Dilimde Kıl Var, Nasıl Geçer, Hangi Doktora Gitmeli?

  • Genel Sağlık
  • Dilimde Kıl Var, Nasıl Geçer, Hangi Doktora Gitmeli? için yorumlar kapalı
  • 1.062 kez görüntülendi

Kıllı dil, dil üstünde kıllanmayı, tüylerin, kılların çıkmasını ifade eder. Adından dolayı kulağa çok ürkütücü gelebilir ancak çok zararsız ve tedavisi de oldukça kolay bir durumdur. Kıllı dil, her yaşta ortaya çıkabilmekle birlikte, yaşlılık döneminde bu sorunla daha sık karşılaşılır. Erkeklerde kadınlara nazaran kıllı dil daha çok görülür. Kıllı dil, dilde keratin olarak bilinen bir proteinin birikmesi sonucu oluşur. Kıllı dilde, dil üzerinde tüyler siyah, kahverengi, beyaz, yeşil veya pembe olabilir. Bazı bakteri ve maya türleri de bu soruna yol açabilir.

Kıllı dilin nedenleri

Dil üstünde kıl çıkmasının kesin nedeni bilinmemektedir, ancak siyah tüylü dilin, ağızda çok fazla bakteri veya maya oluşumundan kaynaklandığı düşünülmektedir. 

Kıllı dil oluşumununa yol açan bazı faktörler:

  1. Yetersiz ağız hijyeni
  2. Sigara içmek
  3. Alkol alışkanlığı
  4. Steroid ilacı kullanımı
  5. Çok kahve ve / veya çay içmek
  6. Antibiyotik veya diğer ilaçların yan etkisi
  7. Yetersiz su içme, vücudun susuz kalması
  8. Kimyasal bizmut içeren ilaçları (örneğin, Pepto-Bismol) kullanmak
  9. Yeterince tükürük üretememek
  10. Baş ve boyun bölgesine radyasyon tedavisi almak
  11. Yüksek ateşli hastalıklar geçirmiş olmak

Kıllı dil belirtileri

Kıllı dilde, dilde endişe verici bir görünüm dışında, dilin tüylü olması genelde başka herhangi bir semptoma neden olmaz ve kişiye rahatsızlık vermez. Ancak kıllı dil mantar kaynaklıysa, dilde yanma hissi meydana getirebilir. Ağızda metalik tat, tat alma duyusunda azalma, ağızda kötü tat, bulantı, öğürme de kıllı dille birlikte yaşanan semptomlardır.

Kıllı dil tedavisi

  1. Kıllı dilden muzdaripseniz ilk yapmanız gereken, bir kulak burun boğaz doktoruna görünmek olmalıdır. Kıllı dilin tedavisinde en iyi yol, ağız hijyenine dikkat etmektir. Her gün dişlerinizi fırçalamayı ihmal etmeyin. Ayrıca dili iyice temizlemek için dil temizleme kaşığı da kullanabilirsiniz. 
  2. Gün boyunca bol su içmek, ağzınızı temiz ve sağlıklı tutmaya yardımcı olur.
  3. Şayet sigara içiyorsanız, sigarayı bırakmalısınız, sigara içmek de dilde kıl çıkmasının en önemli nedenlerindendir.
  4. Kıllı dil problemi için diş hekimine de başvurulabilir. Diş hekiminiz, bakterilerden veya mayadan kurtulmak için bazı antifungal ilaçlar reçete edebilir. Son çare olarak, papiller cerrahi olarak kılları lazerle çıkarılabilir.
  5. Kıllı dil tedavisinde ayrıca topikal retinoik asit uygulanması, salisilik asit, vitamin B kompleksi, %40 üre solüsyonu, oral betadin solüsyon gibi alternatif tedaviler de uygulanabilir.

Dil Hastalıkları Ve Tedavi Yolları İçin Tıklayınız

Dilde Siyah Nokta Nedenleri Ve Tedavisi Tıklayınız

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.