciğerlerinde enfeksiyon oluşma ihtimali vardır. Kalp kasları da zayıflayan çocuklar, 20’li yaşlarına geldiklerinde hayatlarını kaybederler.

DMD Hastalığı Tedavisi

Tıp dünyası her ne kadar gelişse de günümüzde DMD hastalığının kesin bir tedavisi yoktur. Ancak fizyoterapi uygulamaları, cihazlama ve sterioid tedaviler ile çocukların yürüme yeteneklerinin daha uzun süreli olması sağlanılabilir. Bu sayede yaşam kalitelerinin arttırılması da muhtemeldir.

DMD hastalığı tedavisine erken dönede düzenli egzersizlere başlayan çocukların kas kuvvetleri korunabilinmektedir. Kas kuvvetlerini korumak için kuvvetlendirme, germe ve solunum egzersizleri kullanılmaktadır. Bunun haricinde eklemleri koruyabilmek içinse pozisyonlama, cihaz uygulamaları ve germe egzersizleri erken dönemde kullanılabilecek yöntemlerdir.

DMD hastalarının kaslarını koruyabilmesi için kortizon kullanımın etkili olduğu kanıtlanmıştır. Lakin streoid (Kortizon) kullanımının pek çok yan etkisinden bahsetmemiz mümkündür. En belirgin etkisi ise aşırı iştah artışı ve bunun sonucunda da kilo alımıdır.  Kemik erimesi gibi tehlikeli yan etkileri de bulunan steriodin dikkatli bir şekilde kullanılması son derce önemlidir.

Yüzme, DMD hastalığı tedavisinde çok önemli bir yer tutar. Suyun kaldırma kuvveti ile çocukların kaslarını daha iyi kullandıkları görülmüştür. Tüm bunlar ile birlikte DMD hastası olan çocuğun yaşam alanlarının hastalığa uygun bir hale getirilmesi gerekmektedir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.