Dilde Beyazlık Neden Olur ve Nasıl Geçer ? 

Dilde Beyazlık Neden Olur ve Nasıl Geçer ? 

Dil üzerinde ölü hücre ve bakteri birikmesi sonucunda dil üstündeki beyazlıklar meydana gelmektedir. Dil beyazlamalarının yanı sıra çoğu zaman ağız kokusu ve dil yanması da eklenmektedir. Dilde beyazlığın görünmesi eğer bebeklerde ise büyük çoğunlukla pamukçuk hastalığından kaynaklanmaktadır. Dilde meydana gelen bu beyazlıklar çoğunlukla zararsız ve geçici olsa da bazı durumlarda bu beyazlıklar ciddi sorunlar sebebi ile oluşmuş olabilmektedir. Dil üzerinde bulunan tat alma kabarcıklarına papilla adı verilmektedir. Dildeki beyazlamalar dilin yüzeyinde bulunan papillaların şişmesi ve aşırı büyümesi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Ölü hücreler ve bakteriler şişmiş olan papillanın üzerinde birikip dilin beyaz görünmesine neden olurlar.

Dilin beyazlaşmasının nedenleri; reflü, vitamin eksikliği bulunması, aşırı sigara kullanımı, karaciğer hastalıkları, ağız kanseri, harita dil rahatsızlığı, ağız kuruluğu, frengi, pamukçuk, dilde meydana gelen mantar enfeksiyonu, burundan değil sürekli ağızdan nefes almak, mide ya da diş hastalıkları, kullanılan ilaçların bazı yan etkileri, dil kanseri, uzun süreler antibiyotik kullanımı, dili ısırma alışkanlığı, dilin yanması, asit ya da kimyasal yanıklar ya da yeterli düzeyde su içilmemesidir.

Dilin üzerinde meydana gelen beyazlıklardan şikayetçi olan kişiler uzman bir cildiye doktoruna görünmelidir. Doktorun uyguladığı testler sonucunda uygun olan tedavi uygulanmalıdır.

Dildeki Beyazlığın Geçmesi İçin Doğal Yöntemler 

Tuz dildeki ölü hücreleri temizlediğinden dolayı dildeki beyazlıkları geçirmede önemli bir rol oynamaktadır. Dildeki beyazlığın geçmesi için tuz kullanılırken dilin üzerine tuz serpip aşağı yukarı bir dakika boyunca diş fırçası ile hafifçe fırçalanmalıdır. Bu işlemin sonrasında ise ılık su ile ağız iyice yıkanıp tükürülmelidir. Tuzun diğer bir kullanımı ise tuzlu su ile gargara yapılması şeklinde olur.

Zerdeçal da dil üzerinde bulunan beyazlıkların geçirilmesi için kullanılan doğal bir iyileştiricidir. Güçlü antibakteriyel özellik göstermesi ile bakteri oluşumu engellerken ölü hücreleri temizler ve bu şekilde beyazlık oluşumu giderilmiş olur. Yarım tatlı kaşığı zerdeçal ile limon suyu karıştırılır ve daha sonrasında macun kıvamına getirilir. Elde edilen bu karışım ile dil ovulduktan sonra ılık su ile yıkanır. Zerdeçalın kullanılabileceği diğer yöntem ise yarım tatlı kaşığı zerdeçalın bir bardak suya atılarak karıştırılması ve daha sonra bu karışım ile gargara yapılmasıdır.

Karbonat maddesi dildeki beyazlıkları geçirmede hem etkili hem de uygun fiyatlı bir yöntemdir. Bir miktar karbonat ile limon suyu karıştırılır ve macun haline getirilir. Daha sonra elde edilen bu macun ile dil ovulur. Ovulduktan sonra ise suyla iyice yıkanır. Diğer yöntem ise karbonatın suya atılıp karıştırılması ve günde iki kez gargara yapılmasıdır.

İyileştirici özelliği bulunan aloe vera ile de dildeki beyazlıklar iyileştirilebilmektedir. Aloe veranın içerisinde yer alan jel çıkarılıp dili ovmakta kullanılır ve yutmadan tükürülür. Daha sonra su ile yıkanır. Günde birkaç kez  hafta boyunca bu yöntem uygulanabilir.

 

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.