Diabulimia

  • HASTALIKLAR
  • Diabulimia için yorumlar kapalı
  • 845 kez görüntülendi

Diabulimia

Günümüz dünyasında görsellik son derece önemlidir. Görselliğine dikkat etmeye çalışan ve bunu abartmaya başlayan kişiler bazı yanlışlar yapabilmektedir. Bu yanlışlar sonucunda da önemli hastalıklar meydana gelebilir. Son dönemlerde diabulimia hastalığını sıklıkla duymaktayız. Diabulimia hakkında bilgi sahibi olunması son derece önemlidir.

Diabulimia Nedir?

Diabulimia, tip 1 diyabeti bulunan kişilerin kilo verme amacıyla insülin dozlarını yapmama ya da eksik yapmaları sonucunda ortaya çıkan bir yeme bozukluğudur. Son derece olumsuz sonuçlara neden olabilen bu hastalık aynı zamanda psikoloji üzerinde de doğrudan etkili olmaktadır. Özellikle son dönemlerde düzenlenen sağlık konferanslarında bu konu sıklıkla gündeme getirilmiştir.

Oluşabilecek Sorunlar

Tip 1 diyabet hastalarının insülin direncine büyük özen göstermesi gerekmektedir. Doktor tarafından belirlenen ve alınması zorunlu olan insülin miktarının sırf kilo verme gayesiyle alınmaması önemli sorunlara neden olmaktadır.

Yeme Düzeninin Bozulması

Diabulimia yeme düzeninin tamamen bozulmasına neden olur. Bu durum da yemeklerden tat almama ya da sindirim sistemine etki ettiği için yenilenlerin kısa sürede çıkarılması sorunlarını beraberinde getirmektedir.

Hızlı Kilo Kaybı

dia
Hızlı Kilo Kaybı

Diabulimia teşhisi konulan kişilerde görülen en önemli sorunlardan biri kilo kaybı yaşanmasıdır. Özellikle ergenlik çağında bu sorunun daha sık görüldüğü anlaşılmaktadır. İnsülin kullanmayı bırakan hastalar fazla yemek tüketseler bile kilo vermeye devam etmektedir. Bu durum da kişinin kan şekerinin sürekli yüksek seyretmesine neden olduğu unutulmamalıdır. Kan şekerinin yüksek seyretmesi ise vücudun tüm düzeninin bozulmasına yol açmaktadır.

Göz ve Böbrek Hastalıkları

Tip 1 şekeri bulunan bir hasta şeker düzeyine çok dikkat etmelidir. İnsülin yapılmaması nedeniyle sürekli yüksek olan kan şekeri sık idrara çıkma, yorgunluk, bulanık görme, yara yerlerinde geç iyileşme gibi sorunları beraberinde getirmektedir. Bu sorun uzun vadede daha ağır sonuçların ortaya çıkmasına da zemin hazırlamaktadır. Böbrek yetmezliği, kalp krizi hatta inme gibi önemli sorunlar zamanla ortaya çıkabilmektedir.

Psikolojik Sorunları Tetikleme

Diabulimia sorunu psikolojik problemleri tetikleyerek kişilerin sosyal hayatını olumsuz etkilemektedir. Aşırı kilo kaybı ile birlikte gelen mükemmeliyetçilik anlayışı hayatı derinden etkilemeye başlamaktadır. Çevreyi beğenmeme, memnun olmama gibi durumlar da kilo kaybı ve görselliğin düzelmesini takip etmektedir. Tüm bu durumlar da kişilerin çevreleriyle iletişimini olumsuz etkilemektedir.

Teşhisi

Diabulimia sorununun anlaşılmasındaki en önemli faktör şeker hastalarında görülen aşırı kilo kaybıdır. Yeme düzenini değiştirmeyen kişilerin birden zayıflaması görsellik anlamında memnuniyet uyandırsa da önemli sorunlara davetiye çıkaracağı unutulmamalıdır. Hasta bu durumu kabullenmese bile ailesi ve çevresi durumun farkında olmalı ve mutlaka profesyonel destek almaya ikna etmelidir.

Diabulimia teşhisinde önemli unsurlardan bir tanesi de hastalarda görülen psikolojik değişimdir. Eskiye göre memnuniyetsiz olan ve daha mükemmeliyetçi anlayışta olan kişiler bu sorunu yaşamaya başlamış demektir. Ayrıca, daha az anlayışlı olmak, sinirlenmeye hazır olmak gibi konular da belirtiler arasında yer almaktadır. Tip 1 diyabet hastalarının insülin ilaçlarında eksilme olmaması yani kullanılmaması da hastalığı anlamak için yeterlidir. Yani, hastanın çevresi tarafından bu sorun kolaylıkla tespit edilebilir.

Tedavisi

Diabulimia sorununda tedavi aşaması oldukça önemlidir. Diabulimia tedavisi henüz net olarak bilinmiyor olsa da bu konuda bazı tedaviler uygulanabilir. Bu tedavi yöntemlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

Beslenme Uzmanından Yardım Almak

Ülkemizde hizmet sunan beslenme uzmanlarının sayısı gün geçtikçe artış göstermektedir. Bunun için hastaya beslenme bozukluğu ve olabilecek etkileri hakkında eğitim veren beslenme uzmanı, hastaya bünyesine göre beslenme listesi verebilir. Ancak bu konuda dikkat edilmesi gereken nokta başka uzman doktorların raporlarını dikkate almaktır.

Aile Terapisi ve Destek Grupları

diaa
Aile Terapisi

Diabulimia hastalığının psikolojik etkileri olumsuz sonuçlar ortaya çıkarabilmektedir. Bunlardan kurtulabilmek amacıyla aileye de gerekli bilgiler verildikten sonra aile terapisi uygulamasına geçilebilir. Bu sayede hem aileler konu hakkında bilgi sahibi olur hem de hastaya yaklaşımları daha pozitif bir hal alır. Ayrıca, konuyla ilgili uzmanlar tarafından oluşturulan destek gruplarına katılmak da kişileri rahatlatabilir.

Hastaneye Yatırma

Diabulimia tedavisi konusunda hastaneye yatırma, ilerleyen sorunlar için gerekli olabilmektedir. Özellikle diyabetli hastalara gerekli imkanları sunabilen sağlık kuruluşlarının tercih edilmesi sonucun olumlu olmasını sağlayabilir. Hastaneye yatırılan hastaların öncelikle beslenme alışkanlığı değiştirilir ve sonrasında insülin konusundaki düzen yeniden sağlanmaya çalışılır. Böylece kan şekeri seviyesi de kontrol altına alınmış olur.

Psikolojik Destek

Diabulimia sorunu genellikle psikolojik olarak olumsuz etki bırakmaktadır. Hızla kilo veren ve özellikle yaşı genç olan hastalar bir daha insülin kullanmak istememektedir. Bu durum da mükemmeliyetçi anlayışı beraberinde getirmekte ve kan şekerinin sürekli yüksek seyretmesine neden olmaktadır. Kilo vermek kadar almanın da normal olduğu, diyet uygulandığında insülin vurulsa dahi ideal kiloya ulaşılabileceği uzman tarafından anlatılmalıdır. Bu nedenle hastaların psikolojik destek alması diabulimia tedavisisinin kilit yanıtıdır.

Diabulimia sorunu yaşayan kişilerin bu sorunun nelere sebep olacağını bilmeleri önemlidir. Tedavi kararı veren kişilere belirli seviyede insülin direnci kazandırılmaktadır. İnsülin iğnesini kullanması ya da ilaçlarını alması gereken hastaların bu düzeni yeniden sağlaması son derece önemlidir. Yapılacak diyetlerle kilo verilmesi yine mümkündür. Tüm bu konulara dikkat edilmesi hastanın geleceği açısından oldukça önemlidir.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.