Dil Yanması Nedenleri Ve Tedavisi

  • Genel Sağlık
  • Dil Yanması Nedenleri Ve Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 932 kez görüntülendi

Dilde yanma sendromu dilde yanma hissine neden olur. Bu durum ağız yanması sendromunun bir parçası olarak, diş etleri, dudaklar, yanaklar ve damak dâhil olmak üzere tüm ağzı da etkileyebilir. Yahut yanma yalnızca dilde görülebilir. Dilde yanma sorunu kişiye oldukça rahatsızlık verir. Diliniz sanki kaynar su ile haşlanmış gibi hissedersiniz. Birşeyler yemek ya da içmek istediğinizde durum daha da kötüleşir. Bunun tek istisnası, genellikle soğuk sudur.

Kadınlarda bu durum erkeklerden 7 kat daha fazla görülür. Özellikle menopoz öncesi kadınlarda dil yanmasıyla sık karşılaşıldığından, uzmanlar dil yanmasının hormonal nedenlerden kaynaklandığını düşünmektedir. Herhangi bir yaştaki erkeklerde ve kadınlarda da dil yanması sorunu yaşanabilir.

Yanma hissi birkaç ay ya da bir kaç yıl sürebilir. Çoğu vakada yanma öğlen başlar, gün içinde kötüleşir ve akşamın geç saatlerinde ise azalır. Karıncalanma, metalik ya da bitter tat ve hissizlik de dil yanmasına eşlik eden olası durumlardandır.

Dilde yanma hissi nedenleri

  1. Diyabet ve bazı ilaçlardan kaynaklanan ağız kuruluğu
  2. Dil enfeksiyonu gibi çeşitli dil hastalıkları
  3. Bazı diş macunlarına yahut çeşitli yiyeceklere karşı alerji
  4. Sjogren sendromu gibi inflamatuar bozukluklar
  5. Mide asidi reflüsü
  6. Protezlerin kötü oturması
  7. Çeşitli vitaminlerin vücutta eksik olması

Pek çok kişide ise dil yanmasına yol açan kesin neden maalesef saptanamaz. Teşhis aşaması zordur ve tedaviyi güçleştirir. Bu sendromun depresyon ve anksiyete ile birlikte görülmesi ise oldukça yaygındır.

Son zamanlarda yapılan araştırmalar piyasada satıştaki diş macunlarının neredeyse hepsinde bulunan bileşenlerle dil yanması sendromu arasında bağlantı tespit etmiştir. Sodyum lauril sülfat denen bu bileşen diş macunun köpürmesi için eklenir. Diş macunlarında bulunan Sls maddesinin bazı kişilerde dil yanması sendromu, ülser ve kanseri tetiklediği belirlenmiştir.

Doktorunuz ya da dişciniz nedeni saptamak için vitamin eksiklikleri, ağız içinde enfeksiyonlar, diş dolgusu ya da dental malzemelere ait alerji olup olmadığı gibi durumları gözden geçirirler. 

Dil yanması diş protezindeki bir malzemeden kaynaklanıyorsa protez değiştirilir. Ağız kuruluğunu azaltmak, ağız enfeksiyonları tedavi etmek, ağrıyı azaltmak, depresyon ve anksiyeteyi engellemek için çeşitli ilaçlar kullanılabilir.

Dil yanması nasıl geçer?

  1. Sık sık soğuk su yudumlayın
  2. Küçük buz küpleri emin
  3. Tahriş edici alkol içeren gargaralardan, baharatlı gıdalardan, narenciye gibi asitli gıdalardan uzak durun.
  4. Şekersiz sakız çiğneyin.
  5. Dişerinizi fırçalamak için doktorunuzun onayıyla kısa bir süre yalnızca karbonat kullanın.
  6. Sigara içmekten, alkolden ve dilinizde alerji yapıp yanmaya yol açan yiyeceklerden uzak durun.
  7. Dahiliye doktoruna gidip vitamin testi yaptırın, eksik olan vitaminlerden takviye alın.
  8. Yukarıda bildirdiğimiz dil yanmasına neden olabilecek hastalıklarınızı teşhis ettirip, gerekli tedaviyi olun.

 

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.