Diş Taşı Temizliği Nasıl Yapılır?

  • Genel Sağlık
  • Diş Taşı Temizliği Nasıl Yapılır? için yorumlar kapalı
  • 795 kez görüntülendi

Diş Taşı Temizliği Nasıl Yapılır?

En temiz ağızda bile bakteri bulunur. Bu bakteriler yemeklerdeki protein ve diğer bileşenlerle buluşunca dişte sarı, yapışkan bir plak oluştururlar. Plaklar ise zamanla yoğunlaşıp mineralize olarak diş taşı oluştururlar. Diş taşı temizliği yapılmadığında diş ve diş eti ile ilgili ciddi sorunlara kapı aralanabilir.

Diş Taşı Temizliğinin Önemi

1 Diş Çürüklerinin Önüne Geçer

Diş taşı (tartar) oluştuktan sonra dişleri etkin bir şekilde fırçalamak zorlaşır. Diş ipi ve diş fırçası temas etmesi gereken noktalara ulaşamaz. Sonrasında temizlenemeyen bakteri asitleri diş minesini oyar, dişi çürütür. Süreç diş kaybına kadar ilerleyebilir.

2 Diş Eti Hastalıklarını Engeller.

Özellikle diş eti ile diş arasında oluşan diş taşları diş eti için tehlikelidir. Bakterilerin üremesi için uygun bir ortam oluşturur. En basiti diş eti iltihabı (jinjivit) olan bazı hastalıklara zemin hazırlanmış olur. Zamanla diş etindeki iltihap ilerleyerek;

  • Diş etinin şişmesine ve çekilmesine,
  • Diş kaybına
  • Kemik iltihaplarına neden olabilir.

Bazı çalışmalar bu hastalığın kalp rahatsızlıklarına da neden olduğunu göstermiştir.

Diş taşı temizliği ayrıca rahatsız edici görünüşten kurtararak özgüven dolu içten gülümsemelerin önünü açar.

Diş Taşı Temizliği Nasıl Yapılır?

Diş taşı temizliği için bir diş doktoruna gidebilirsiniz. Ama bundan önce evde yapabileceğiniz birkaç yöntem de var.

1 Dişlerinizi Düzenli Olarak Fırçalayın

Bu sayede daha ilk etapta plak oluşumunu engelleyerek diş taşı gibi bir problemin oluşmamasını sağlarsınız. Dişinizi fırçalarken önlü arkalı fırçanın temas etmediği yer kalmamasına özen gösterin.


2 Florürlü Diş Macunu Kullanın

Florür diş minesini kuvvetlendirir. Asitli ve şekerli yiyeceklere karşı korur. Diş taşı oluşturan bakterileri öldürür ve mineral tabakasını inceltir.

Piyasada diş taşı temizliği için kullanılan özel içerikli diş macunları da vardır.

3 Karbonat Kullanın

Bir yemek kaşığı karbonata bir tutam tuz ekleyin. Diş fırçanızı hafifçe ıslatın ve bu karışıma sürün. Fırçaladığınızda diş taşınız temizlenecek ve daha temiz dişlere sahip olacaksınız.

4 Portakal Kabuğu

Dişlerinizi portakal kabuğu ile ovaladıktan sonra ağzınızı bir gece boyunca yıkamayın. Plak oluşumunu, bakteri birikmesini engelleyecektir. Doğal beyazlatıcıdır.

5 Sert Meyve-Sebze Tüketin

Yemeklerden sonra ısırarak yiyeceğiniz bir dilim elma, havuç, kereviz gibi gıdalar yemek artıklarından, plak ve diş taşından kurtulmanızı sağlar. Diş etini güçlendirir.

6 Susam Çiğneyin

Bir avuç dolusu susam çiğneyin. Yutmayın, susam henüz ağzınızdayken dişinizi fırçalayın. Sonra tükürün.

7 İncir

Tek seferde üç dört tane inciri ağzınıza atın, yavaşça çiğnemeye başlayın. Bu sayede tükürük salgısının miktarı artacak ve plak oluşumunun önüne geçecektir.

Baharatlı yiyecekler tüketmek de aynı etkiyi yapacaktır.

8 Diş Doktoruna Gidin

Çok yoğunlaşmış diş taşlarını temizlemek için diş hekimine gitmelisiniz. Yarım saatlik basit bir işlemle tüm diş taşlarından kurtulabilirsiniz.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.