Dilde Çıkan Sivilce Neden Olur, Nasıl Geçer, Hangi Doktora Gitmeli?

  • Genel Sağlık
  • Dilde Çıkan Sivilce Neden Olur, Nasıl Geçer, Hangi Doktora Gitmeli? için yorumlar kapalı
  • 1.366 kez görüntülendi

Dilde zaman zaman çeşitli nedenlerden sivilce meydana gelebilir. Dildeki bu sivilceler dil üzerinde, dil ucunda ve dilin arka kısmında kırmızı veya beyaz şişlikler şeklinde belirtilere yol açabilir.

Dilde çıkan sivilcenin en önemli nedenleri şunlardır

Yaralanma ve travma

Dili ısırma, dile piecing yaptırma, çeşitli sert yiyeceklerde dilde tahrişe neden olup, sivilce ve benzeri şişliklere yol açabilir.  Bu sivilceler iyileşmeye başladığında beyaz renk de alabilir.

Alerjik Reaksiyon

Çeşitli yiyecekler, ilaçlar ve parlatıcı, ruj, dudak balmı gibi dudak bakım, makyaj ürünleri alerjik reaksiyona neden olup dilde sivilcelenme yapabilir.

Dil yüzeyinde tıkanma

Bazen dil yüzeyinde ölü hücre, yiyecek vb birikmesi de dilde bakterilerin oluşmasını tetikleyip dilde sivilcelenmeye yol açabilir.

Aftlar veya aftöz ülserler

Aftlar bulaşıcı olmayan ağızda veya dişeti dibinde yumuşak dokularda meydana gelen küçük, sığ lezyonlardır. Aft çıkmasına stres, gıda alerjileri, mineral ve vitaminler eksikliği, bağışıklık sistemi sorunları, ağız yaralanmaları, hormonal değişiklikler ve çeşitli viral enfeksiyonlar neden olmaktadır.

Dilde pamukçuk

Oral pamukçuk veya oral kandidiyazis dilde ve ağızda beyaz sivilceye neden olabilen bir mantar enfeksiyonudur. (Dilde, dilin yanlarında ve dilin arka kısmında meydana gelebilir)

Viral enfeksiyon ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar

Soğuk algınlığı, grip, oral herpes gibi viral enfeksiyonlar dilde, ağız ve dudak çevresinde sivilce gibi kabarcıklara neden olabilir.

Ağız kanseri

Dilinizde sivilcelenmeler ve şişlikler mevcutsa, uzun süre de geçmiyorsa, yemek yerken yutkunmakta zorluk, ses kısıklığı, dil hastalıkları, dil ya da ağızda uyuşma yaşıyorsanız, tüm bunlar ağız kanseri olduğunuza işaret edebilir.

Kawasaki hastalığı

Bu hastalık “dilin arka kısmında oldukça büyük kırmızı yumruklar” ile karakterize olan çocuklarda sık görülen bir rahatslıktır. Kawasaki hastalığı ayrıca ateş, lenf bezlerinde şişme, avuç içinde kızarıklık, ayak tabanında kızarıklık, gözlerde kanlanma, eklem ağrısı ve dudak çatlaması gibi semptomlara da neden olabilir.

Kızıl hastalığı

Kızıl, genellikle çocukları etkileyen, boğaz ağrısı, dil dahil ciltte ceşitli yerlerde kırmızı döküntü ve ateş gibi semptomlara neden olan bir enfeksiyon hastalığıdır. Kızıl hastalığı bakteriyel bir enfeksiyon olduğundan antibiyotikle tedavi edilebilir.

Dilde sivilce için hangi doktora gidilir?

Dildeki sivilce için kulak burun boğaz doktoruna gidip muayne olabilirsiniz.

Dilde sivilceye ne iyi gelir?

Dilinizdeki sivilceyi geçirmek için doktorunuza danışıp bildirdiğimiz yöntemleri deneyebilirsiniz.

  1. 1 su bardağı suya 1 tatlı kaşığı tuz koyup karıştırın. Bu su ile günde 2-3 kez gargara yaparak sivilce boyutunu azaltabilirsiniz. Tuzlu su ile gargara yapmak ağrı ve ltihabı gidermekle kalmaz, enfeksiyonun daha fazla yayılmasını da engeller.
  2. Doktorunuzun vereceği gargara da ağız içindeki bakterileri öldürerek dildeki sivilceden kurtulmanıza yardımcı olabilir.
  3. Karbonat ve hidrojen peroksit karışımını dilde bulunan sivilceye uygulamak da bakteriyel enfeksiyonu tedavi edip, sivilceyi tedavi edebilir.
  4. Yatmadan önce nane çiğnemek sivilce boyutunu azaltmaya yardımcı olabilir.
  5. Dildeki sivilceye neden olan bir faktör de B12 eksikliği olduğundan, doktor kontrolünde B12 takviye hapı kullanılabilir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.