Cüzzam

  • DERMATOLOJİ
  • Cüzzam için yorumlar kapalı
  • 1.752 kez görüntülendi

Cüzzam

Cüzzam Nedir?

Cüzzam mikrobik bir hastalıktır ve dünyada da yaygındır. En fazla görülen bölgeler de Hin­distan, Çin ve Güney Afrika’dır. Bizde eskilerin miskin illeti dedikleri cüzzama pek çok bakımlar­dan tüberküloz mikrobunu andıran leprae mikro­bu neden olur. Cüzzamın iki tipi bulunmaktadır. Biri rıodüler diğeri de nöral cüzzamdır. Nodüler cüzzamda ateş çıkar ve yüzde kırmızımsı şişlik­ler görülür. Zamanla sertleşen şişlikler sancı ya­parlar. Bu şişlikler yayılarak birbirleriyle birle­şirler. Dokunulduğu zaman hissiz olan bölgeler oluştururlar. Yüz, burun içi, kulaklar, kolların alt kısımlarında ve apış aralarında şişkinlikler be­lirir. Zamanla yüz iyice şişer. Gözler çukura ka­çar ve burun da yassılaşır. Dilde, yutakta gırt­lakta yaralar belirir. Yaralar geçtiğinde de yerle­rinde kabuklanmalar ve şekil bozuklukları olur. Bu türe lepromatöz cüzzam da denilir.

Nöral cüzzamda önce sinirler etkilenir. Vü­cutta bazı kısımlar hissizleşip büzülür. Daha son­ra da bütün vücutta yaralar, çürümeler başlar. Son olarak da el ve ayak parmaklarında gangren- ler olur. Ölü dokular ayrılıp düşerler.

Cüzzam eskiden çok korkulan bir hastalıktı. Günümüzde cüzzamdan korkutmamaktadır. Has­talığın fazla bulaşıcı olmadığı anlaşılmıştır. An­cak yine de hastalanan kimseyi özel cüzzam hastahanesine yatırmak gerekmektedir. Hastalık kontrol altına alınana kadar cüzzam hastahane sinde tedavi şarttır. Doktorlar hastalığın seyrine göre ilaçlar verirler. Cüzzam kısa süre içinde teşhis edilirse kolaylıkla kontrol altına alınabilir. Böylece vücut da fazla zarar görmez. Fakat has­talık kontrol edildikten sonra da cüzzam tedavisi yıllarca devam eder. Hastalığın belirli ilaçları vardır ve en fazla kullanılanı da dapsone’dur.

 

 

 

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.