Çölyak Nedir, Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir?

  • Genel Sağlık
  • Çölyak Nedir, Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir? için yorumlar kapalı
  • 851 kez görüntülendi

Çölyak Nedir, Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir?

Çölyak nedir?
Çölyak, genetik kökenli bir ince bağırsak alerjisi olmakla beraber, bağırsaklardaki sindirimi saklayan villus denilen yapıların bozulmasına sebep olmakta ve dolayısıyla da yiyeceklerdeki besinin emilmesini engelleyerek ince bağırsakta hasarlar oluşturmaktadır. Çölyak hastalığı; glüten adlı proteine karşı ince bağırsağın ömür boyu süren bir hassasiyet göstermesinden kaynaklanıyor. Glüten, buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi tahıllarda bulunan bir protein maddesi. Bu tahılların unlarıyla hazırlanan ekmek, pide, simit, börek ve makarna gibi ürünler glüten içerir. Ayrıca reçel, gofret, bisküvi gibi pek çok gıdanın üretiminde kıvam verici madde olarak glüten kullanılmaktadır.

Çölyakın belirtileri neler?
Çocuklarda daha sık görülmesine rağmen, hastalık belirtileri herhangi bir yaş döneminde de ortaya çıkabiliyor. Uzun süre anne sütüyte beslenen kişilerde bu hastalığın belirtileri daha geç ortaya çıkıyor.

Çölyak hastalığında en sık görülen belirtiler:
► Tekrarlayan ishaller,
► Kann şişliği,
► Büyüme geriliği ve boy kısalığı,
► Erişkinlerde kemik erimesi,
► İştahsızlık,
► Halsizlik,
► Anemi,
► Aşın sinirlilik,
► Tekrarlayan ağız içi yaraları.

Her çölyak hastasında bu belirtilerin hepsi aynı anda görülmeyebilir.

Çölyak hastalığının teşhisi
Çölyak hastalığının teşhisinde glütene karşı oluşan antikorların seviyesini ölçmek için kan testi yapılabilmektedir. Test sonuçları çölyak hastalığını işaret ediyorsa kesin teşhis için en iyi yöntem ince bağırsak biyopsisidir. Biyopsi için üniversite hastanelerinin gastroenteroloji kliniklerine başvurmak gerekiyor. Genetik bir hastalık olduğu için ailesinde çölyak hastası olanlann doktora başvurarak gerekli testleri yaptırmaları gerekiyor.

Çölyak hastalığının tedavisi
Çölyak hastalığı için tek tedavi ömür boyu glutensiz diyet uygulamak. Glutensiz diyette buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahıllarla, bu tahıllardan yapılan her türlü besin yerine pirinç, patates, nohut, soya, fasulye, fındık, kestane, mercimek gibi besinler vc bu besinlerden elde edilen unlar tüketilmelidir. Diyet uygulanmaya başlandıktan kısa bir süre sonra ince bağırsakta iyileşme görülür. Glutensiz diyetin uygulanmaması çölyak hastalan için vahim sonuçlar doğurabilir.Bu sonuçların en vahimi bağırsak kanserine yol açabilmesidir. Çölyak hastalarının tüketebileceği özel içerikli gıda maddeleri ülkemizde çok kısıtlı, hatta yok denecek kadar az. Bunları yurtdışından getirtmekse oldukça masraflı. Bu nedenle hastaların çoğu glutensiz gıda bulmakta büyük güçlük çekiyor.

Çölyak hastaları için kestaneli mısır ekmeği
Gerekli Malzemeler:
2 paket Kafkas Kestano
1 paket kuru toz maya
1 su bardağı mısır unu
1 çay kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
2 çorba kaşığı dolusu pirinç unu
2 su bardağı ılık su

Kestanolan mutfak robotunda ufalayarak un haline getirin. Bir tavaya koyup bir-iki dakika kadar kavurarak kurutun. Mısırunu, kestane unu, maya, şeker ve tuzu bir kapta harmanlayın. Azar azar ılık su ekleyerek kanştırın. Yumuşak kıvamlı hamur haline gelince bir kek kalıbına hamuru koyup mayalanması İçin ılık ortamda 20 dakika kadar bekletin. Kabardıktan sonra 160 derece ısıtılmış fınnda 30 dakika kadar pişirin. Soğuyunca dilimleyip servis yapın.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.