COVID-19 hakkında soru-cevap

  • Corona Virus
  • COVID-19 hakkında soru-cevap için yorumlar kapalı
  • 1.603 kez görüntülendi

COVID-19 hakkında soru-cevap

1. SARS-CoV-2 nedir? COVID-19 nedir?

Şiddetli Akut Solunum Sendromu Coronavirus-2 (SARS-CoV-2) 2019 yeni koronavirüsüne verilen addır. COVID-19, virüsle ilişkili hastalığa verilen addır. SARS-CoV-2, daha önce insanlarda tanımlanmamış yeni bir koronavirüs suşudur.

2. Koronavirüsler nereden geliyor?

Koronavirüsler, bazıları arasında insanları enfekte ettiği bilinen hayvanlar arasında dolaşan virüslerdir.

Yarasalar bu virüslerin doğal konakçıları olarak kabul edilir, ancak diğer bazı hayvan türlerinin de kaynak olduğu bilinmektedir. Örneğin, Orta Doğu Solunum Sendromu Coronavirüs (MERS-CoV) develerden insanlara, Şiddetli Akut Solunum Sendromu Coronavirus-1 (SARS-CoV-1) misk kedilerinden insanlara bulaşır. Koronavirüsler hakkında daha fazla bilgi ECDC bilgi sayfasında bulunabilir.

3. Bu virüs SARS veya mevsimsel grip ile karşılaştırılabilir mi?

Çin’de tespit edilen yeni koronavirüs genetik olarak SARS-CoV-1 virüsü ile yakından ilişkilidir. SARS, 2002 yılı sonunda Çin’de ortaya çıkmış ve sekiz ülkede 33 ülkede 8.000’den fazla vakaya neden olmuştur. SARS geliştiren her on kişiden biri öldü.

Mevcut COVID-19 salgını, ilk raporlardan (Ocak 2020) sonraki ilk ay boyunca Çin’de bildirilen yaklaşık 7.000 vakaya neden olmuş ve ikinci ay boyunca (Şubat 2020) dünya genelinde rapor edilen 80.000 vaka daha bulunmaktadır. Bu ilk 87.000 vakanın yaklaşık 3.000’i öldü. Avrupa’da ve dünyada vakalar tespit ediliyor. Mevcut en son bilgiler için en son durum güncellemelerine bakın. 

Hem COVID-19’a hem de mevsimsel influenzaya neden olan virüsler kişiden kişiye bulaşırken ve benzer semptomlara neden olabilirken, iki virüs çok farklıdır ve aynı şekilde davranmazlar. ECDC, her yıl AB, İngiltere, Norveç, İzlanda ve Lihtenştayn’da mevsimsel griple ilişkili nedenlerden dolayı 15.000 ila 75.000 kişinin erken öldüğünü tahmin ediyor. Bu, enfekte olan her 1000 kişide yaklaşık 1’dir. Karşılaştırıldığında, COVID-19 için mevcut tahmini ölüm oranı 1000 kişi başına 20-30’dur.

Mevsimsel grip için nispeten düşük mortalite oranına rağmen, birçok insan her yıl bu hastalığa yakalanan çok sayıda insan nedeniyle hastalıktan ölmektedir. COVID-19 ile ilgili endişe, influenzadan farklı olarak, aşı ve hastalık için spesifik bir tedavinin olmamasıdır. Ayrıca daha fazla olmasa da grip kadar bulaşıcı gibi görünmektedir. Yeni bir virüs olduğundan, hiç kimsenin önceden bağışıklığı yoktur, bu da teoride tüm insan popülasyonunun potansiyel olarak COVID-19 enfeksiyonuna duyarlı olduğu anlamına gelir.

4. COVID-19 enfeksiyonu ne kadar şiddetlidir?  

Ön bulgular COVID-19 ölüm oranının teşhis edilen bin kişi başına 20-30 olduğunu göstermektedir. Bu, 2003 SARS salgınından önemli ölçüde daha az. Bununla birlikte, mevsimsel grip için ölüm oranından çok daha yüksektir.

5. iletim şekli nedir? Nasıl (kolayca) yayılır?

Hayvanlar virüsün orijinal kaynağı olsa da, şimdi insandan insana yayılmaktadır (insandan insana bulaşma). Şu anda bu virüsün insanlar arasında ne kadar kolay ve sürdürülebilir bir şekilde yayıldığını belirlemek için yeterli epidemiyolojik bilgi yoktur, ancak şu anda ortalama olarak enfekte olmuş bir kişinin iki ila üç arasında daha enfekte olacağı tahmin edilmektedir. Virüs esas olarak insanların hapşırdığı, öksürdüğü veya nefes verdiği solunum damlacıkları yoluyla bulaşıyor gibi görünüyor. Virüs ayrıca masalar ve kapı kolları gibi yüzeylerde de birkaç saat hayatta kalabilir.

COVID-19 için kuluçka dönemi (yani virüse maruz kalma ile semptomların başlaması arasındaki süre) şu anda iki ila 14 gün arasında tahmin edilmektedir. Bu aşamada, enfekte insanlar grip benzeri semptomlar gösterdiğinde virüsün bulaşabileceğini biliyoruz. Şu anda enfekte olan ancak semptom göstermeyen insanların virüsü bulaştıramayacağına inanılmaktadır.

Tıbbi bilgi

1. COVID-19 enfeksiyonunun belirtileri nelerdir

Virüs aşağıdakiler gibi hafif, grip benzeri semptomlara neden olabilir:

  • ateş
  • öksürük
  • nefes almada zorluk
  • kas ağrısı
  • yorgunluk

Daha ciddi vakalarda ölüme yol açabilecek ciddi pnömoni, akut solunum sıkıntısı sendromu, sepsis ve septik şok gelişir. 

2. Bazı insanlar diğerlerinden daha fazla risk altında mı?

Genellikle yaşlılar ve altta yatan sağlık koşulları (örn. Hipertansiyon, diyabet, kardiyovasküler hastalık, kronik solunum yolu hastalığı ve kanser) olanların ciddi semptomlar geliştirme riski daha fazladır.

3. Çocuklar da enfeksiyon riski altında mıdır?

Çocuklarda hastalık nispeten nadir ve hafif görünmektedir. Çin’den yapılan büyük bir çalışma, vakaların% 2’sinden biraz fazlasının 18 yaşın altında olduğunu ileri sürdü. Bunlardan% 3’ünden azında ciddi veya kritik hastalık gelişti.

4. Hamileler ne olacak?

COVID-19 enfeksiyonundan sonra hamile kadınlar arasında hastalığın ciddiyeti hakkında henüz yayınlanmış bir kanıt yoktur. ECDC bu soruya ilişkin ortaya çıkan bilimsel literatürü izlemeye devam edecek ve tüm hamile kadınların düzenli el yıkama, hasta olan bireylerden kaçınma ve herhangi bir semptom durumunda kendi kendine izolasyon da dahil olmak üzere COVID-19’un önlenmesi için aynı önlemleri aldığını önermektedir. tavsiye için telefonla bir sağlık uzmanına danışır.

5. COVID-19 hastalığının tedavisi var mı?

Bu hastalık için spesifik bir tedavi yoktur, bu nedenle sağlık hizmeti sağlayıcıları hastaların klinik semptomlarını (örneğin ateş, nefes almada zorluk) tedavi eder. Destekleyici bakım (örn. Sıvı yönetimi, oksijen tedavisi, vb.) Semptomları olan hastalar için oldukça etkili olabilir.

6. COVID-19 için ne zaman test edilmeliyim?

Mevcut test önerileri, yaşadığınız ülke veya bölgedeki salgının evresine bağlıdır. Ülkeler salgının farklı aşamalarında olabilir ve test yaklaşımı ülke politikasına göre değişebilir. Bu, yerel ve ulusal düzeydeki duruma uyarlanmıştır.

Aktarımın hiç olmadığı veya çok sınırlı olduğu bir ülkede veya bölgede yaşıyorsanız, ECDC tavsiyesi aşağıdakilere sahipseniz test edilmenizdir:

  1. Akut solunum yolu enfeksiyonu (aşağıdakilerden en az birinin aniden başlaması: öksürük, ateş, nefes darlığı) VE hastalığınızı tam olarak açıklayan başka hiçbir neden olmadan VE yerel olarak bildirilen bir ülkede / bölgede seyahat veya ikamet geçmişi ile veya semptomların başlamasından önceki 14 gün boyunca toplulukta bulaşma *; VEYA 
  2. Herhangi bir akut solunum yolu hastalığı VE semptomların başlamasından önceki son 14 gün içinde doğrulanmış veya olası bir COVID-19 vakası ile yakın temas halinde olan; VEYA
  3. Şiddetli akut solunum yolu enfeksiyonu (ateş ve solunum yolu hastalığının en az bir belirtisi / belirtisi (öksürük, ateş, kısa süreli nefes)) VE hastaneye yatış gerektiren VE doktorlar hastalığınızı tam olarak açıklayan başka bir neden bulamazlar. 

* Enfeksiyonun doğrulandığını doğrulayanların büyük bir kısmının virüsü kasıldığı bilinmediği takdirde (örneğin bilerek başka bir teyit edilen vaka ile temas halinde olmadıkları veya etkilenen bir bölgeye seyahat ettikleri) topluluk aktarımının gerçekleştiği söylenir.

Toplumla bulaşmanın devam ettiği bilinen bir ülkede veya bölgede yaşıyorsanız, birinci basamakta veya sağlık sistemi ile ilk temasta akut solunum yolu enfeksiyonu belirtileriyle başvuran tüm hastalar şüpheli vaka olarak kabul edilecektir ve test edilmelidir.

7. Nereden test alabilirim?

Sağlık uzmanınız, COVID-19’a neden olan virüs için bir laboratuvar testine ihtiyaç duyulduğunu düşünüyorsa, sizi testin nerede ve nasıl gerçekleştirilebileceğini takip etme ve tavsiye etme prosedürü konusunda bilgilendirecektir.

önleme

1. Enfekte olmaktan nasıl kaçınabilirim?

Virüs vücudunuza gözler, burun ve / veya ağız yoluyla girer, bu nedenle yüzünüze yıkanmamış ellerle dokunmaktan kaçınmak önemlidir.

Ellerin sabun ve suyla en az 20 saniye yıkanması veya ellerin alkol bazlı çözeltiler, jeller veya dokularla temizlenmesi tüm ortamlarda önerilir.

Enfekte olan ancak henüz belirtileri olmayan kişilerin bulaşıcı olduğuna inanılmadığını belirtmek önemlidir.

2. COVID-19 olan biriyle yakın temas kurduğumda ne yapmalıyım?

Bölgenizde atılması gereken diğer adımlar konusunda rehberlik edecek olan halk sağlığı yetkililerini bilgilendirin. Herhangi bir semptom geliştirirseniz, COVID-19 olan biriyle temas kurduğunuzu belirterek tavsiye için derhal sağlık uzmanınızı aramalısınız.

3. Yüz maskeleri COVID-19’a karşı korunmada etkili midir?

Enfekte olursanız, cerrahi yüz maskelerinin kullanılması, diğer insanlara bulaşma riskinizi azaltabilir, ancak yüz maskelerinin virüsle enfekte olmanızı etkili bir şekilde önleyeceğine dair bir kanıt yoktur . Aslında, yüz maskelerinin kullanımının yanlış bir güvenlik hissi ve eller, ağız ve gözler arasındaki artan temas nedeniyle enfeksiyon riskini artırabilmesi mümkündür.

4. Virüse karşı aşı var mı? Bir aşı geliştirmek ne kadar sürer?

Halen COVID-19’a neden olan virüs de dahil olmak üzere insan koronavirüslerine karşı aşı yoktur. Bu nedenle enfeksiyonu önlemek ve virüsün daha fazla yayılmasını sağlamak çok önemlidir.

Aşıların geliştirilmesi zaman alır. Birçok ilaç şirketi aşı adayları üzerinde çalışmaktadır. Bununla birlikte, herhangi bir aşının yaygın olarak kullanılabilmesi aylar veya yıllar alacaktır, çünkü güvenliğini ve etkinliğini belirlemek için kapsamlı testlerden geçmesi gerekir.  

5. Bu yıl grip aşısı olsaydı COVID-19’a karşı korunmuş muyum?

Grip ve COVID-19’a neden olan virüs iki farklı virüstür ve mevsimsel grip aşısı COVID-19’a karşı koruma sağlamaz.  

AB’de COVID-19 ile ilgili mevcut durum nedir?

1. Avrupa COVID-19 için ne kadar hazır ve AB ne yapıyor?

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC), bu salgının değerlendirilmesi konusunda Avrupa Komisyonu ve Dünya Sağlık Örgütü ile sürekli temas halindedir. Avrupa Komisyonu ve Üye Devletlerdeki kamu sağlığı yetkililerini devam eden durum hakkında bilgilendirmek için, ECDC günlük özetler yayınlar ve AB vatandaşları için riski sürekli olarak değerlendirir. ECDC ve DSÖ, yanıtlarında AB Üye Devletlerini desteklemek için teknik rehberlik geliştirmiştir. Avrupa Komisyonu, risk yönetimi faaliyetlerinin AB düzeyinde koordinasyonunu sağlıyor.

3. AB / AEA’da kaç kişi enfekte oldu?

Salgının başlangıcından 6 Mart 2020’ye kadar, AB / AEA ve İngiltere’de 27 ülkeden 5500’den fazla vaka ve 159 ölüm bildirilmiştir. Mevcut en son bilgiler için ECDC günlük durum güncellemesine bakın. İnsanların kapsamlı hareketi ve virüsün kişiden kişiye bulaştığı gerçeği göz önüne alındığında, Avrupa’da daha fazla vaka bekleniyor.

4. Bu salgın ne kadar sürecek?

Ne yazık ki, salgının ne kadar süreceğini ve salgının nasıl ortaya çıkacağını tahmin etmek mümkün değildir. Yeni bir virüsle uğraşıyoruz ve bu nedenle çok fazla belirsizlik var. Örneğin, mevsimsel gripte gözlemlendiği gibi, AB / AEA içindeki bulaşmanın kuzey yarımkürede yaz aylarında doğal olarak azalıp azalmayacağı bilinmemektedir.

5. Okullar ve gündüz merkezleri kapalı mı?

Bugüne kadar elde ettiğimiz kanıtlar COVID-19’un çocukları neredeyse yetişkinleri etkilediği kadar etkilemediğini göstermektedir. Bununla birlikte, virüsün bulaşmasında çocukların ne kadar rol oynadıkları hala bilinmemektedir. Bu belirsizlik nedeniyle, kendilerini enfekte olma ve daha sonra virüse geçme riskini azaltmak için çocukların ellerini dikkatlice yıkamasına teşvik etmek özellikle önemlidir. Çocuklar hastalanırsa, evde kesinlikle izole edilmelidirler.

Yerel koşullara bağlı olarak, yerel yetkililer aktarımı azaltmak için okulları ve kreşleri geçici olarak kapatmaya karar verebilir. Bu nerede olursa olsun, ebeveynlerin ve bakıcıların, örneğin işverenleri tarafından, çocuklarına bakabilmeleri için evde kalmaları için desteklenmesi önemlidir.

Gezginler için bilgiler

1. Yerel veya topluluk aktarımı yapılan bir bölgeyi ziyaret edersem ne gibi önlemler almalıyım?

Yerel veya topluluk COVID-19 bulaşma bölgelerini ziyaret eden gezginler sıkı hijyen önlemlerine uymalı, düzenli olarak elleri sabun ve su ile yıkamalı ve / veya alkol bazlı el dezenfektanları kullanmalıdır. Yüze yıkanmamış ellerle dokunmaktan kaçınılmalıdır. Gezginler, özellikle solunum semptomları ve ateşi olan kişilerle temastan kaçınmalıdır. Yaşlıların ve sağlık koşullarının altında yatanların bu ihtiyati tedbirleri çok ciddiye almaları gerektiği vurgulanmalıdır.

2. Yakın zamanda yerel veya topluluk aktarımı alanında bulunduysam ne olur?

Yerel veya toplumdan bulaşan bölgelerden dönen yolcular 14 gün boyunca sağlıklarını izlemelidir. Semptomları olan kişiler önce telefonla sağlık uzmanlarına başvurmalı ve şahsen tıbbi yardım almadan önce maruz kalma ve seyahat geçmişlerini belirtmelidir. Semptomatik insanlar bir sağlık uzmanı görene kadar başkalarıyla temastan kaçınmalıdır.

3. Uçakla seyahat ederken enfeksiyon riski nedir?

COVID-19 vakasının bir uçakta olduğu tespit edilirse, risk altındaki diğer yolcularla (enfekte olmuş yolcuya ne kadar yakın oturdukları ile tanımlandığı gibi) halk sağlığı yetkilileri ile temasa geçilecektir. Uçuşunuz hakkında sorularınız varsa, lütfen tavsiye için yerel sağlık yetkilinize başvurun. Bir uçağa bulaşma riski göz ardı edilemez, ancak şu anda bireysel bir gezgin için düşük olduğu düşünülmektedir. Bir havaalanında enfekte olma riski, birçok insanın toplandığı diğer yerlere benzer.

4. Yerel veya topluluk aktarım alanlarından gelen insanlar neden havaalanında COVID-19 için kontrol edilmiyor?

Havaalanında insanları kontrol etmenin (giriş taraması olarak bilinir), özellikle insanların semptomları olmadığında virüsün yayılmasını önlemede çok etkili olmadığına dair kanıtlar vardır. Havaalanlarına gelenlere, varıştan sonra semptomlar gelişirse ne yapmaları gerektiğini açıklayan net bilgiler sağlamak genellikle daha yararlı kabul edilir.

5. Nereden daha fazla bilgi edinebilirim?

Her AB / AEA ülkesi, COVID-19’un yerel veya topluluk tarafından iletildiği alanlara seyahat edenler için özel tavsiyeler verebilir. Ortamınızdaki sakinler için uyarlanmış öneriler almak için yerel sağlık yetkilinize veya Dışişleri Bakanlığı’na danışın. 

Topluluk iletiminin varsayılan olduğu alanların güncellenmiş bir listesi için, lütfen ülke sınıflandırmasıyla ilgili DSÖ durum raporlarına bakın.

Daha fazla oku
WHO: Coronavirus hastalığı (COVID-2019) durum raporları

COVID-19 ve hayvanlar ve gıda ürünleri

1. Etkilenen bölgelerden ithal edilen hayvanlardan veya hayvansal ürünlerden COVID-19 enfeksiyonu riski nedir?

Avrupa Birliği’ne girmeye yetkili hayvan veya hayvansal ürünlerin herhangi birinin COVID-19’un varlığı nedeniyle AB vatandaşlarının sağlığı için risk oluşturduğuna dair bir kanıt yoktur.

2. Etkilenen bölgelerden ithal edilen gıda ürünlerinden COVID-19 enfeksiyonu riski nedir?

COVID-19’un gıda yoluyla bulaştığına dair bir rapor olmamıştır ve bu nedenle geçerli hayvan ve halk sağlığı düzenlemelerine uygun olarak Avrupa Birliği’ne ithal edilen gıda maddelerinin COVID ile ilgili olarak AB vatandaşlarının sağlığı için bir risk oluşturduğuna dair bir kanıt bulunmamaktadır. -19. Ana iletim şekli kişiden kişiye değişir.

3. AB’deki evcil hayvanlar ve diğer hayvanlarla temastan kaynaklanan COVID-19 enfeksiyonu riski nedir?

Mevcut araştırma, COVID-19’u orijinal kaynak olarak belirli yarasa türleriyle ilişkilendirir, ancak diğer hayvanların katılımını dışlamaz. Çeşitli koronavirüs türleri hayvanları enfekte edebilir ve diğer hayvanlara ve insanlara bulaşabilir. Refakatçi hayvanların (örneğin köpekler veya kediler) insanlar için enfeksiyon riski oluşturduğuna dair bir kanıt yoktur. Genel bir önlem olarak, hayvanlarla temas ettiğinde temel hijyen prensiplerine uymak her zaman akıllıca olacaktır.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.