Diz Şişmesi Nedenleri ve Tedavisi

  • Genel Sağlık
  • Diz Şişmesi Nedenleri ve Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 1.073 kez görüntülendi

Diz Şişmesi Nedenleri ve Tedavisi

Diz şişmesi, eklemi oluşturan bağlar ve diğer dokularda meydana gelen hasardan dolayı kaynaklanır. Ayrıca kan ve iltihap gibi diğer sıvı birikmeleri de diz şişmesine yol açabilir. Diz şişmesi sıvı birikiminden kaynaklanan şişmeler dışında genellikle acı verir.

Diz şişmesini önemsemeyip doktora gitmeye gerek görmeyebilirsiniz fakat diz şişmesinden dolayı oluşabilecek septik artrit gibi rahatsızlıkların önüne geçmek için doktorunuza gidip uygun bir tedavi yöntemi uygulamalısınız.

 

Diz Şişmesi Nedenleri

Şişen bir diz büyük ihtimalle hareket kabiliyetinizi kısıtlayıp derin ve ince bir ağrı verecektir. Kolay bir tedavi için diz şişmesine neyin sebep olduğunu bilmek çok önemlidir.

Ani Hareketler Ve Yaralanmalar
Ani hareketlerden ve yaralanmalardan kaynaklanan diz şişmesi genel olarak herkesin başına gelen sakatlanma tarzıdır.

  • Eğer ağır biz fiziksel aktivite yapıyorsanız ve bu esnada bütün ağırlığınızı dizinizin üstüne verirseniz bu yüklenme dizinizdeki eklemlere zarar vererek fazla gerilmesine ve daha sonra şişlik olmasına sebep olur. Ayrıca, egzersiz yapmadan önce ısınma ve esnetme yapmak diz şişmesini ve sakatlanmalarını önlemenizde yardımcı olur.
  • Dizinizin eklem bölgesinde kemikleri saran kıkırdak doku incindiği zaman da dizde şişmeler yapabilir. Örneğin; menüsküsler de yaşın ilerlemesiyle birlikte yıpranıp ciddi bir acıya sebep olabilir. Ani yapılan dönüşler de oluşan baskı diz eklemlerinize zarar verip şişmelere sebep olabilir.

Diz Kireçlenmesi
Diz kireçlenmesi, diz ağrılarına sebep olan etkenler arasında en başta gelenlerden biridir. Kireçlenme, ekleme ait kıkırdağa zarar vererek eklem dokularında hafif şişlik meydana getir. Bazen de kireçlenme aşırı acı veren halk arasında Baker kisti diye bilinen su toplamış şişmelere sebep olabilir.

Tendon Yırtılması
İncik kemiğinizle diz kapağınızı birbirine bağlayan tendonlarınızda meydana gelen incinme iltihaplanmaya sebep olabilir. Tendon yırtılmaları daha çok voleybol veya basketbol gibi aktiviteler sırasında sıçrayan sporcularda ve diğer sıçramayı gerektiren aktiviteleri yapan kişilerde görülür.

Gut Artriti veya Yalancı Gut
Bu hastalıklarda dizin eklem bölgesi hafif kırmızı olur ve dokundulduğunda yanma hissi oluşur. Gut artriti, vücudunuzda ürik asidi fazla üretilmesiyle, eklemlerde biriken ürik asit bu rahatsızlığa sebep olur. Bu durum böbreklerinizin düzenli şekilde ürik asit salgılayamamasından dolayı ürik asit kristalize olarak eklemlerinizde birikir ve diz şişmelerine, acıya ve iltihaplanmaya sebep olur.

Yalancı gut artriti ise biriken kristal yapının genellikle ürik asit değil kalsiyum olmasıdır.

Septik Artrit
Bakterilerin ya da diğer mikroorganizmaların kana girmesiyle eklemleri enfekte eden ciddi bir durumdur. Bazen eklemler ameliyat esnasında dahi mikroorganizmalar tarafından enfeksiyon kapmış olabilir. Septik artrit, genel olarak diz ve kalça bölgesinde görülür ve şişmelere, acıya ve kızarıklığa sebep olur.

Diğer Sebepler
Diz şişmelerine neden olan ve ender rastlanan durumlarda vardır. Bu durumlar şunlardır.

Osgood-Schlatter Hastalığı: Bu hastalık diz kapağı yanındaki kemik yumrusunda hassasiyet ve şişmeye sebep olur. Bu hastalık genel olarak belli sporlarda topuğunu ve uyluk kaslarını aşırı kullanan gençlerde görülmektedir.

Hizmetçi Bacağı(Kesecik İltihabı): Eğer uzun bir süre diz çökmeniz gerekiyorsa bu durum diz eklemlerinde sıvı birikimine sebep olabilir. Bu rahatsızlık daha sporcular da ve ya dizinin üstüne çökerek iş gören kişilerde görülür.

Ön Diz Ağrısı: Bu hastalığa sebep olan durumlar henüz kesin olarak belli değildir fakat merdiven çıkmak ve uzun süre oturmak dizinizin ön tarafında ağrıya sebep olabilir.

Diz Şişmesi Tedavisi

Dizde şişme tedavisi öncelikle altta yatan nedeni belirtlemekle başlar. Bunun dışında, diz şişliği ve ağrıyı azaltmak için deneyebileceğiniz tedavi yöntemleri var. Bu yöntemlere şöyle bir göz atalım:

İstirahat Etmek
Her gün yaptığınız aktiviteler esnasında yorulan dizinizi dinlendirmek ve artan stresinizi azaltmak için çalışma temponuza biraz ara verin. Yapılan iki günlük bir dinlenme genel olarak oluşan küçük incinmelerin iyileşmesi için yeterli bir süredir. Eğer ciddi bir incinme yaşarsanız öyle bir durumda daha uzun süre istirahat etmeniz gerekebilir.

Soğuk Uygulama Yapmak
Buz koymak açıyı ve şişliği azaltmanızda işe yarabilecek bir yöntemdir. Şişen ya da ağrıyan dizinize bir konserve dolusu dondurulmuş bezelye ya da ince bir havlunun içine buz sararak 15 dakika koyun. Yaptığınız bu buz torbalarının dizinizde 20 dakikadan fazla tutmayın çünkü sinirlerinize ve derinize zarar verebilir.

Baskı Yapmak
Zarar gören dizinize baskı yapmak sıvı birikimi olmasını engelleyebilir. Baskı yapmak için hafif, kendinden yapışan ve delikli olan sargı bandajlarının kullanabilirsiniz. Fakat bandajı tam dizinizin üstüne kan akışını kesmeyecek sıkılıkta düzgünce yaptığınıza emin olun.

Şişen Dizi Yüksekte Tutmak
Şişen dizinizin altına bir yastık koyarak şişliğin azalmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca kendiliğinden yatan koltukta (televizyon koltuğu) tercih edebilirsiniz. Önemli olan nokta şişen dizinizin kalp seviyesinden daha yukarıda kalmasını sağlamaktır.

Reçetesiz Alabileceğiniz Bazı İlaçlar
Reçetesiz alabileceğiniz ibuprofen, naproksen ve asetaminofen gibi bazı ilaçlar diz ağrısını dindirmeniz ve şişliği ortadan kaldırmanız konusunda işinize yarayabilir. Sürdüğünüz bölgeyi hissizleştiren bazı kremlerde acıyı dindirmeniz de yardımcı olabilir. Kapsaisin ve lidokain bu krem çeşitlerinin en yaygın olanıdır.

Ne Zaman Doktora Gitmelisiniz?
Eğer aşağıdaki durumlarla karşı karşıya kalırsanız doktorunuzu görmeniz önem arz eder. Bu durumlar:

  • Şişen dizinizin üstüne basamayacak duruma geldiyseniz
  • İstirahat halinde dahi diziniz çok ağrıyorsa
  • Diziniz çıtlarken acı duyuyorsanız ya da yürüme esnasında kitleniyorsa
  • Şişlik artmaya devam ediyorsa ve dizinizin şekli bozulduysa
  • Şişen dizinizde kızarıklık, ateş ve ya yanma hissi var ise
  • Baldırınızda şişme, ağrı, karıncalanma veya uyuşma hissedersiniz
  • Evde uyguladığınız tedavi yöntemlerine rağmen 3 günden fazla ağrı devam ederse

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.