Doğal Doğum Nedir, Nasıl Yapılır?

  • ALTERNATİFTIP
  • Doğal Doğum Nedir, Nasıl Yapılır? için yorumlar kapalı
  • 968 kez görüntülendi

Doğal Doğum Nedir, Nasıl Yapılır?

Doğal doğum nedir, nasıl yapılır?
“Doğal doğum” terimi 1930′lu yıllarda üretilmiştir. Ancak o yıldan çok daha öncesinde ve günümüzde birçok kadın doğal doğum yöntemiyle bebek sahibi olmuşlardır. Peki, doğal doğum nedir?

Herhangi bir anestezi yöntemi kullanılmadan veya tıbbi müdahale olmadan yapılan doğum çeşididir. Aslında 20.yüzyıl öncesinde istisnalar hariç tüm kadınlar bu şekilde doğum yapmaktaydı. Bu nedenle yeni bir tıbbi gelişme değil, geleneksel tarzda bir yöntem olduğu bilinmelidir. Gerçek şudur ki, çoğu durumdaki kadın, herhangi bir müdahale olmadan sağlıklı bir bebek doğurabilir. Doğum; normal bir biyolojik fonksiyondur, tıbbi bir olay değildir. Müdahaleye ihtiyaç duyulması halinde, doğuma yardımcı olan yöntemler sayesinde inanılmaz derecede şanslı olunsa da, bazen doğumun kendi başına gerçekleştiği gözden kaçırılır.

Doğal doğum can yakar mı?
Doğal doğumdaki sancılar, bir annenin bebeğini dünyaya getirmesini sağlayan en önemli etkendir ve bu sürecin gerekli bir parçasıdır. Ağrı, bebeğin doğum kanalında ilerleyebilmesine yardımcı olur. Ayrıca bebeği ne zaman iteceğini, nasıl iteceğini ve yırtılmayı önlemek için ne zaman durması gerektiğini anneye anlatmaya yardımcı olur. Konum değiştirme, hareket etme, meditasyon yapma, derin nefes alma, yatıştırıcı müzik dinleme ve su içerisinde bulunma doğum sancısı ile baş edebilmenin en etkili yollarındandır.

BKZ: http://havvaagargun.com/dogal-dogum/
Doğal doğumda en büyük yardımcı, ağrıların gidermesi için salgılanan endorfin hormonudur. Doğum sırasında oksitosin hormonu kasılmaları uyarır ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olması için endorfin salınır. Oksitosin, annenin doğum için motive olmasına yardımcı olur.

Epidural gibi diğer anestezik müdahaleler, bu doğal hormonların salınımına müdahale eder ve annenin doğum sürecine hazırlanmasını engeller. Anestezi almış bir anne, bebeği etkili bir şekilde itemez. Ağrıyla baş etmesi için gerekli endorfini salgılayamaz.

Neden doğal doğum tercih edilmeli?
Doğal doğanın savunucuları, bu doğum metodunun hem anne hem de bebek için daha sağlıklı olduğunu önermektedir. Potansiyel olarak bebeğe zarar verebilecek herhangi bir ilaç bulunmayacaktır. Anne ve bebeğin bedenlerinin birbiriyle uyum içerisinde olacak şekilde doğum gerçekleşir. Anne uyanık olduğu için doğumda aktiftir ve her anın farkında olacaktır.

Bu yöntem ile doğum yapan kadınlarda, doğum sonunda gurur ve başarı hissi oluşur. Annenin iyileşme süresi potansiyel olarak azalır ve doğumdan kısa süre sonra kendisini çok daha iyi hisseder.

Ayrıca her tıbbi prosedürde olduğu gibi epidural ile yapılan anestezinin birtakım riskleri de vardır. Bel ağrısı, baş ağrısı, uygulama yerinde kanama, ateş, solunum zorlukları, bebeğin kalp atış hızının yavaşlaması, bebeğin kan basıncında düşüş görülmesi bu risklerdendir. Epidural ile doğum yapan kadınlarda en sık görülen diğer bir faktör ise, bebeğin çıkış anının hissedilmediği için doğum sırasında vajinal yırtılma ile daha sık karşılaşılmasıdır.

Doğal doğuma nasıl hazırlanılır?
Doğal doğuma hazırlanma süreci çok önemlidir. Anne adayı kendini mümkün olduğu kadar rahat hissetmelidir. Doğum odası istenilen şekilde ışıklandırılabilir, dinlendirici bir müzik listesi hazırlanabilir, pilates topu gibi egzersiz yapmaya yarayan aletlerden yararlanılabilir, sıcak bir duş alınabilir, masaj yaptırılabilir, aromatik yağlar kullanılabilir. Doğal doğum yapacak kadın, hiçbir serum takviyesi almadığı ve bebeğin kalp atışlarının dinlenmesi için monitöre bağlı kalmadığı için yatağa bağlı değildir. İstediği şekilde hareket edebilir ve sancıları pozisyon değiştirerek hafifletebilir. Bu tür doğumlarda daha çabuk açılma yaşandığı için doğum süresi de kısalacaktır.

Doğal doğumu seçmek için öncelikle gebelik döneminde hem annede hem de bebekte hiçbir sorunun olmaması gerekir. Aksi bir durum söz konusu olduğunda tıbbi müdahalede bulunmak en doğru seçenek olacaktır.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Op. Dr. Havva Pars Ağargün

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.