Dil Çatlaması Nedenleri ve Tedavisi

  • Genel Sağlık
  • Dil Çatlaması Nedenleri ve Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 2.176 kez görüntülendi

Dil Çatlaması Nedenleri ve Tedavisi

Dildeki çatlaklıklar birçok durumda dilin orta kısmında enine boyuna, yanlarda daha küçük çatlaklarla birlikte görülür fakat çatlak bir dilin görünümü, altında yatan sebebe göre değişecektir. Genel olarak çatlak bir dil acı vermez ama asitli, sıcak veya baharatlı yiyecekler yediğinizde dil tahriş olabilir, iğnelenme ya da yanma hissi ortaya çıkabilir.

Dil Çatlamasının Belirtileri

Dil çatlamasına kaşıntı, ağız ağrısı veya sızı eşlik edebilir. Çatlaklar yanaklar veya dişetlerinde değil sadece dilinizin üzerinde görülür. Bu çatlakların da görünümü değişiklik gösterebilir. Dili kısımlara ayırarak oyuk üzerinde birleşebilir ve 6 mm. kadar derin olabilirler. Diliniz gittikçe baharatlı yiyeceklere karşı hassas olabilir ve bunları tükettiğinizde yanabilir. Ayrıca yiyeceklerin bu çatlaklara sıkışarak ağız kokusuna ve ağzınızda bakteri veya mantar enfeksiyonu riskinin artmasına sebep olacağını fark edebilirsiniz.

Bazılarında çatlaklar çocukluk döneminde oluşur fakat birçok durumda yetişkin olmayana kadar dilinizde çatlaklar oluşmaz. Yaşlandıkça çatlaklar sürekli olarak daha belirginleşecektir.

Dil Çatlaması Nedenleri

Yaralanma veya Travma
Eğer sürekli dilinizin yan taraflarını ya da sırt yüzeyini fırçalıyorsanız dilinizde fissürler oluşabilir. Yemek yeme veya kırık bir diş olması dilde sürekli sürtünmeye sebep olur bu da fissürlerde çatlamaya yol açabilir.

Kalıtsal Neden
Bazıları kalıtsal durumların bazı insanları dil çatlamasına daha yatkın yaptığını teorileştirir fakat bu teori yeterli çalışmalarla desteklenmez.

Dil Anormallikleri
Belirgin (harita görünümlü) dil, filiform (ipliksi) papillaların yok olarak dilde koyu beneklerin oluşmasıyla meydana gelen durum, dil üzerinde çatlak olma riskini arttırır. Tüylü dil, filiform papillaların keratinleşmesi ve aşırı büyümesine sebep olarak oluşan durum, dilde çatlaklıkla karıştırılan lekelenmelere sebep olur.

Biyotin Yetersizliği
Biyotin B vitamini ailesindendir ve genel olarak vücut tarafından metabolizmaya enerji vermek ve yağı birleştirmek için kullanılır. Eğer biyotin yetersizliğiniz varsa çatlak bir dile sahip olma riskinizi arttırmanın yanında bu yetersizlik kas ağrısına, renksiz bir cilde, solgunluğa, kuru cilde veya yorgunluğa sebep olur. Doktorunuz bu tanıyı doğrulamaya yardımcı olabilir. Biyotin eksikliğinden dolayı acı çekiyorsanız karnabahar, yumurta sarısı, tavuk ve mantar alımınızı arttırabilirsiniz.


Sjogren Sendromu
Bu rahatsızlık vücudun kendi su üreten salgı bezlerine tepki vermesine neden olur ve bu da yorgunluk, eklem ağrısı, ağız kuruluğu, gözde kaşınma ve yanma veya dil çatlamasına yol açar. Bu durumun temel sebebi bilinmemekle birlikte çevresel ve genetik faktörlerin rol oynadığından şüphelenilir. Virüs ve bakteri enfeksiyonları da aynı zamanda Sjogren sendromu geliştirme riskinizi arttırabilir. Bir kere geliştiği taktirde bu durumu tedavi edemezsiniz fakat yapay gözyaşları ve tükürük uyarıcı maddeler semptomları kontrol etmeye yardımcı olabilir.

Diğer Nedenler
Sürekli baharatlı yiyecekler yemek, strese maruz kalmak veya dişleri gıcırdatmak dilin çatlamasına yol açar. Ağızda pamukçuk, maya mantarlarının sebep olduğu çoğu zaman zayıf bağışıklık sisteminin de etkili olduğu bir enfeksiyon aynı zamanda dil çatlaması riskinizi arttırır. Bazı durumlarda dilde çıkıntı ve şişmelere sebep olan şeyler dil çatlamasıyla karıştırılabilir.

Dil Çatlaması İçin Tedaviler

Kendi Haline Bırakın
Dil çatlaklığının birçok vakası hiçbir tedavi gerektirmez, özellikle bu durum herhangi bir rahatsızlık vermiyorsa.

Diş Sağlığınızı Koruyun
Dilinizi düzenli olarak fırçalamak veya bir dil temizleyicisi kullanmak yiyecekleri bu çatlaklardan temizlemeye yardımcı olur ve böylelikle mikroorganizmalar büyümez ve enfeksiyona neden olmazlar.

Ağrıyı Durdurma
Eğer çatlayan diliniz ağrıyorsa rahatsızlığınızı gidermek için yapabileceğiniz birkaç şey vardır. Dilinizi yeterli miktarda su içerek nemli tutun. Bazıları nanenin çatlakları iyileştirmeye yardımcı olduğunu ve ağrıyı nötrleştirdiğini bulmuşlardır. Eğer baharatlı yiyecekler tüketmek çatlak dilinizde yanmaya sebep oluyorsa, yanan bölgeye birazcık karbonat koyun.

Doktorunuza Başvurun
Eğer dilinizdeki çatlaklıklar sizi rahatsız ediyorsa bu rahatsızlığı kontrol edecek bir yol olup olmadığına karar vermek için diş hekiminizle konuşmalısınız. Dilinizdeki çatlamalar şişmeye başlamışsa doktorunuza da başvurmalısınız. Çünkü bu, dil kanseri gibi daha ciddi bir rahatsızlığın belirtisi olabilir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.