CRP Türbidimetrik Ve Nefelometrik Nedir, Yüksekliği Kanser Belirtisi mi?

  • Genel Sağlık
  • CRP Türbidimetrik Ve Nefelometrik Nedir, Yüksekliği Kanser Belirtisi mi? için yorumlar kapalı
  • 1.102 kez görüntülendi

CRP Türbidimetrik Ve Nefelometrik Nedir, Yüksekliği Kanser Belirtisi mi?

CRP (C-reaktif protein), vücuttaki iltihap hakkında bilgi veren bir değerdir ve CRP oranı kan testi ile tespit edilir. Doktorunuz, lupus veya romatoid artrit gibi iltihaplı bir hastalığınız olduğundan, kanserden şüpheleniyorsa yahut kullandığınız anti-inflamatuar ilaçların tedavinizde etkili olup olmadığınıanlamak istiyorsa, bunu belirlemek için CRP testi talep edebilir. CRP testi doktorunuza çok genel bilgi verir. Yüksek CRP düzeylerinin tam nedenini teşhis etmek için özel testler ve prosedürler gereklidir. Türbidimetrik ve Nefelometrik CRP miktarını öğrenmek için kullanılan test yöntemlerindendir.

CRP, karaciğer tarafından üretilen kompleks bir protein türüdür. Bağışıklık sistemini etkileyen herhangi bir dokuda büyük bir enfeksiyon meydana gelmesi durumunda ve aşağıda bildirdiğimiz CRP yüksekliğine yol açan koşullarda vücudunuz daha fazla CRP üretir.

CRP yüksekliği değerleri

Çalışmalarda CRP’nin anlamlı yüksekliği için belirlenen değerler 5-10 mg/L’nin üzeridir. CRP’de hafif yükseklik olması (3 mg/L üzeri) durumlarında kanser riskinde artış olmaktadır. Hafif CRP yüksekliği meme, akciğer, kalın bağırsak, yumurtalık ve rahim kanseri gibi bazı kanserlerin riskini arttırabilmektedir.

CRP yüksekliği nedenleri

Kalp damar hastalıkları

Enfeksiyonel hastalıklar

Bazı kanser türleri (Özellikle göğüs, akciğer ve sindirim sisteminde kanser olduğunda CRP değerleri yükselebilir.)

Ciltte yanık meydana gelmesi

Pasif sigara içiciliği

Sigara dumanına maruz kalmak

Pnömoni veya tüberküloz gibi enfeksiyonlar

Kalp krizi

Yaralanma, darbe alma

Aşırı miktarda duygusal veya fiziksel stres altında olmak

Çok miktarda işlenmiş gıda tüketmek

Çok hareketsiz olmak

Çevresel toksinlere maruz kalmak

Cerrahi müdahale sonrası

Hormon terapileri

Doku yaralanmaları

Doku ölümü

Organ nakillerinde organın vücuda uyum sağlayamaması

Romatizmal artrit, lupus ve inflamatuar bağırsak hastalığı gibi bağışıklık sistemi hastalıkları

Genetik

Lupus, vaskülit veya romatoid artrit gibi kronik enflamatuar hastalıklar

Enflamatuvar bağırsak hastalığı

CRP yüksekliği belirtileri nelerdir?

CRP yüksekliği, kendinizi halsiz veya yorgun hissetmenizin dışında herhangi bir soruna neden olmaz.

CRP nasıl düşürülür?

CRP yüksekliğinden muzdaripseniz en kısa zamanda bir Dahiliye doktoruna başvurmalısınız. Doktor size çeşitli testler uygulayacak ve bu durumun nedenini tespit edip gerekli tedaviyi gerçekleştirecektir.

Doktorunuz CPR oranını normal seviyeye döndürmek için, LDL kolesterolü düşürmek amacıyla kullanılan aynı (statin) ilaçları reçete edebilir.

Kilo fazlalığı ve hareketsiz yaşam CPR yüksekliğinin olası nedenlerindendir. Bu nedenle doktorunuz egzersiz yapmayı ve zayıflamayı tavsiye edebilir.

Haftada 2-3 porsiyon somon, sardalya, ton, alabalık, ringa veya hamsi balığı gibi omega-3’den zengin balıklar tüketilmelidir. Balık tüketemeyenler doktor önerisine göre günde 2-3 gram balık yağı içeren takviyeler alabilir.

Oleik asitten zengin zeytinyağı da CRP’yi düşürmede etkilidir. Salatalarınıza ve yemeklerinize mutlaka zeytinyağı katın.

Koyu yeşil yapraklı sebzeler, balık, muz, badem, ay çekirdeği, çam fıstığı, kaju, ceviz, yer fıstığı gibi magnezyumdan zengin gıdaların beslenmede yer alması da CRP’nin düşürülmesinde önemli rol oynayacaktır.

Yapılan bilimsel araştırmalar stresin ve yetersiz uykunun da CRP yüksekliğini tetiklediğini göstermiştir. Uzmanlar, CRP oranı yüksek olan kişilerin stresten uzak durmasını ve yeterli miktarda uyumasını tavsiye ediyorlar.

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’ndan CRP Yüksekliğini Düşüren Kandaki İltihabı Temizleyen Kür Tarifi
Beyaz dut kurusu, kandaki CRP (Chemical Reaktif Protein) yüksekse düşürülmesinde mükemmel bir destekleyicidir. Yarım litre kaynamakta olan klorsuz suyun içerisine bir avuç dolusu (5-6 yemek kaşığı) beyaz dut kurusu atın ve altı dakika kısık ateşte kaynatmaya devam edin.Altıncı dakikadan sonra ocaktan indirin. Ilıyınca süzün, yarısı sabah aç karnına, diğer yarısını akşam aç karnına için. Haşlanmış dutların tüketilmesi şart değildir. Toplam 25 gün uygulanır ve her defasında taze hazırlanması gerekir.  Klorsuz su yerine marketten alacağız pet şişe suyu da kullanabilirsiniz.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.