Doğum Sonrası Zayıflamak İçin Ne Yapmalı?

  • ALTERNATİFTIP
  • Doğum Sonrası Zayıflamak İçin Ne Yapmalı? için yorumlar kapalı
  • 930 kez görüntülendi

Doğum Sonrası Zayıflamak İçin Ne Yapmalı?

 

Hamilelik süreçleri içerisinde, anne adaylarının vücudu değişim göstermektedir. Anne olan tüm bayanların tek derdi ise doğum sonrası kilo vermektir. Kilo vermek için kadınlar sağlıklarını tehdit edebilecek uygulamaları denemektedir. Kadınlarda lohusalık dönemi, doğumdan sonra başlayan ve yaklaşık olarak 40 gün kadar sürebilecek bir dönemdir.

Karın duvarında yer alan bağ dokusu gebelik süresi boyunca yumuşak duruma gelmektedir. Bu yumuşaklık 4–5 ay sonra eski formuna dönüşmektedir. Bu alanların kas dokusu, büyümeye bağlı hafif aralıklı görülebilir. Doğum sonrası uygun olmayan hareketler, elastik hale gelen alanların yaralanmasına neden olabilmektedir.

Dünyanın en değerli besini olarak anne sütü kabul edilmektedir. Yapılan araştırmalar anne sütünün bebeğe ve anneye etkilerini göstermektedir. Günde ortalama olarak 500–800 kalori enerji harcamayı sunan anne sütü bayanların daha kolay kilo vermesini sağlamaktadır. Bebeğinizi sık sık emzirerek bir taraftan bebeğinizin gelişimine katkı sağlarken diğer yandan ise kilo verebilirsiniz. Hamilelik zamanında sağlıklı ve dengeli beslenme sayesinde 9–12 kilo alınması durumunda, doğumun sonrasında emzirerek fazla kilolardan kurtulabilirsiniz. Hamilelik dönemi sonrasında vücudun süt yapımını arttırdığına inanılan şerbetler ve yağ içeren besinler ise sadece kilo almanıza neden olmaktadır. Sağlıklı ve dengeli beslenme sayesinde bebeğinizi emzirme hem fazla kilolardan kurtulmanızı hem de vücudun süt yapmasını sağlamaktadır.

Ağrıya Alınacak Önlemler

Doğum yaptıktan sonra sırt ve bel çevresinde ortaya çıkacak ağrılara önlem olarak istirahat edilmeli ve ağrı kesici desteğine başvurulması gerekir. Eğer normal doğum süreci içerisinde anneye epidural yöntem uygulanması durumunda, bu bölgede yüzeysel ağrılar görülebilmektedir. Bu sorunla karşılanması durumunda, nemli sıcak kompres uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir. Göğüs bölgesinde ortaya çıkan doğum sonrası ağrılar genel olarak hatalı emzirme nedeniyle görülmektedir. Emzirme hemşireler tarafından anneye doğru şekil öğretilmesi gerekmektedir. Emzirme sırasında hatalı duruş pozisyonlarına dikkat edilmelidir. Emzirme yapılması sırasında bel ve sırt bölgesi yastıkla desteklenmesi gerekir.

Doğum Sonrası Egzersiz

Sezaryen doğum yapılması durumunda uygulanacak olan genel anestezi boğaz ağrısı sorunları gösterebilir. Solunum egzersizleri yaparak bu şikayetlerinizden kurtulabilirsiniz. Gereken zamanlarda ise ağrı kesici kullanabilirsiniz. Bağırsağa ait şikayet konularında ise, gaz problemine yönelik olarak erken süre içerisinde sıvı alımı yapabilirsiniz. Spinal anestezi yapılması durumunda ise baş ağrısı problemi görülebilmektedir.

Hangi Gıdalar Tüketilmeli?

Zorlu bir doğum süreci yaşanmışsa şiddete göre pelvik ve bacak bölgelerinde varis problemi ortaya çıkabilmektedir. Lohusalık zamanından sonra süregelen varis problemlerine karşı uygulanacak tedavi, uygulaması damar cerrahisi tarafından gerçekleştirilmektedir. Yüzeysel varisler ortaya çıkarsa varis çorabı kullanabilirsiniz. Doğum sonrası alt bacak ya da ayak bileği kısımlarında ödem nedeniyle şişlikler ortaya çıkabilir. Bu gibi durumlarda hasta bacaklarını aşağı sarkıtmadan, bol sıvı alarak proteinli gıdalar tüketmesi gerekmektedir.

Diyetin Önemi

Sütün gelmesi yaklaşık olarak 24–72 saat içinde başlamaktadır. Ayrıca emzirme sağlandıkça miktarı artmaya devam etmektedir. Destek amaçlı süt arttırıcı çaylardan tüketebilirsiniz. Doğum sonrası göğüs bölgesinde aşırı büyüme ortaya çıkabilir. Emzirme ile bu problem çözülmediği zaman pompa ile süt boşaltılması sağlayabilir ve ilaç tedavisi uygulayabilirsiniz.

Doğum sonrası kilo verme hızı ve zamanlaması gebelik süresi boyunca alınan kilolara bağlı şekilde değişim göstermektedir. Hızlı kilo kaybı konusunda yapılacak olan düşük kalorili diyet uygulamaları annenin süt verimini olumsuz şekilde etkilemekte ve sütü azaltmaktadır. Bu nedenle anne adaylarının et, tavuk ya da balık ürünlerini tüketmesi gerekmektedir. Günlük olarak 3 litreden fazla su tüketmenin sütü arttırmamasının yanında şekerli içeceklerden de uzak durulması önerilmektedir.

 

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.