Dil Yanması, Neden Olur, Ne iyi gelir?

Dil Yanması, Neden Olur, Ne iyi gelir?

Dil Yanması, Neden Olur, Ne iyi gelir?

Dil yanması ağızla ilgili en sık karşılaşılan rahatsızlıklardandır. Tat almadan yediklerimizden keyif alamazdık. Bazı yiyecekler sıcak bazıları da soğukken tüketilir. Çorba, kahve, çay gibi sıcak içeceklerin tüketilmesi sırasında pek çok kişi dili yanması yaşayabilmektedir. Hatta dildeki bu tür yanmalar atasözlerine kadar girmiştir. Hafif bir yanık oluşmuşsa kısa bir süre sonra

Dil yanması ağızla ilgili en sık karşılaşılan rahatsızlıklardandır. Tat almadan yediklerimizden keyif alamazdık. Bazı yiyecekler sıcak bazıları da soğukken tüketilir. Çorba, kahve, çay gibi sıcak içeceklerin tüketilmesi sırasında pek çok kişi dili yanması yaşayabilmektedir. Hatta dildeki bu tür yanmalar atasözlerine kadar girmiştir. Hafif bir yanık oluşmuşsa kısa bir süre sonra kendiliğinden geçecektir. Daha ağır ve ciddi yanıklar vücudun herhangi bir yerindeki yanık gibi tedavi edilmelidir. Dilde yanma hissetmek için sadece gerçekten yanma olmayabilir. Bazı kişiler hiçbir yanık vakası olmasa da dili yanmış gibi hissedebilir. Bu durum dil yanması sendromu olarak isimlendirilir.

Dil Yanmasının Sebepleri
Sıcak yiyecek, içecek ya da kaşık gibi cisimlerin etkisiyle gerçek anlamda yanma da hoş bir olay değildir. Sıcak olduğu unutularak yudumlanan kahve veya çay birden özellikle dilinizin veya dudaklarınızın yanmasına sebep olur. Son derece tatsız bir durum olan dil yanması tat alma duyusunu da azaltır ya da yok eder. Ağız ve dildeki yanmaların bazen belirli bir sebebi olmayabilmektedir. Nedensiz dil yaması duygusu idiyopatik glossopirosis adıyla da bilinmektedir. Bu vakalarda yanma hissi akşam saatlerine doğru artmakta, ağızda metalik bir tat hissedilmekte, tükürük üretim sorunu olmamasına rağmen ağızda kuruluk hissedilmektedir. Diyabetlilerde, menopoz döneminde, mide hastalıklarında ağıza mide özsuyunun gelmesi durumunda, bazı alerjik vakalarda da idiyopatik glossopirosis yani dil yanması oluşabilmektedir. Ağızdaki yanma olayları diş protezleri, kullanılan bazı ilaçların yan etki göstermesi, pamukçuk gibi başka sorunların yansıması şeklinde de ortaya çıkabilmektedir.

Dil Yanmalarının Sonuçları
Dilde gerçek yanmalar yaşandığında dil üzerindeki tat alma tomurcukları özelliklerini kaybedebilir ve tat alma duyusu azalabilir. Dilin temas ettiği sıcaklık orta seviyeli ise dili kaplayan epitel zedelenerek ağrı verebilir ve dil üzerinde kabarıklıklar, kızarıklıklar ortaya çıkabilir. Daha sıcak bir besin ya da cisimle karşılaşılmışsa ağrı daha ileri düzeyde olacak, kişiye acı verecektir. Bu durumda dilin daha alt tabakaları da zarar görecektir. İleri seviyede yanıklarda dilin rengi değişebilmekte, dilde şiddetli ağrılar olabilmekte ve dokunma gibi duyularını kaybetmektedir.

Dil Yanmasının Teşhis Edilmesi
Dil yanmalarında dil yüzeyine bakıldığında ağız içini kaplayan hassas mukoza tabakasının zedelendiği, dilde veya damakta kabarıklıklar ve kızarıklıklar oluştuğu görülecektir. Doktorların dikkatli muayeneleri dilde yanma hissine sahip olan bireylerde altta yatan diyabet, B 12 vitamini eksikliği gibi sebepleri ortaya çıkarabilmektedir. Dil yanması şikayetleriyle doktora giden bazı kişilerin sorununun psikolojik olduğu saptanmaktadır.

Dil Yanmasının Tedavisi
Dil yanması hissinin sigara kullanımı, beslenme alışkanlıklarıyla da ilgisi bulunabilmektedir. Sıcak etkisiyle dil yanması mevcutsa bölgeye uygulanacak soğuk kompres, soğuk su gargarası veya buz uygulaması rahatlatacak, acıyı giderip iltihaplanmayı da önleyecektir. İyileşme oluncaya kadar sıcak ya da ılık besinlerden uzak durulmalıdır. Doktorunuz gerek duyarsa ağrı kesici ve iltihap önleyiciler de verecektir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.