Çocukluk Çağı Hastalıkları ve Korunma Yolları

  • ÇOCUK SAĞLIĞI
  • Çocukluk Çağı Hastalıkları ve Korunma Yolları için yorumlar kapalı
  • 1.240 kez görüntülendi

Çocukluk Çağı Hastalıkları ve Korunma Yolları

Çocukluk çağı hastalıkları, hem anne karnında görülebilen, hem doğumdan sonra oluşan, hem de bebeğin çocukluk çağına geçişinden itibaren oluşan hastalıkların tamamıdır. Bu hastalıklar arasında kalıtsal olan seçenekler olabildiği gibi belirli tedavi yöntemleri ile iyileştirilebilen hastalıklar da bulunmaktadır. Bunun yanı sıra bazı korunma yollarına dikkat edilerek bu hastalıklara hiç yakalanmama ihtimali de bulunmaktadır. En sık görülen çocukluk dönemi hastalıklarından bahsedecek olursak ilk olarak sarılığa değinmemiz gerekir. Sarılık, yeni doğan bebeklerde sıklıkla görülen bir hastalıktır. Bebeklerin anne karnından sarılığa yakalanmış bir şekilde doğmasının yanı sıra doğduktan sonra da sarılık geçiren bebekler bulunmaktadır. Ciddi vakalarda kan değişimi gibi yöntemler ile hastalık tedavi edilmektedir.

Çocuk Hastalıkları

Çocukluk hastalıkları nelerdir sorusunu soranlar için bahsedeceğimiz bir diğer hastalık ise Hepatit B’dir. Kan yolu ile bulaşan ve doğum esnasında bebeğe geçen bu hastalık, aşı ile ömür boyu bağışıklık kazandırılabilen bir hastalıktır. Bebeğe ilk 24 saat içinde Hepatit B aşısı yapılması önemlidir. Çocukluk çağı hastalıklarından bir diğeri de veremdir. Bu hastalık genellikle sağlık hizmetlerinin iyi olmadığı ve yaşam şartlarının kötü olduğu toplumlarda görülmektedir. Ancak çocuklar bu hastalıktan yapılan aşılar ile korunmaktadır. Difteri – Tetanos – Boğmaca da çocukluk çağı hastalıkları arasında yer almaktadır. Bu hastalıkları önlemek için karma aşı geliştirilmiş ve bu aşı etkili bir şekilde uygulanmaya başlanmıştır. Öyle ki çiçek hastalığı tamamen ortadan kaldırılmış ve yakın bir dönemde çocuk felcinin de ortadan kaldırılacağı öngörülmektedir.

Hastalıklardan Korunma Yöntemleri

Çocukluk çağı hastalıklarından korunma yöntemleri arasında aşıların büyük rolü olmaktadır. Aşı ile önlenen hastalıklar arasında Kızamık – Kızamıkçık – Kabakulak hastalıkları da yer almaktadır. Bu hastalıklar için uygulanan aşılar oldukça önemlidir ve çocukları bu hastalıkların tehlikelerine karşı korumaktadır. Yetişkin dönemde kadınların kızamık ve kızamıkçık hastalıklarına yakalanması, gebelikte bebeklerin sakat doğması gibi sorunlara neden olabilmektedir. Erkeklerin yetişkin dönemde kabakulak geçirmesi ise kısırlık oluşturabilmektedir. Bundan dolayı çocukluk döneminde aşılanmak oldukça önemlidir. Son olarak bahsedeceğimiz en yaygın çocukluk dönemi hastalığı da suçiçeğidir. Oldukça bulaşıcı ve ağır geçen bir hastalık olan suçiçeğinden de korunmak için aşı yapılması gerekmektedir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.