Difteri

  • DAHİLİYE
  • Difteri için yorumlar kapalı
  • 2.152 kez görüntülendi

Difteri

Difteri Nedir

Difteri veya diğer adıyla kuşpalazı önemli bir bulaşıcı hastalıktır. Günümüzde aşısı olduğu için çocuklar bu tehlikeli hastalıktan korunmak­tadırlar. Hastalığın nedeni difteri basilidir. Has­talık çok zaman tükrük zerreleriyle bulaşır. An­cak başka bulaşıcı hastalıklarda olduğu gibi ba­zı insanlar difterinin mikroplarını taşıyabilir ve başkalarına verebilirler. Bu hastalıkta kuluçka süresi 2-7 gündür. Genellikle bademcikleri ve burunlarındaki etleri büyük olan çocuklar bu has­talığa karşı daha dirençsiz olur. Difteriye yakala­nan çocuk neşesiz ve halsizdir. Boğazının ağrı­dığını ve güçlükle yutkunduğunu söyler, rengi de iyice solar. Kızarmış, şişmiş bademciklerinin üstü sarımsı beyaz bir tabakayla iyice kaplanır. Daha sonra bu tabaka etrafa yayılır. Boyundaki bezler de şişer ve çocuğun ateşi çıkar. Ateş ço­ğu zaman 39 dereceden fazla olmaz. Ağır vaka­larda bademcikleri örten tabaka burun ve gırt­lağa doğru genişler. Bakterilerin çıkardığı zehir­li maddeler yüzünden haftalar sonra bazı sinir­lerde felç veya kalp yetersizliği görülebilir. Da­mak felce uğrarsa çocuk yutmada güçlük çeker. Gırtlak kaslarının felci sesi kısar. Göz kasları felci şaşılık yapar. Kalp yetersizliği de ölüme neden olabilir. Difteri çocuğa çok zarar veren bir hastalıktır. Tedavide amaç, bakterilerin zehirini en kısa süre içinde zarar vermez hale ge­tirebilmektir. Bunun için de hafif vakalarda kas içine difteri antitoksin serumu yapılır. Ağır va­kalarda da 50,000 ünite veya daha yüksek doz­da antitoksin serumu damardan yapılır. Ayrıca bakterileri yok etmek için penisilinden de yarar­lanılır. Hasta 8-10 gün yataktan kaldırılmaz. Bu hastalığın nekahat devresi bazen bir, bazen bir­kaç hafta sürebilir.

Burun difterisi : Süt çocuklarında ve küçük bebeklerde daha fazla burun difterisi görülür. Hastalık hafif fakat çok sinsidir. Dikkatle tedavi edilmezse gırtlağı sarar. Böylece çok tehlikeli durumlar yaratır. Doktor, hastayı dikkatle mua­yene etmelidir, çünkü bu hastalık nezle de sa- nılabilir. Hastalık burnun bir yanında başlar, son­ra diğerine yayılır. Çocuğun burnunda kanlı ve cerahatli bir akıntı başlar. Akıntı üst dudağı tah­riş edip soyabilir ve yaralar da yapabilir. Burun difterisinde doktor yine antitoksin serumu yapar.

Gırtlak difterisi: Bazen difteri gırtlağa ya­yılır veya oradan başlar. Çocuk, difterinin bütün belirtilerini gösterir. Bu arada önce sesi kısılır sonra hiç çıkmaz olur. Kuru kuru öksürür. Soluk almakta çok güçlük çeker. Doktor durumu gö­rünce hemen ağızdan özel bir boru sokarak so­lunumun düzgün olmasını sağlar. Bunu yapamaz­sa çocuğun boynu ameliyat edilir ve nefes bo­rusuna dışarıdan girilir. Böylece çocuğun nefes alması sağlanır. Eğer böyle bir önlem alınmazsa veya anında ameliyat yapılmazsa hasta boğula­rak ölür. Doktor boğaz ve gırtlaktaki beyazlığın ağır bademcik iltihabı mı yoksa difteri mi oldu­ğunu kesinlikle anlayabilmek için ucuna pamuk sarılı bir tel kullanılır. Pamukla boğazdan basil alır. Mikroskop muayenesinde hastalığın ağır an­jin mi yoksa difteri mi olduğu kolaylıkla anlaşı­lır. Difteri teşhisi konunca hastanın evdeki ço­cuklardan tamamıyla ayrılması veya hastaneye yatırılması gerekir. Bu arada evde bulunan herkese serum yapmalıdır. Evdekilerde mikrop bulunmasa bile serum yapmakta fayda vardır.

Hastalanmadan difteri basili taşıyan kimse­ler, portörlerle de ilgilenmek gerekir. Portörlere penisilin yapılmalıdır. Bu sayede taşıdıkları ve etrafa yaydıkları difteri basilleri tamamıyla orta­dan kalkar.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.