Dereotu, sevenlerinin bir türlü vazgeçemediği, sevmeyenlerinse neredeyse görmeye, kokusunu duymaya bile tahammül edemediği bir bitkidir.

Dereotunun ana vatanı Asya olmakla birlikte ülkemizde hemen her bölgede yetişiyor. Boyu maydanoz kadar olan dereotu ilginç ve keskin bir kokuya sahiptir. Salatalarda, zeytinyağlı yemeklerin pek çoğunda, mezelerde, bazı çorbalarda dereotu kullanılır, ayrıca çiğ olarak da tüketilir.

Dereotu; fosfor, bakır, magnezyum, A ve C vitaminleri ile potasyum, kalsiyum, demir ve çinko gibi mineraller yönünden çok zengindir. Öyle ki 1 tutam dereotu bir yetişkinin günlük C vitamini ihtiyacının % 40’ını, A vitamini ihtiyacının ise % 43’ünü karşılayabilecek kadar zengindir.

Böylesi vitamin, mineral deposu olan dereotu, sağlık için çok faydalı bir bitkidir. Özellikle mide bulantıları ile karın ağrılarının giderilmesinde, ağız kokusunun yok edilmesinde ve sindirim sistemi problemlerinin tedavi edilmesinde dereotundan faydalanılır. Ayrıca emziren kadınların sütünün çoğalması en doğal yardımcılardan birisi de dereotudur. Bebek ve çocukların gaz sancılarının giderilmesi için de etkilidir.

Özellikle faydaları bilimsel çalışmalarla desteklendikçe popülerliği artan dereotu son yıllarda sofraların, mutfakların gözdesi haline gelmiştir. Hem uzun süre tok tutar hem de yüksek besin değerine sahiptir. Hal böyle olunca da dereotu sağlıklı beslenme ve diyet listelerinde kendisine yer buluyor. Zaten lif bakımından zengin bir gıda olduğu için sindirim sorunlarına da çözüm olarak tüketiliyor.

Sindirim sisteminin fonksiyonlarını destekler!

Dereotu zengin lif içeriği sayesinde sindirim sisteminin aktif olarak çalışmalarını destekler, sindirim sistemindeki sorunların neden olduğu hazımsızlık, mide ağrıları ile mide kramplarının tedavi edilmesinde yardımcı olur. Dereotu tüketimi mide ülserinin etkilerini, yaşattığı rahatsızlıkları tolere eder ve tedavi sürecini hızlandırır. Özellikle gaz problemi yaşayanlarda dereotu gazı söktürmektedir.

Uykusuzluğa birebir!

Dereotu, faydalı uçucu yağları bolca barındırır. Bu uçucu yağlar hem sedatif hem de hipnotik uyarıcı rolünü üstlenir. Böylelikle dereotu tüketen kişiler ruhsal, zihinsel olarak sakinleşir. Dereotunun içinde bulunan B vitamini ve önemli miktardaki uçucu yağlar uyarıcı özellikte maddelerdir. Bu bakımdan dereotu tüketen kişiler gece rahat bir uyku çekebilir, sinirleri sakinleşir.

Kemikleri güçlendirir!

Diğer pek çok yeşil renkli bitkiler gibi dereotu da kemikleri güçlendirici özelliğe sahiptir. Çünkü dereotu zengin miktarda kalsiyum içerir. Bu sebeple de kemiklerde meydana gelebilecek mineral kaybını önler ve kemik hastalıklarına yakalanma riskini azaltır. Özellikle dereotu tüketen çocuklarda kemik sağlığını destekler, sağlıklı iskelet yapısı için gerekli olan kalsiyum ve diğer mineralleri sağlar. İleri yaşlarda yaşlılıktan kaynaklanan kemik erimesi veya kemik zayıflaması sorunlarını da önleyebilir.

Diyabeti önler!

Günümüz toplumunda en sık karşılaşılan hastalıklardan birisi şeker hastalığı, diyabettir. Kan şekerinin düzensiz seyretmesi pek çok ciddi hastalığın da temel sebebi haline gelmiştir. İşte bu bağlamda şeker hastalığına doğal çözümler aranırken dereotu doğal insülin görevi görebilir. Bu konuyla ilgili yapılan bilimsel çalışmalara dereotunun insülin seviyesindeki dalgalanmalara engel olduğunu ortaya koymaktadır.

Gaz sorununu çözer!

Dereotu, sindirim sisteminin sağlığını destekleyen bir bitkidir. Bu bağlamda başta gaz olmak üzere tüm sindirim sorunlarının çözümü için dereotu tüketilebilir. Kişinin çok aşırı gaz birikimi yaşaması durumunda göğüs ağrıları hissediliyor. Gaz sorununun doğal olarak tedavi edilebilmesi için bir tutam dereotu tüketmek yeterli olabilir. Dereotu; gazın giderilmesini ve sağlıklı bir şekilde vücuttan dışarı atılmasını sağlayabilir.

Bağışıklık sistemini güçlendirir!

Güçlü ve sağlıklı bir bağışıklık sistemi demek, çok sayıda hastalığın önlenmesi, engellenmesi demektir. Zira dereotu etkili bir anti bakteriyel aktivite sağlayıcısı olan bitkidir. Dereotu, tüm vücutta  mikrobik enfeksiyonlara karşı direnç sağlar ve bağışıklık sisteminin mikrop ve enfeksiyon sorunlarıyla mücadele etmesine yardım eder.

Hıçkırığı anında giderir!

Bir kişinin vücudunda oluşan gaz, yemek borusundan yukarıya doğru çıktığında kişi hıçkırmaya başlar ve çoğu zaman bu sorun çok kısa sürede geçmez. Bir de bazı alerji ve sinirsel sorunlar kişide hıçkırık problemini ortaya çıkarabilir. Hıçkırık hangi sebepten kaynaklanırsa kaynaklansın dereotu bu sorunun giderilmesine yardımcı olabilir. Dereotunu bir gaz giderici olarak veya bir alerji giderici olarak tüketmek faydalı olur. Hatta hiperaktif sinir bozukluklarının sebep olduğu hıçkırıklarda bile dereotu doğal bir çözümdür.

İshali giderir!

Dereotu, sindirim sisteminin dostu olan bir bitkidir. Hazımsızlık ya da mikrobik sebeplerden kaynaklanan ishal sorunu 1 tutam için taze dereotu tüketmek önerilir. İçerdiği zengin miktardaki uçucu yağlar sayesinde dereotu sindirim hareketlerini düzenler, normalleştirir. Yani hem kabızlık hem de ishal için dereotu doğal bir ilaçtır.

Dizanteri tedavisine yardımcı olur!

Genellikle mantar enfeksiyonlarından kaynaklanan dizanterinin tedavisi için doğal bir çözüm arayanlara dereotu tüketimi önerilir. Dereotunun içerdiği faydalı uçucu yağlar doğada dezenfekte olduğu için mantar enfeksiyonlarını kolaylıkla önler ve giderir.

Artrit sorunlarını giderir!

Dereotu, bünyede dezenfektan, temizleyici, arındırıcı bir görev üstlenir. Bu bakımdan iltihap ve romatizmal artrit, gut, artrit gibi hastalıklarla ilgili ağrıları azalması için dereotu tüketmek gerekir. Çünkü dereotu çok güçlü bir anti- inflamatuar bitki olarak bilinir. Dereotunun bu özelliği onu eski çağlardan beri kullanılan bir bitki haline getirmiştir.

Ağız bakımını destekler!

Mis gibi bir ağız kokusu için önerilen doğal besinlerden birisi nasıl ki maydanoz ise, bir diğeri de dereotudur. Dereotunun tohumları ve yaprakları çok etkili, güçlü, faydalı ağız ve nefes spreyleri olarak kullanılabilir. Dereotunun içindeki uçucu yağlar mikrop öldürücü, antioksidan ve dezenfektan özelliktedir. Bu özelliklerinden dolayı da ağızda bulunan mikropları ortadan kaldırabilir ve alerjik sorunları da yok edebilir.

Kanser önleyicidir!

Dereotu; faydalı ve etkili yağlar içerir, anti bakteriyel ve antioksidan özellik gösterir. Bu bakımdan dereotu, kanserle mücadele eder ve kansere neden olan unsurları ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Vücutta kanserli hücre oluşmasını önlerken, var olan kanserli hücrelerin de çoğalmasına izin vermez. Kansere karşı dereotu tüketmek çok faydalı olacaktır.

Toksinleri vücuttan atar!

Vücutta oluşan ve kişiyi rahatsız eden toksinleri dışarı atılması, fazla tuzların ortadan kaldırılması için her gün bir tutam taze dereotu tüketimi önerilir. Dereotu doğal bir idrar söktürücüdür ve boşaltım sistemine yardımcı olur.

Dereotu tüketecek olanlara öneriler

  • Dereotu sağlığa pek çok faydası bulunan bir bitkidir ve aşırı tüketilmediği sürece sağlık açısından çok faydalıdır. Ancak aşırı tüketime bağlı olarak bazı yan etkiler ortaya çıkabilir.
  • Dereotunun cilde direkt olarak uygulanması bazı kişilerde tahrişe sebep olabilir.
  • Cilde taze dereotu suyu uygulanması, cildi güneşe karşı hassas hale getirebilir. Bu sebeple cilde dereotu suyu sürülürse güneşe çıkmamak en doğrusudur.
  • Hamilelik döneminde dereotu tüketiminin sakıncası yoktur. Ancak günde bir tutamı aşmamak önemlidir.
  • Emzirme döneminde dereotu tüketiminin güvenli ve sütü artırıcı olduğu bilinmektedir. Ancak yine fazla değil sadece günde 1 tutam yeterli olacaktır.
  • Bazı kişilerde dereotu alerjik sorunlara sebep olabiliyor. Böyle bir durumda vakit kaybetmeden doktora başvurmak önerilir.
  • Her hangi bir hastalığı olan ve bu hastalık için ilaç tedavisi gören kişiler dereotu tüketmeden önce doktora danışmalılar.