Depresyon nasıl geçer – Depresyon nasıl önlenir ve tedavisi

  • PSİKİYATRİ
  • Depresyon nasıl geçer – Depresyon nasıl önlenir ve tedavisi için yorumlar kapalı
  • 1.612 kez görüntülendi

Depresyon nasıl geçer – Depresyon nasıl önlenir ve tedavisi

Duygusal, davranışsal ve zihinsel bazı belirtilerle kendisini gösteren depresyonun en belirgin belirtisi, ruh halinin oldukça çökük olmasıdır. Hayattan zevk alma konusunda sorunlar yaşayan depresyon hali, kişinin duygusal açıdan mutsuz, karamsar ve ümitsiz olmasına yol açmaktadır. Kişinin bir zamanlar zevk alarak yaptığı işleri yaparken bile sıkılmasına ve depresif bir ruh hali içinde olmasına yol açan depresyon, kişinin kendisinin yanı sıra, çevresindekilere karşı da ilgisinin azalmasına neden olur. Bu tür kişilerde, yoğun suçluluk gibi belirtiler görülmektedir. Gereksiz yere sorumluluklarını yerine getirmediğini ve etrafındakilere yük olduğunu düşünen depresyondaki bireyler, genellikle huzursuz, iç sıkıntı ve daralma gibi mutsuzluk hali içindedirler.

Depresyon, kişinin davranışlarını da olumsuz olarak etkilemektedir. Kişinin enerjisinin düşmesine neden olan, depresyon, zihinsel faaliyetlerin de engellenmesine neden olur. Aşırı halsizlik ve hareketlerde yavaşlama gibi belirtiler gösteren depresyon, cinsel istek ve ilgide de belirgin azalmalara neden olmaktadır. Kişinin sosyal ilişkilerden kaçınmasına kadar birçok fiziksel ve sosyal hayatını engelleyen depresyon, kişinin sürekli yalnız kalmak istemesine ve sorunlarını paylaşmaktan kaçınmasına neden olur. Fiziksel durumların yanı sıra depresyon, bazı fiziksel durumlarla da belirtilerini gösterebilir. İştahta belirgin derecede azalma ya da artış gösteren depresyonun sık görülen belirtilerinden biri de uykusuzluktur.

Uykunun sık sık bölünmesi ya da sabah çok erken uyanma şeklinde sorunların görünmesine de neden olan depresyonun tedavisi, farklı şekillerde yapılabilir. Kişiler, çok farklı sebeplerden dolayı depresyona girebilir. Depresyon, çok yakın birinin kaybı, ayrılık, iş kaybı, aile sorunları ve maddi nedenlere bağlı olarak kişinin ruh halini değiştirebilir. Bazı durumlarda da, depresyonun görülmesi için herhangi bir neden görülmemektedir. Bazı kişilerde de depresyon, genetik olarak görülebilir. Yakın çevresinde depresyon görülen kişilerin, depresyon görülme riski de yükselmektedir.

Özellikle kış aylarında artış gösteren depresyon, birçok insanda enerji yoksunluğu ve hayattan keyif alamama gibi belirtilerle ortaya çıkmaktadır. Kış depresyonu olarak adlandırılan bu rahatsızlık, özellikle kadınlarda sıklıkla görülen bir rahatsızlıktır. Haftada en az balık tüketerek ve bol bol egzersiz yaparak, depresyona yakalanma riskini en aza indirgeyebilirsiniz. Uykusuzluk gibi belirtilere yol açan depresyon, çok uykulu olmanıza rağmen uyuyamamanıza neden olabilir. Toplumun %10’unu etkileyen depresyon, özellikle kış aylarında görülmektedir. Yılın diğer zamanlarında normal davranışlar sergileyen insanlarda görülme riski de bulunan kış depresyonu, soğuk aylar yaklaştıkça belirtilerini göstermektedir.

Bazı araştırmalar ise, depresyonun ruhsal değil kimyasal bir hastalık olduğunu savunmaktadır. Kimyanızın bozulması halinde bozulan ruh halinize bağlı olarak görülen bir hastalık olan depresyon, beslenme şeklinizle doğrudan ilişkilidir. Özellikle gelişmiş ülkelerde de sıklıkla görülen depresyon, mutlaka uzman bir hekim kontrolünde tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Bu ruh halinin bir hastalık olduğunu kabullenmek ise, depresyon tedavisinin en büyük ve ilk adımıdır.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.