Dehidrasyon: Nedenleri, Etkileri ve Tedavisi

  • Genel Sağlık
  • Dehidrasyon: Nedenleri, Etkileri ve Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 970 kez görüntülendi

Dehidrasyon: Nedenleri, Etkileri ve Tedavisi

Dehidrasyon Tanımı:

Tıbbi tanıma göre, dehidrasyon vücuttan aşırı su kaybıdır. Vücudunuzun susuz kaldığını söylerseniz, vücudun ihtiyaç duyduğu kadar suya sahip olmadığı anlamına gelir. Vücudunuzun terleme, kusma veya ishal gibi çeşitli yollarla çok fazla sıvı kaybetmesinin bir sonucu olarak ortaya çıkar.

Susuz kalma riski yüksek olan bireyler arasında yaşlı yetişkinler, yüksek rakımlı insanlar ve sporcular bulunur.

Dehidrasyon Sebepleri:

Dehidrasyonun en yaygın nedenleri arasında –

  • İshal. Vücudunuz ishal çekiyorsa , vücut çok fazla su kaybeder. Bu dehidratasyonun en yaygın nedenidir.
  • Terlemek.  Hava sıcak ve nemli olduğunda, çok terlersiniz. Vücudun soğutma mekanizması nedeniyle vücudunuz çok su kaybeder. Benzer şekilde, vücudunuz ateşinizdeyken terlemede de bir artışa neden olur.
  • Kusma.  Kusma ayrıca vücudunuzun çok su kaybetmesine neden olur. Bazen suyun içerek de değiştirilmesini zorlaştırır.
  • Artmış İşeme. Vücudunuz diyabet veya benzeri bir hastalıktan muzdarip olduğunda sık sık idrara çıkabilirsiniz. Daha sık idrara çıkmanıza neden olan ve böylece vücut sıvıları kaybına neden olan birçok ilaç tüketirsiniz.

Dehidrasyon Etkileri:

Çeşitli araştırmalar birçok nörolojik ve psikolojik etkiye sahip olduğunu göstermiştir; bazıları aşağıda tartışacağız:

Dehidrasyonun Ruh Haline Etkileri –

Bazı araştırmalar dehidrasyon ve ruh hali değişimleri arasında bir bağlantı olduğunu kanıtlamıştır. Aslında “toplam ruh hali bozukluğu” da bir artışa yol açar.

Bilişsel ve Motor Becerilere Etkisi –

Alkol etkisi altında araç kullanmanın güvenli olmadığını biliyoruz. Ancak yakın tarihli bir çalışmaya göre, susuz kalırken araba sürmenin de güvenli olmadığı bulundu. İnsanların, araba sürerken şerit kayması ve geç fren yapmak gibi hatalar yaptıkları tespit edildi. Konsantrasyon ve odaklamanın azaldığı bulundu.

Acıya Duyarlılık –

Ayrıca vücudunuzun ağrıya duyarlılığını arttırır.

Dehidrasyon Baş Ağrısı:

Bir dehidrasyon baş ağrısı, vücudunuzdaki daha az sıvı nedeniyle oluşan bir tür baş ağrısıdır. Bir dehidrasyon baş ağrısı hafif veya migren baş ağrısı kadar şiddetli olabilir.

Vücudunuzun iyi çalışması için uygun bir sıvı ve elektrolit dengesi gerektirir. Çalışırken veya bir tür fiziksel aktivite yaparken, vücudunuz terleme yoluyla veya idrara çıkma yoluyla çeşitli şekillerde sıvı kaybeder. Sıvı içeriği çoğu zaman içme suyu, meyve suyu veya diğer sulu yiyeceklerle dengelenir. Fakat bazen vücudunuz kaybolan suyu geri getiremez. Hangi dehidrasyon baş ağrısının bir sonucu olarak.

Dehidrasyon Belirtileri:

En sık görülen semptomlar şunlardır –

1. Kuru Cilt –

Birçok insan susuz kalmış bir vücudun terli bir vücut anlamına geldiğini düşünür, fakat gerçekte tam tersidir. Aslında, cildinizi kuru yapar. Doktorlar, cildinizin yumuşak görünmesine neden olabileceğini söylüyor.

2. Kötü Nefes –

En sık görülen belirti ve semptomlardan biri, ağız kokusunun kötü olması.

Tükürük antibakteriyel özellikler içerir ancak vücudunuz susuz kaldığında, ağızda tükürük oluşumunu önler. Bu, ağzınızın içinde bakteri oluşumuna yol açar ve bu da nefesini koklar.

3. Kas Krampları –

Susuzluk çekiyorsanız, kas krampları yaşamanız olasıdır. Kaslar çok çalıştığından, sıcaktan kaçma eğilimindedirler. Bu, kas kramplarına yol açan potasyum ve sodyum gibi elektrolitlerin değişmesine neden olur.

4. Artan Yiyecekler

Vücudunuz susuz kaldığında, daha fazla yiyecek, özellikle de tatlılar için can atıyor.

5. Ateş

Vücudunuz ciddi şekilde dehidre olmuşsa, ateş ve titreme yaşayabilirsiniz. Ateş ayrıca vakayı kötüleştirme eğilimindedir. Ateş ne ​​kadar yüksek olursa, vücut sıcaklığındaki artış nedeniyle o kadar susuz kalırsınız.

Dehidrasyon Tedavisi:

Bunun için en etkili tedavi, sıvı alımınızı artırarak vücudunuzu yeniden sulandırmak olacaktır. Bu su, spor içeceği veya berrak et suyu gibi sağlıklı sıvıları tüketerek yapılabilir. Çay, kahve veya soda gibi kafein içeren içecekleri almaktan kaçının.

Şiddetli koşullar uygun ilaç yardımı ile tedavi edilebilir. Bu, ishal önleyici ilaçlar , ateş düşürücü ilaçlar veya anti emetikler (kusturmayı durdurmak için) gibi ilaçları içerebilir . Onları çevrimiçi sipariş edebilirsiniz.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.