Dilde Çıkan Kabarcıklar Neden Olur, Nasıl Geçer?

  • Genel Sağlık
  • Dilde Çıkan Kabarcıklar Neden Olur, Nasıl Geçer? için yorumlar kapalı
  • 1.388 kez görüntülendi

Dilde Çıkan Kabarcıklar Neden Olur, Nasıl Geçer?

Dil, en kuvvetli vücut kası olarak kabulur edilir ve konuşma, çiğnemeye yardımcı olma ve yiyeceklerden tat alma gibi pek çok fonksiyonu vardır. Sağlıklı dil pembe görünür ve papilla denilen küçük nodüllerle kaplıdır. Dilinizde kabarcıklar çıktıysa ve bunun nedenini öğrenmek istiyorsanız,

Dil üstünde ve altında kabarcıklar neden çıkar?

Yaralanma

Dili ısırma, sert yiyecekler yeme, diş gıcırdatma gibi sağlık problemleri dilde tahrişe neden olup dilde kabarcıklanma yapabilir.

Beslenme Yetersizlikleri

Folik asit gibi bazı vitamin eksiklikleri de dil üzerinde kabarcığa neden olabilir.

Alerji

Dil papillası çeşitli yiyeceklere ve ilaçlara reaksiyon gösterip dilde kabarcıklar meydana gelebilir.

Sigara içme

Aşırı sigara içme de dilde tahrişe neden olup, dilde kabarcık oluşumunu tetikleyebilir.

Özel tıbbi koşullar

Anemi ve diyabet de dahil olmak üzere bazı tıbbi durumların tipik semptomlarından biri de dilde kabarcıklanma meydana gelmesidir.

Aft

Aft, nedeni belli olmayan, stres kökenli olduğu düşünülen ağız ülserleridir. Aft da dilde kabarcıklı görüntüye neden olabilir.

Mukoza iltihabı

Aftöz iltihabı olarak da bilinen mukoza iltihabı yetersiz diş hijyeni nedeniyle meydana gelir ve dilde kabarcıklı görüntüye de yol açabilir.

Kızıl

Kızıl da dilde kabarcıklanmaya yol açabilen bakteriyel enfeksiyonlardandır.

Kawasaki Sendromu

Bu sendrom genellikle beş yaşından küçük çocuklarda görülür ve kan damarlarını etkileyerek dilde kabarcıklanmalara yol açabilir.

Dil yanması sendromu

Özellikle menopoz evresinde sıklıkla karşılaşılan bir durumdur ve dilde kabarcıklara neden olabilir.

Genişlemiş papilla

Dil üzerindeki tat alma dokusuna papilla denir. Papillanın iltihaplanması ve şişmesi de dilde çıkan kabarcıkların en önemli nedenlerindendir.

Lökoplaki

Bu tıbbi durumda, ağız hücreleri ağız ve dil boyunca beyaz lekeler oluşturarak, aşırı büyür. Lökoplaki bazı kanser türlerinin de erken belirtisi olabilir.

Ağız kanseri

Dil üzerinde kabarcıkları çoğu zaman çok da önememeyiz. Fakat dildeki kabarcıklar iki üç hafta boyunca geçmiyorsa, ağız kanseri ihtimali olduğundan, mutlaka kulak burun boğaz doktorına gidip muayne olmalıdır.

Pamukçuk

Pamukçuk özellikle protez kullannan yaşlılarda ve bebeklerde sıklıkla görülen bir mantar enfeksiyonudur. Ayrıca akciğer hastalığını ve diyabeti tedavi etmekte kullanılan kortizon ilaçlar da pamukçuğa neden olabilir. Pamukçuk ise dilde kabarcık ile seyr eder bir rahatsızlıktır.

Dildeki kabarcıklar nasıl geçer?

Tuzlu su ile gargara

1 bardak suya bir tatlı kaşığı tuz koyup karıştırın. Günde 3-4 kez bu su ile gargara yapıp tükürün.

Nane

Nane anti-enflamatuar ve antimikrobiyal özellikleri ile bilinen bir bitkidir. Her gece yatmadan önce bir parça nane çiğnemeye devam edin. Ayrıca 1 su bardağı sıcak suya 1 tatlı kaşığı nane yaprağı atıp 5 dk demleyip çay olarak içmek.

Doğru gıdalarla beslenin

Ekşi, tuzlu, yağda kızartılmış ve baharatlı yiyecekler dildeki tahrişi tetikleyeceğinden bir müddet bu yiyeceklerden uzak durun.

Ağız hijyenine dikkat edin

Günde 2-3 kez dişlerinizi fırçalamaya ve her gün diş ipi kullanmaya devam edin. Böylece ağız içi enfeksiyonlarla mücadele edebilir, dilde kabarcık oluşumunu önleyebilirsiniz.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.