Diş Eti Şişmesi Kabarması Ağrısı Nasıl Geçer Diş Etim Şişti Ne Yapayım?

  • Genel Sağlık
  • Diş Eti Şişmesi Kabarması Ağrısı Nasıl Geçer Diş Etim Şişti Ne Yapayım? için yorumlar kapalı
  • 1.048 kez görüntülendi

Diş Eti Şişmesi Kabarması Ağrısı Nasıl Geçer Diş Etim Şişti Ne Yapayım?

“Bu makalemizde diş eti şişmesi neden olur, nasıl geçer? Konusunda en etkili çözüm yöntemlerini bildireceğiz”

Dişeti şişmeleri sık karşılaşılan ağız problemlerindendir. Hatta çocuklarda, bebeklerde ve hamilelerde bile diş eti şişmesi sorunu yaşanabilir. Diş eti şişmesine kanama ve ağrı da eşlik edebilir. Diş etleri şiştiğinde daha koyu bir renk alır ve dışarıdan da şişlik belli olabilir ayrıyeten bunlara aşırı hassasiyet de eklenebilir.  Zaman zaman ağrı ile seyreden bu şişmelerin başlıca nedenleri; Diş eti iltihabı ve çürüğe bağlı enfeksiyonlardır. Nadiren gebeliğe bağlı şişmeler ve beslenme yetersizliğinde de şişme görülebilir. Bazı doğal ev tedavi yöntemleri ile şişliğinizi azaltabilir ve ağrılarından kurtulabilirsiniz.

Diş Eti Neden Şişer?

  1. Diş eti iltihabı, diş apsesi gibi diş ve diş eti hastalıkları
  2. Çok sıcak veya çok soğuk besinler tüketmek. Çok sıcak çay içmek de diş etlerinizin şişmesine yol açabilir.
  3. Dişleri sert bir fırçayla fırçalamak yahut diş ipini diş etlerine bastırmak
  4. Regl dönemi, hamilelik, menopoz gibi hormonlarda değişim yaşandığı dönemler
  5. Kullanılan ilaçların yan etkisi olarak
  6. Diş restorasyonları veya yıpranan protezler

İşte diş eti şişmelerini geçiren pratik yöntemler.

Sıcak ve Soğuk kompress

Bu uygulama tüm vücut şişmelerinde işe yarayan bir yöntemdir. Dişeti şişmelerinde de uygulayabileceğiniz bu yöntemde dikkat etmeniz gereken; uygulamayı direk diş etine yapmamaktır. Tarifi; çaydanlıkta kaynattığınız 4 su bardağı kadar suyu bir kaba alın. Elinizi yakmayacak sıcaklığa indiğinde, içine temiz bir bez batırın ve fazla suyu sıkın. Bu bezi yüzünüze(cilt üzerinden ), diş etinize gelecek şekilde 5 dakika tutun. Bunun peşine daha evvel buzdolabında beklettiğiniz ıslak bez ile 5 dakika soğuk kompress uygulayın. Bu sıcak ve soğuk kompres döngüsünü 2-3 defa tekrarlayın. Şişliğiniz inene kadar her gün 2 defa uygulayın.

Tuzlu Su

Tuzlu su bakteri ağızdan uzaklaştırarak, çürüğe bağlı enfeksiyonların geçmesine ve bu sayede diş eti şişmelerinin giderilmesinde faydalı bir yöntemdir. Bunun için bir bardak suya, 1 tatlı kaşığı tuz ilave edin ve karıştırın. Bu tuzlu su ile ağzınızı çalkalayın ve gargara yaparak bu suyu lavaboya tükürün. Gün içinde 2-3 defa tekrarlayın. Diğer bir yol ise parmağınız yardımı ile bir miktar tuzu diş etlerinize sürün ve hafif hafif masaj yapın. 3-4 dakika sonra su ile durulayın. Not: Yüksek tansiyon hastaları tuzlu su yöntemini uygulamamalıdır.

Hidrojen Peroksit

Halk dilinde oksijenli su olarak da bilinen Hidrojen Peroksit etkili bir enfeksiyon giderici maddedir. Bu sayede mikrobik şişmelerin azaltılmasında yardımcı olur. Bir bardağın yarısına oksijenli su, kalanına normal su katın ve bu su ile ağzınızı yarım dakika kadar çalkalayın ve yutmadan lavaboya tükürün. Ardından temiz su ile ağzınızı 2-3 defa çalkalayın. Not: Satın alacağınız hidrojen peroksitin %3 oranında seyreltilmiş olmasına dikkat edin.  %3 Hidrojen peroksiti Eczaneden temin edebilirsiniz. Diğer bir kullanım yöntemi ise; 1 yemek kaşığı karbonata, 1 tatlı kaşığı kadar hidrojen peroksit katın ve karıştırın. Bu macunu şişmiş olan diş etinize koyun ve 1-2 dakika bekleyin. Daha sonra çeşme suyu ile durulayın. Bu 2 tariften birini haftada 2-3 defa uygulayın ve oksijenli suyu yutmayın.

Zerdeçal

Zerdeçal vücuttaki ödem ve iltihabı gideren en etkili baharatlardandır. Bu özelliği içeriğinde bulunan curcumin sayesinde elde eder. Bu sayede ağızda oluşan bakteri ve enfeksiyonu engeller ve şişmeleri azaltır. Uygulanışı, aktarlardan bulabileceğiniz toz zerdeçaldan bir yemek kaşığına bir miktar su ilave edin ve parmağınızı bir fırça gibi kullanarak bu karışımı tüm diş etlerinize masaj yaparak sürün. 3-4 dakika bekledikten sonra, 2-3 dakika daha parmağınız yardımı ile diş etlerinize masaj yapın. En sonunda temiz su ile ağzınızı durulayın. Bu uygulamayı günde 2-3 defa, 1-2 hafta uygulayın.

Poşet Siyah Çay

Çay içeriğindeki tanen maddesi sayesinde şişliklerin inmesine yardımcı olur. Bundan yararlanmak için; 1 adet hazır poşet çayı kaynamış suda 2-3 dakika bekletin. Poşeti sıcak sudan çıkardıktan ve biraz soğumasını bekleyin. Diş etinizi yakmayacak sıcaklığa indiğinde poşeti şişmiş olan diş etinize koyun ve 10-15 dakika orada bekletin. Son olarak tuzlu su çözeltisi ile ağzınıza gargara yapın. Birkaç gün boyunca günde 2 defa uygulayın.

Aloe Vera

Diş eti iltihapları, enfeksiyon ve diş eti kanamalarında da etkili bir bitki olan aloe vera diş eti şişmelerinde de kullanabileceğiniz bir tedavi yöntemidir. Aloe vera bitkisini keserek elde edeceğiniz jeli parmağınız yardımı ile diş ve dişetlerinize sürün. 2-3 dakika masaj yaparak ağzınızdaki tüm bölgelere erişmesini sağlayın ve ılık su ile durulayın. Şişliğiniz inene kadar hergün 1 defa tekrarlayın.

Çay Ağacı Yağı

Çay ağacı yağı antibiyotik ve anti-inflamatuar özellikleriyle tahriş olmuş ve iltihaplı diş etlerinizi tedavi etmeye yardımcı olur. Bir bardak ılık suya birkaç damla çay ağacı yağı damlatın ve bu su ile günde 2 kez ağzınızı çalkalayın. Ayrıca diş fırçalama amacı ile çay ağacı yağı barındıran diş macunlarını da tercih edebilirsiniz. Çay ağacı mide problemlerine neden olacağı için yutmamaya dikkat edin.

Zeytinyağı ve Aspirin

Mikrop önleme, ağrı dindirme özelliklerinden dolayı şuan vereceğimiz tarif, diş eti şişliklerinin yanında çürüğe bağlı diş ağrılarının dindirilmesinde de etkili bir yöntemdir. Zeytinyağı ve aspirini diş eti şişmesinin inmesi için şöyle kullanabilirsiniz;Bir yemek kaşığı zeytinyağını ağzınıza alın ve 3-5 dakika kadar ağzınızda dolandırın. Lavaboya tükürün ve ağzınıza 1 adet aspirin atın. Tükürük yardımı ile erittiğiniz aspirini şiş veya ağrıyan bölgede ağırlıklı olmak üzere tüm ağzınızda 2-3 dakika dolandırın ve tükürün. Bunu gece yatmadan önce yaparsanız bu etkilerinin yanında ağzınızın kurumasını önleyerek daha rahat nefes almanızı sağlar, ağızda bakteri birikmesini önler ve ağrısız bir gece geçirmenizi sağlar. Not : Bunları yaparken gargara yapmayın ve yutmayın.

D Vitamini Takviyesi

Bazı şişmelerin çözümünde D vitamini alımı yeterli olmaktadır. D vitamini anti-inflamatuar özellikleri dolayısı ile şişkinliklerin azaltılmasına ve tekrarlamamasına yardımcı olur. D vitamini aynı zamanda aldığımız kalsiyumunun etkisini arttırarak kemik yoğunluğunu ve sağlığını arttırır. Buda dişlerin daha sağlıklı olmasına ve dolayısı ile diş eti sorunlarının daha az görülmesine katkı sağlar. En etkili D vitamini kaynağı olan güneşte 10 dakika kadar durmak ile elde edilen D vitamini günlük ihtiyaç için yeterlidir. Bununla beraber D vitamini yönünden zengin besinler alınabilir veya doktor tavsiyesi ile D vitamini haplarıda kullanılabilir.

Diş ve Ağız Sağlığında Genel Tavsiyeler

  1. Kalsiyum bakımından zengin gıdalar tüketin
  2. Diş fırçalama ve diş ipi kullanımını her gün aksatmadan uygulamalıyız. (fırçalarken çok sert hareketlerden kaçının.
  3. Öğünlerimize yüksek folik asit içeren besinleri eklemeliyiz.
  4. C vitamini içeren besinleri daha sık tüketmeliyiz.
  5. Çok soğuk ve çok sıcak yiyeceklerden kaçının.
  6. Tütün ve alkol kullanımının diş sağlığına olumsuz etki ettiğini unutmayın.
  7. Birçok rahatsızlığın tedavisine yardımcı olmak ve vücut sağlığını korumak için günde 8-10 bardak su içmeye özen gösterin.
  8. Kanama, geçmeyen diş ve diş eti ağrıları şikâyetiniz var ise, dişlerinizde yoğun diş taşı oluşmuştur. Artık her ilçede olan diş hastanelerine giderek diş taşını kolayca temizlettirebilirsiniz. Bu sayede bir çok ağız ve diş sorununu da çözmüş olursunuz.

Diş Eti Kanaması Nasıl Önlenir, Durdurulur? Kesin Doğal Çözümler Tıklayınız

Diş Eti Kaşıntısına Ne İyi Gelir, Nasıl Geçer? Kesin Doğal Bitkisel Çözümler Tıklayınız

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.