Ağız ve diş sağlığı, tüm vücut sağlığı için çok önemlidir. Vücuda alınan besinlerin ağızda dişlerle çiğnenmesi sonucunda sindirim sistemine ulaştığı düşünüldüğünde ağız içinin sağlığı ve hijyeninin önemi bir kez daha anlaşılıyor. Aynı bağlamda da dişleri tutan, dişleri ağza bağlayan dişetlerinin sağlığı da çok önemli bir husustur.

Dişetleri çene kemiklerini saran sağlam, kalın, lifli ve kan damarı ile dolu pembe bir dokudan oluşur. Dişetleri şişerse, ağızda çıkıntı yapabilir veya kabarık bir görünüm ortaya çıkabilir. Dişetlerindeki şişme, genellikle dişetinin dişle buluştuğu yerden başlar ve ilerleyen süreçte tüm dişetini kaplar. Sağlıksız koşulların devam etmesi durumunda dişetleri o kadar şişebilir ki, dişlerin bir bölümü görünmez olur. Sağlıklı dişetleri pembe iken, şişmiş dişetleri kırmızı renktedir.

Dişeti şişkinliği olarak da adlandırılan bu sorun genellikle tahriş edici, hassas ve ağrılı bir problemdir. Bu sorunda diş fırçalarken veya diş ipi kullanırken dişetleri kolayca kanar ve sızlar.

Dişeti şişmesinin nedenleri nelerdir?

Dişetlerinin ağrılı, kırmızı renkte ve şişkin olması genellikle diş çevresindeki bakteri plağının oluşturduğu aktif diş eti hastalığına işarettir. Şekli yamulmuş, şişkin diş etleri, diş eti iltihabının başladığını ya da daha şiddetli periodontit formlara ilerlediğini gösterir. Dişeti şişmesine sebep olan etkenler genel olarak;

  • Sık ve uzun süreli kullanılan reçeteli ilaçlar,
  • Gebelik,
  • Doğum kontrol haplarının kullanılması,
  • Diş macunlarının içindeki aktif maddeler,
  • Viral enfeksiyonlar,
  • Mantar enfeksiyonları,
  • Yanlış takılmış protezler,
  • Alerjik reaksiyonlar,
  • Ortodontik tedavideki sorunlar,
  • Dişetinin altında kalan 20’lik dişler,

Dişeti şişmesinin belirtileri nelerdir?

  • Dişeti çizgisi boyunca ve dişlerin etrafındaki dişetlerinin şişmesi,
  • Dişeti dokusunda renk kaybı, dişetlerinin koyu pembeye veya mor renk tonlarına dönüşmesi,
  • Dişlerin etrafındaki dişetlerinin şişmesi, dişlerin üzerini kaplaması,
  • Dişlerin dişeti dokusuna batmış gibi görünmesi,
  • Dişleri fırçalamaya veya diş ipi kullanmaya çalışırken dişeti çizgisi boyunca ağrılı bir kanama yaşanması,
  • Ağrıyan dişlerin etrafındaki ağrıların yavaş yavaş tüm çene alanına yayılması,
  • Dişlerinin etrafında hafif bir iltihapla başlayıp ilerleyen dönemde iltihabın yayılması dişeti şişmesinin belirtileridir.

Dişeti şişmesi belirtilerinin biri ya da birkaçının görülmesi durumunda ciddi sağlık sorunlarından kaçınmak için vakit kaybetmeden doktora başvurmak gerekir.

Dişeti şişmesi nasıl tedavi edilir?

Ağız ve diş sağlığı, dişeti hastalıklarının tedavisinde en iyi yol, ağız hijyenini kesinlikle iyi uygulamaktır. Ancak geç kalınmış vakalarda bazen ek diş ve tıbbi tedaviler gerekebilir. Bu bağlamda iyi bir ağız sağlığı için;

  • Yatmadan önce kesinlikle dişler fırçalanmalıdır. Bu durumda elektrikli veya manuel diş fırçası kullanmanın bir önemi yoktur.
  • Doğru oranda florür (diş çürümesine karşı korunmaya yardımcı olan doğal bir mineral) içeren diş macunu kullanılmalıdır.
  • Dişlerinizi diş fırçalamadan önce düzenli olarak, diş ipi kullanılmalıdır.
  • Sigaradan uzak durulmalıdır.
  • Düzenli aralıklarla diş hekimine gidilmeli, en az yılda 2 kez diş doktoruna kontrole gidilmelidir.

Dişeti şişmesi için doğal tedavi yöntemleri nelerdir?

  1. Tuzlu su

Ağız içi ile ilgili sorunların neredeyse hepsine iyi gelen en basit uygulama tuzlu su ile gargaradır. Bunun için 1 bardak ılık suya bir yemek kaşığı tuz ekleyip karıştırılır. Sonrasında sabah, akşam ağız bu su ile gargara yapılır. İlk birkaç uygulamada dişetlerinde hafif kabarmalar olabilir. Ancak bunlar geçici ve zararsızdır.

 

  1. Karanfil yağı

Şişmiş dişetlerini tedavi etmek için sıklıkla kullanılan doğal ilaçlardan birisi de karanfil yağıdır. Dişeti şişmesinden etkilenen bölgeye karanfil yağı uygulayarak diş etlerindeki şişme azaltılabilir. Karanfil yağı, bu bölgedeki enflamasyon ve ağrıyı azaltmak için de karabiber ile karıştırılarak kullanılabilir. Uzmanlar, diş ve dişeti sorunlarında karanfil çiğnemenin de faydalı olacağını belirtmekteler.

  1. Karbonat

Dişeti şişmesi için ev tipi çarelerden birisi de karbonattır. Bunun için karbonat ile zerdeçal özütünü karıştırıp, dişetlerinize bu karışım ile masaj yapmak önerilir. Ayrıca dişlerini fırçalamak için de karbonat kullanılarak da şişmiş dişetleri tedavi edilebilir.

  1. Zerdeçal

Zerdeçal, tüm ağız sağlığı için etkili bir ev ilacıdır. Zerdeçal; dişetlerinde oluşan ağrı, şişme ve iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olan antioksidan ve antiinflamatuar özelliklere sahip olan kurkumin adlı maddeyi içermektedir. Bununla birlikte zerdeçal, çeşitli oral problemlere neden olan bakteri aktivitesinin yayılmasını önleyici özelliktedir.

  1. Siyah çay

Dişeti iltihaplarını azaltmak, hafifletmek için siyah çay poşetlerinden faydalanmak önerilir. Siyah çayın içindeki antioksidan özellikler ağız sağlığını desteklemektedir. Bunun için çay poşetini 2-3 dakika kaynar suda bekletip çıkartmak ve ılıklaşmasını beklemek gerekiyor. Ardından çay poşetini diş etlerinin etkilenen bölgesinde 10-15 dakika tutup sonrasında ağzı ılık bir tuzlu su karışımıyla yıkamak tüm dişeti sorunlarına iyi gelir.

  1. Aloe vera

Aloe vera, her derde deva bir üründür. Şişmiş ve kanayan dişetlerini tedavi etmek için de aloe veranın şifalı etkisinden faydalanmak gerekir. Aloe vera bitkisi antiinflamatuar olmasının yanı sıra ağızda plağa neden bakterilerin büyümesini engelleyici ve iltihaplı dişetleri yatıştırıcı anti- bakteriyel özellikler taşımaktadır.

  1. Hardal yağı

Hardal yağı, ağızdaki bakteri yok eder ve dişetlerini çok hızlı bir şekilde iyileştirir. Bununla birlikte hardal yağının, antimikrobik ve antibakteriyel özellikleri, ağrı azaltıcı etki gösterir.

  1. Sarımsak

Sarımsak, doğada bulunan en güçlü antibiyotik türü olarak bilinmektedir. Sarımsak; antibakteriyel enfeksiyonu önler, enfeksiyon ve iltihap ile savaşan allisini içeren sülfürik bileşikler içerir. Dolayısıyla da ağız içinde oluşan her hangi bir virüs kaynaklı, bakteri ya da mikrop kaynaklı enfeksiyonların doğal yoldan giderilmesi için sarımsaktan faydalanmak en doğrusudur. Bunun için eritilmiş sarımsak suyunu enfekte olan bölgeye uygulamak ve gerektiğinde düzenli olarak tekrarlamak önerilir. Aynı etkiyi almak için taze sarımsak çiğnemek veya ağzı sarımsak suyu çalkalamak da faydalı olur.

  1. Nane yağı

Nane yağı; bakterileri yok eden antiseptik maddeler ve ağrılı şişmeyi hafifleten anti-inflamatuar özellikler barındırmaktadır. Bunun için parmakları veya bir top pamuğu nane yağına batırarak enfekte bölgeye hafifçe masaj yapmak önerilir.

  1. Elma sirkesi

Doğal koşullarda üretilen katkı maddesiz elma sirkesi; dezenfekte edici ve enfeksiyonları önleyici özelliktedir. Bu sebeple de dişetlerindeki şişmeyi hafifletmek için elma sirkesinden faydalanmak önerilir. Bunun için ağzı bir yemek kaşığı çiğ organik elma sirkesiyle çalkalamak faydalı olur. Hem ağız içi hijyeni sağlamak hem de dişeti şişmelerini azaltmak için her gün 2-3 defa elma sirkesi ile gargara yapmak faydalı olur.

  1. Zencefil

Zencefil, dişeti şişmelerini tedavi etmek için önerilen doğal ilaçlardan birisidir. Zencefilin içinde zenceoller olarak adlandırılan bileşikler, antioksidan özellikli anti-inflamatuar ajanlar bulunmaktadır.

  1. Limon

Limon; pektin lifi, A vitamini ve C, potasyum, kalsiyum gibi bazı besleyici maddeler açısından zengin olan meyvedir ve anti-enflamatuar, anti-bakteriyel ve alkalileştirici özelliklerle şişmiş dişetlerinin iyileştirilmesine yardım eder. Bunun için taze sıkılmış limon suyu ile ağız içini çalkalamak veya bir bardak ılık suyun içine yarım limon sıkarak içmek önerilir.

  1. Hint yağı

Hintyağı, enfeksiyonların yayılmasını önleyici özelliktedir. Bu sebeple de 1 yemek kaşığı hintyağını ısıtıp etkilenen bölgeye yağ ile masaj yapmak önerilir.