Antibiyotikler, bakteriyel enfeksiyonları tedavi etmek ve önlemek için kullanılan ilaçlardır. Düzgün kullanıldığında, kulak enfeksiyonları, mide problemleri ve çeşitli cilt sorunları gibi hastalıklara neden olan bakterilerin büyümesini önleyebilir veya durdurabilir. Farklı tipte antibiyotikler, farklı bakteri türlerine ve bazı parazitlere karşı çalışır. Doktorlar, enfeksiyona neden olan spesifik mikroba (bakteri veya parazit) bağlı olarak antibiyotik reçete ederler.

 

Bununla birlikte antibiyotikler; soğuk algınlığı, grip, çoğu öksürük ve boğaz ağrısı gibi virüslerin neden olduğu enfeksiyonlarla savaşmaz. Ayrıca mantar enfeksiyonlarına karşı da çalışmıyorlar. Antibiyotik, bugün en fazla reçete edilen ilaçlardan biri haline gelmiştir. Bu tehlikelidir çünkü aşırı kullanımı veya kötüye kullanılması antibiyotik direncine yol açar.

 

Ek olarak, aşırı antibiyotik kullanımı bağırsakta yaşayan normal savunma bakterilerini öldürebilir ve ishal, hafif mide rahatsızlığı ve bulantı gibi yan etkilere neden olabilir. Hipokrates, “Yemeğiniz sizin ilacınız, ilacınız yemeğiniz olsun” demiştir. Bu sebeple, doğal antibiyotik besinlere yönelmek, pek de yanlış bir hareket olmasa gerek. Bazı besinler, doğal antibiyotik gibi davranır ve birçok sağlık sorununun tedavisinde etkilidir. Sentetik antibiyotiklerin aksine, çoğu doğal antibiyotik, hem viral hem de fungal enfeksiyonlara karşı da savaşır. Ayrıca, vücuttaki  “iyi” bakterileri öldürmez.

 

Bu doğal antibiyotikler tek başına ciddi enfeksiyonları tedavi etmek için yeterli olmayabilir. Tifo, tüberküloz vb. ciddi enfeksiyonlar için, bu doğal antibiyotikleri doktorunuzun reçetelediği diğer antibiyotiklerle birlikte ek tedavi olarak kullanmak en iyisidir. Tedaviyi, doktorunuzun belirttiği gibi tamamladığınızdan emin olun; aksi takdirde bakterilerin daha hızlı büyümesine yol açabilir ve hatta daha ciddi hastalıklara yol açarak ilaçlara karşı dirençli hale gelmelerine neden olabilir.

Sarımsak

Sarımsak, antifungal ve antiviral ajan olarak davranan doğal bir antibiyotiktir. Microbes ve Infection dergilerinde yayınlanan 1999 tarihli bir çalışmada, sarımsaktaki allisin olarak bilinen kükürt bileşiklerinin doğal antibiyotik olarak hareket ettiği bulunmuştur. Ayrıca sarımsak, genel sağlık için faydalı bir dizi vitamin, besin ve mineral içerir. Doğal olarak da, bağırsak parazitlerini öldürmeye yardımcı olur.

 

  • Her gün aç karnına 2 ila 3 diş sarımsak yutun. Ayrıca yemeklere pişirirken sarımsak ekleyin.
  • Sarımsak takviyeleri almak aynı zamanda çeşitli patojenlere ve hastalıklara karşı korunmaya yardımcı olur. Takviye almadan önce bir doktora danışın.

Bal

Bitki bilimciler, balın en iyi doğal antibiyotiklerden biri olduğunu düşünüyor. Ayrıca antimikrobiyal, antienflamatuvar ve antiseptik özellikler içerir. Amerikan Kimya Derneği’nin bir toplantısında sunulan 2014 tarihli araştırma, balın çoklu düzeylerde enfeksiyonla mücadele etme yeteneğine sahip olduğunu ve bakterilerin ona karşı direnç geliştirmesini zorlaştırdığını göstermiştir.

 

Hidrojen peroksit, asidite, ozmotik etki, yüksek şeker konsantrasyonu ve polifenollerin eşsiz kombinasyonu ile bakteriyel hücreleri öldürmeye yardımcı olur. Balın antibiyotik faydasını elde etmek için her zaman ham organik bal kullanın. Manuka balı da iyi bir seçenektir ve S. pyogenes içeren yaraların topikal tedavisinde yararlı olduğu bulunmuştur.

 

  • Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için eşit miktarda bal ve tarçını karıştırın ve günde bir kez yiyin.
  • Çay, smoothie ve meyve sularına bal ekleyebilirsiniz.

Kekik Yağı

Georgetown Üniversitesi Tıp Merkezi tarafından 2001 yılında yapılan bir araştırmaya göre, kekik yağı ilaca dirençli bakterilere karşı etkili bir tedavi olabilir. Kekik yağında bulunan kimyasal bir bileşen olan karvakrol, enfeksiyonu geleneksel antibiyotikler kadar etkili bir şekilde azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca antioksidan, antiseptik, antiviral, antifungal, antienflamatuvar, antiparaziter ve ağrı giderici özellikler içerir.

 

  • Ayak ya da tırnak enfeksiyonlarını tedavi etmek için, ılık suyla dolu bir kabın içine birkaç çay kaşığı kekik yağı dökün. Ayaklarınızı bir hafta boyunca bu sıvının içinde bekletin.
  • Sinüs ve diğer üst solunum yolu enfeksiyonları için, bir bardak kaynar suya birkaç damla kekik yağı dökün ve buharını soluyun. Enfeksiyondan kurtulana kadar bunu günde bir kez yapın.

 

Zeytin Yaprağı Ekstresi

Zeytin yaprağı ekstresinin doğal antibiyotik etkisi, farklı bakteri tiplerini tedavi edebilir. Mycoses Dergisi’nde yayınlanan 2003 tarihli bir çalışmada, zeytin yapraklarının bakteri ve mantarlara karşı güçlü antimikrobiyal potansiyele sahip olduğunu belirtmiştir. Zeytin yaprağı ekstresi, antienflamatuvar özelliklere sahiptir. Ek olarak, serbest radikal süpürme yetenekleri sergiler.

 

  • Takviye olarak zeytin yaprağı ekstresi alabilirsiniz. Günde iki kez olmak koşuluyla 250 ila 500 mg kapsül, standart dozdur. Ancak, takviye almadan önce bir doktora danışın.

Zerdeçal

Ayurvedik ve Çin tıbbında, antibiyotik özellikleri hastalıklara neden olan bakterileri yok etmek ve vücudun doğal savunmasını desteklemek için kullanılır. Ayrıca, yaralardaki bakteriyel enfeksiyonları önlemeye yardımcı olur. Antimikrobiyal Ajanlar ve Kemoterapi’de yayınlanan bir 2009 çalışmasına göre, içindeki curcumin bileşeninin helikobakteri pilori’ye karşı antimikrobiyal etkinliği pozitif sonuç verdi.

 

  • 1 yemek kaşığı toz zerdeçal ve 5 ila 6 çorba kaşığı balı karıştırın. Hava geçirmez bir kavanozda saklayın. Bu karışımdan günde iki kez bir çay kaşığı tüketebilirsiniz.
  • Ayrıca günde iki kez 400 ila 600 mg arasında zerdeçal takviyesi alabilirsiniz. Ancak, önce doktorunuza danışın.

Ekinezya

Ekinezya, yaraları ve bakteriyel enfeksiyonları tedavi edebilen doğal bir antibiyotiktir. Bitki ayrıca vücudun savunma sistemini güçlendirir, böylece çeşitli enfeksiyonlarla savaşabilir. Ekinezya kremi veya merhemini günde birkaç kez topikal olarak uygulamak, egzama ve sedef hastalığında bölgeyi dezenfekte edebilir ve tedavi edebilir. Açık yaraları ve diğer bakterilerle ilişkili cilt problemlerini de azaltabilir ve önleyebilir.

 

  • Bakteriyel enfeksiyonları önlemeye yardımcı olmak için, günde 1 ila 2 bardak ekinezya çayı içebilirsiniz.
  • Ayrıca 300 mg. olarak günde 2 kez ekinezya takviyesi alabilirsiniz. Ancak kullanmadan önce doktorunuza danışın.

 

Not: Doktorunuz tarafından yönlendirilmedikçe, bu bitkiyi bir haftadan fazla veya 10 günden fazla bir süre için kullanmayın. Ayrıca, bu bitki, otoimmün bozukluklardan muzdarip insanlar için uygun olmayabilir.

Zencefil

Doğal antibiyotik özelliği, bakterilerin neden olduğu birçok sağlık sorununu önlemeye ve tedavi etmeye yardımcı olur. Taze zencefil, salmonella gibi gıda kaynaklı patojenlere karşı antibiyotik bir etkiye sahiptir. Solunum ve periodontal enfeksiyonlar üzerinde de etkilidir.

 

  • Zencefil çayı, bakteriyel enfeksiyonlara karşı koruyucu bir önlemdir. Çay yapmak için 1 dilim taze zencefili rendeleyin ve yaklaşık 1 su bardağı suda 10 dakika kaynatın. Süzün, bal ve limon suyu ekleyin ve için.
  • Ayrıca, yemeklerinize kuru veya taze zencefil ekleyin. Doktorunuza danıştıktan sonra zencefil takviyesi de alabilirsiniz.

Altınmühür

Doğal antibiyotik özelliği hem topikal hem de dahili bakteriyel enfeksiyonlar için iyi sonuç verir. Altınmühür, birçok sağlık sorununa neden olan bakteri türlerini öldürmeye yardımcı olabilen berberine adlı bir bileşik içerir. Berberine ayrıca, beyaz kan hücrelerini aktive ederek, enfeksiyonla savaşmada ve bağışıklık sistemini güçlendirmede onları daha güçlü hale getirir.

 

  • Oral kullanım için, 1 fincan sıcak suya 1 çay kaşığı altınmühür atın ve bir fincan bitki çayı hazırlayın. Hala sıcakken süzün ve için. Bu çayı günde bir kez içebilirsiniz.
  • Harici kullanım için, 1 çay kaşığı altınmühür ve birkaç E vitamini kapsülü yağı ile bir karışım hazırlayın. Etkilenen alana günde 3 kez uygulayın.

 

Not: Bu bitkiyi ard arda birkaç haftadan fazla içmeyin.