Domuz Gribi Nedir, Domuz Gribinden Korunma

Domuz Gribi Nedir, Domuz Gribinden Korunma

Tüm dünyada binlerce kişinin ölümüne neden olarak korku salan domuz gribi daha doğrusu H1N1 A ile ilgili merak edilenler…

Domuz gribi nedir, domuz gribi nasıl bir hastalıktır?
Domuz gribi diye bilinen hastalık influanza virüs ailesinden İnfluanza A virüsüdür. Her yıl Sonbahar-Kış aylarında salgın yapan virüs ise bizim bildiğimiz influanza B virüsüdür. Ancak yeni virüs ortaya çıktığında, insanlarda da yeteri kadar antikor yoksa pandemi denilen ağır salgınlara neden olur. Yaklaşık seksen yüz yılda bir kıtalar arası salgın yapar ve tıp dünyasında buna pandemi denir. Çok sayıda insanın ölmesine neden olan İspanyol gribi gibi. Virüs şu an aynı rutin pandemisini yapıyor.

Domuz gribi hastalığına yakalanma riski daha fazla olanlar kimler?
65 yaş üzeri olanlar, kronik hastalığı olanlar, özellikle kronik akciğer rahatsızlıkları olanlar mutlaka aşılanmalı.
Kanser hastaları, şeker hastaları, böbrek yetmezliği olanlara da aşı yapılmalı. Aşılanması gereken bir grup da toplu yaşam yerlerinde yaşayanlar. Okullara, askeri kışlalara, huzur evlerine, sağlık çalışanları ile birlikte mutlaka aşılama yapılmalı.
Güçlü bünyesi olan insanlar yakalandığında sadece grip semptomları gösterir. Daha önce kuş gribinde de olduğu gibi bu tür grip salgınlarında şikayetler aynıdır. Yüksek ateş, boğaz ağrısı, kırgınlık, halsizlik gibi şikayetler domuz gribinin belirtileri arasında olabilir. Normal genç popülasyon, yani hiçbir hastalığı olmayan insanlar bir hafta on gün yatak döşek yatarlar ve hastalığı atlatırlar. Ama iş kronik hastalığı olanlara gelince, çocuklara gelince çok geç ve güç atlatabilirler.

Domuz gribi bulaşıcı mıdır?
Evet domuz gribi bulaşıcıdır. Domuz gribi solunum yoluyla bulaşıyor. Bu enfeksiyona sahip bir insan öksürdüğünde, hapşırdığında bu insanla birkaç saat aynı havayı solumak bile virüsü kapmak için yetiyor.

 

Domuz gribi hastalığının tedavisi nasıl yapılıyor?
İnfluanzaya etkili bir tane tablet var. Soğuk algınlığına yol açan onlarca virüs var. Tamiflu denilen ilaç sadece İnfluanza A ve B’ye etkili.  Domuz gribi tedavisinin profesyonel ellerce yürütülmesi lazım. Tamifluyu sadece uzman doktorlar yazabiliyor. Bir ilaç daha var o da Rclcnza. Rota disk denilen ciğerlere çekilen bir preparatı var. İlacın güzel tarafı şu; yakın çevrenizde influanza salgını varsa ve siz grip belirtiler ortaya çıkmadan iki gün öncesinden ilacı, preparatı ile ciğerlerinize çekerseniz koruyuculuk sağlarsanız. Esas önemli ilaç ise Tamiflu denilen ilaç ve şu an domuz gribi için dünya üzerinde tek.

Domuz gribinden korunmak için neler yapmalıyız?
Domuz gribinden korunmak için en önemli şey temasın olmaması. Bu tarz influanza salgınlarında en tehlikeli dönemler Sonbahar ve Kış dönemleridir. Sonbaharda mikrobun bulaştırıcılığı yayılımı artar. Havalar ısındıkça salgın kendiliğinden sona erer. Kasım, Aralık, Ocak ve Şubat dönemi biraz sancılı geçer. Dikkatli olmak lazım. Bütün soğuk algınlıkları influanzaya bağlı olmayabilir, bazı bakteriler de bunu taklit edebilir. Özellikle çocuklarda soğuk algınlığına yol açan bir sürü virüs var. Bu yüzden özellikle anne babaların çok dikkatli olması lazım. Domuz gribi denilen şey zaten, bir grip virüsü çeşidi. Bu nedenle telaşlanmaya ve panik yapmaya hiç gerek yok. Domuz gribinden korunmak için özellikle el yıkama alışkanlığı çok önemli yer tutmakta.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.