Dağ Çayının Faydaları, Nasıl Yetişir, Yapılışı

  • ALTERNATİFTIP
  • Dağ Çayının Faydaları, Nasıl Yetişir, Yapılışı için yorumlar kapalı
  • 1.414 kez görüntülendi

Dağ Çayının Faydaları, Nasıl Yetişir, Yapılışı

Özellikle iştahı kapalı olan kişiler dağ çayının faydalarından yararlanıyor ve kapalı olan iştahlarının açılmasını sağlıyorlar. Dağ çayı olarak bilinen bitki aslında bildiğimiz ve zaman zaman tükettiğimiz adaçayının kendisi olmaktadır.Doğada kendiliğinden yetişen bu bitkinin bilinen ve bilinmeyen çok sayıda faydası vardır.

Hatta bazı türlerinin bahçelerde süs bitkisi olarak da yetiştirildiğinde rastlanılır. Ballıbabagillerden olan bu bitkinin çiçekleri alışılmışın dışında oldukça büyük ve değişik renklere sahiptir. Tüylü yapıda olan bitki beyazımtırak yaprak renklerine sahiptir.

Aynı zamanda ıtırlı bir dokusu da vardır. Dağ çayının yapraklarının sıcak suda bir müddet demlendirilmesi ile sağlıklı bir içecek elde edilir. Böylece çeşitli rahatsızlık hallerinin alternatif bir şekilde çözümlenmesi sağlanır.

Dağ Çayı Nasıl Yetişir

Akdeniz bölgesinde yetişen adaçayı bitkisi hoş bir kokuya sahip şifalı bir bitkidir. Pembe ve beyaz renkteki çiçeklere sahip olan bitkinin keçeli yaprakları bulunur. Bu yapraklar ise gümüş gri renklerde olmakla değişik renklere sahip bir bitki olduğunu vurgular. 30 ila 70 cm aralığında değişebilen boyalara sahiptir.

Güneşi seven bitki Yaz mevsiminin Haziran ve Temmuz aylarında çiçek açar. Adaçayı bitkisi diğer adıyla dağ bitkisi veya meryemiye ya da dişotu isimleri anılır. Adaçayı bitkisine doğada çayırlarda rastlamak mümkün! Eğer kişiler bahçelerinde adaçayı yetiştiriciliği yapmak istiyorlar ise güneşi seven bu bitkiyi soğuk hava ve don olaylarına karşı korumalıdırlar.

Dağ Çayı Yetiştiriciliği

Dağ bitkisi veya adaçayı geçirgen topraklarda tohumdan yetiştirilebilirler. Bu bitkinin bahçenin özellikle güneş alan tarafına konumlandırılması gerekir. Güneş almayan alanlara ekimi yapıldığında bitkinin ölmesine neden olunabilir. İlkbahar ve Sonbahar aylarında bitkinin tohumlarının bir bardağa ekilmesi sağlanabilir.

Toprağa ekim zamanına kadar filizlenen bu bitki daha sağlıklı bir gelişme gösterecektir. Bitkinin ilk filizlerinin görülmesi ile filizlerin bardaklardan çok daha geniş saksılara alınması gerekir. Eğer saksı içerisinde bu bitkinin yetiştiriciliği yapılacak ise yine güneşi bol alan alanlara saksıların konulması gerekecektir. Adaçayı yetiştiriciliği konusunda dikkat edilmesi gereken iklim, toprak, sulama, yetiştirme ve hasat özellikleri olmaktadır.

Adaçayı sıcağı seven bir bitki olduğu için yaz aylarında gelişim gösterecektir. İlkbahar aylarında ekimi yapılması önerilir. Geçirgenliğinin iyi olduğu toprak yapısı kullanılmalıdır. Organik madde bakımından zengin toprak olması sağlanmalıdır. Dağ bitkisinin tohumları nemlendirilmiş toprağa ekilmelidir. Bitkinin gelişimin ilk zamanlarında sulama ihtiyacı vardır.

Hasat dönemi ise bitkinin çiçeklerinden yapılmaktadır. Adaçayı bitkisinin dalları 5 ila 10 cm alttan kesilir.

Dağ Çayı Neye İyi Gelir?

Her gün düzenli olarak önerilen miktarlarda vücuda alınan adaçayı hazımsızlık sorunlarına iyi geliyor. Vücudunda güç kaybı ve halsizlik yaşayan kişilerde adaçayının kullanılması ile bu sorun ortadan kalkıyor. Önemli bir anti oksidan olması nedeni ile mikrop öldürme konusunda son derece başarılıdır.

Vücut iltihaplarının temizlenmesinde önemli bir yere sahiptir. Üstelik düzenli olarak kullanıldığında iltihapların tekrarlanmamasını da sağlar. Midesinde problemler yaşayanlar için alternatif bir mide ilacı olarak bilinir. Mide asidinin dengelenmesi üzerinde etkili bir bitki olmakla kalmayıp aynı zamanda mide ağrılarının giderilmesinde de önemli bir yere sahiptir. Gaz sorunu yaşayan kişiler için iyi bir bitkidir Bu da dağ çayının faydaları arasındadır..

İdrar sorunları yaşayan kişiler üzerinde de tedavi edici özelliği sahiptir. Adaçayı neye iyi gelir konusunda en önemli tedavi edici özelliğe idrar söktürücü olması ile cevap veriyor. Düzenli olarak adaçayı tüketen kişiler sık sık idrara çıkarak idrar yollarında ki enfeksiyonların düzelmesine yardımcı olurlar. Kış mevsiminde sık sık rastlanılan soğuk algınlığı hastalıklarına karşı doğal bir ilaç olmaktadır.

Adaçayı Nasıl Yapılır?

Saymakla bitmeyen yararları adaçayı nasıl yapılır konusunda merak uyandırıyor. Dağ yapraklarından iyi bir adaçayı demlemek için öncelikle taze olarak dağlardan, çayırlardan toplanan 8 ila 10 adet yaprak temin edilmelidir. Eğer taze yaprakları bulamayacak durumda iseniz 1 ila 1,5 çay kaşığı kuru ve ufalanmış dağ yapraklarından da yararlanabilirsiniz.

3 büyük su bardağı su ile beraber bu yaprakların küçük bir tencerede veya cezvede kaynatılması gerekir. Su kaynayana kadar karışımın ateşte kalması gerektiği unutulmamalıdır. Aksi halde istenildiği gibi adaçayı demlenmez. Beklenilen sonuçlara ulaşmak için suyun kaynaması gerekir. Kaynayan su bir müddet sonra ateşten alınır ve 5 ila 6 dakika bir kenarda bekletilerek soğuması istenilir. İlk etapta demlenen adaçayının keskin tadı ve kokusu olabilir.

Bu tadı hafifletmek amacı ile bir tane limon dilimi ve baldan yararlanılması önerilir. Hazırlanan bu dağ çayı hem içilebilir hem de ağız gargarası olarak kullanılabilir. Özellikle boğaz kısmında herhangi bir rahatsızlık hissediyor iseniz bu karışımı bir tüketmeniz de yarar vardır. Anti oksidan özelliğe sahip olan bu bitki vücutta bulunan serbest radikallerin nötrleşmesini sağlar. Vücudun bazı organlarında ki oksidatif baskıyı azaltma eğilimindedir.

Adaçayı Gargarası Nasıl Yapılır?

Boğaz ağrısına, öksürüğe, ağız kokularına, geniz akıntısına, diş eti iltihaplarına iyi geldiğini söyleyen uzmanlar adaçayı gargarası nasıl yapılır üzerine bilgilendirme sunarlar. Adaçayı gargarası hazırlamak için 1 su bardağına gereksinim vardır. Bu su cezveye alınır ve içerisine bir tatlı kaşığı taze adaçayı yada taze adaçayının bulunamaması söz konusu ise poşet adaçayı veya dört ila beş gram kadar kurutulmuş adaçayı yaprakları atılır.

Su ve adaçayı yapraklarının 10 dakika boyunca kısık ateşte olması şartı ile kaynatılması gerekir. Kaynayan karışım ocaktan alınır ve ılımaya bırakılır. Ilıyan adaçayı gargarası kullanıma hazırdır.

Eğer adaçayını içerek tüketemiyor iseniz ve ağız sorunları yaşıyor iseniz adaçayını günde 2 veya 3 defa gargara yaparak kullanıp ağız ve boğaz şikayetlerinden kurtulabilirsiniz. Özenle hazırlanılan bir bardak adaçayı gargarası 24 saat boyunca bozulmadan kalabilmektedir.

Adaçayı Nasıl Kullanılmalı?

Ağ çayı diye veya adaçayı diye adlandırılan bu bitkinin adından da belli olacağı üzere çayı yapılarak tüketilir. Bununla birlikte yemeklere ve çorbalara hoş kokular vermesi içinde kullanılabilir.

Eğer banyo suyuna eklenirse vücuda zindelik kazandırma özelliğine sahiptir. Yemeklerden sonra çay olarak tüketildiğinde hazmettirici özelliğinden dolayı şişkinlik yaşanmasına gerek kalmaz. Bademcik, boğaz ve ağızda oluşan iltihaplar adaçayı gargarası ile çözüme kavuşturulur.

Adaçayı günde 2 veya 3 bardak olarak tüketilebilir. Gargara ise bir günde defalarca istenildiği ve ihtiyaç duyulduğu ölçülerde gerçekleştirilebilir. Her banyo yapımında istenildiği miktarda kullanılabilen dağ çayı bitkisi birden fazla şekillerde yan etkiye maruz bırakmadan kullanım özelliği gösteriyor. Dağ çayı faydaları nelerdir sorusuna cevap vermeye çalıştık makalemizi okuduğunuz için teşekkür ederiz.

 

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.