Çocuklarda İştah Artıran Yöntemler Nelerdir?

Çocuklarda İştah Artıran Yöntemler Nelerdir?

Güzel bir hafta sonu, tüm ailecek akşam yemeği için masaya oturdunuz. Başlangıçlar, ara soğuklar, ana yemekler geliyor fakat çocuğunuz hale çatalıyla yemeğini karıştırıyorsa, yaptığınız her türlü baskıya rağmen yemek yememekte ısrar ediyorsa ve bu durum uzun süreden beri devam ediyorsa çocuğunuzda kesinlikle iştah eksikliği var diyebiliriz.

Çocuklarda iştah kaybının birçok sebebi vardır. Bunlardan ilk sebep olarak zamansız şekilde tükettikleri atıştırmalıklar diyebiliriz. Cips, çikolata çeşitleri, tuzlu atıştırmalıklar gibi çeşitler çocuğunuzun beslenme düzenini bozar ve asıl öğünlerde yemek yememesine sebep olur. Bunun yanı sıra yemek esnasında tüketilen gazlı içecek grubu aşırı şişkinlik ve mide de hızlı ulaşılan tokluk hissi yarattığından çocuğunuz yeteri kadar beslenemez. Ayrıca geçirdikleri gribal enfeksiyonlar da çocuklarda iştah kaybına neden olur.

Çocuklarda İştah Artıran Yöntemler Nelerdir?

Kulaktan dolma tarifler: 5 adet bisküvi, 1.5 kaşık pekmez, yarım yumurta sarısı ve bir dilim keçi peyniri… Komşudan duyulan iştah açıcı tariflere kesinlikle kulak asmayın. Bu tür karışımlar çok yüksek kalorili olmasının yanı sıra yüksek şeker oranlarıyla çocukların sağlıklı beslenme düzenlerini kesinlikle kötü etkilemekte ve damak zevkini şekerli algılarla doldurup çocukların yemek seçme potansiyelini artırmaktadır.

Sabırlı olmak: Genel olarak çocukların yeni bir besine alışması için en az 8 ile 10 defa o gıdayı tüketmesi gerekiyor. Bu nedenle ilk denemede çocuğun bir dolu tabak pırasa yemeği yemesini beklemeyin. Ancak çok küçük porsiyonlarda olsa mutlaka çocuğunuza o besini tattırmaya çalışın. Bir süre sonra çocuğunuzun o besine alıştığını göreceksiniz.

Doğru besinleri tercih edin: Lahana yedirmek için çocuğunuzla uzun uğraşlar içerisine girmenize gerek yok; bunun yerine kemik gelişimini sağlayan süt ve süt ürünleri, et, balık, yumurta ve tam tahıllı gıdalara yönelin. Bu besinler hem çocuğunuzun iştahını açar hem de sağlıklı bir şekilde gelişim göstermesini sağlar.

Masaya birlikte oturun: 1 yaşından itibaren mutlaka her öğünde çocuğunuz tok olsa bile birlikte masaya oturmaya dikkat edin. Birlikte yemek yeme alışkanlığını ve kültürünü çocuğunuza adapte edin. Çocuğunuz yeteri kadar büyüdüyse ve sizin tükettiğiniz yiyecekleri tüketebilecek ise; hazırladığınız yiyeceklerden çocuğunuza yedirmeye çalışın. Çocuğunuzun önüne koyacağınız güzel görünümlü bir yiyecek (örn: köfte) ile kendi kendisine yemeği keşfetmesini sağlayın ve yemek yemekten alacağı zevki ona hissettirin.

Her istediğinde emzirmeyin: Anne sütünden kendini alamayan ve emmekten vazgeçemeyen 1 yaş üstü bebeklerde emzirme alışkanlığını bebeğinizin eline vermeyin. Sadece sizin istediğiniz ve sizin belirlediğiniz şekilde emmesini sağlayın ve çocuğunuza öğün alışkanlığını kazandırın. Her gün aynı saatlerde emzirirseniz bir sonraki gün yine aynı zaman içerisinde emmek isteyecektir. Bu çocuğun iştahı için güzel bir alışkanlıktır.

Örnek bir ebeveyn olun: Çocuğunuz sizin aynanız. Sizden ne görüyorsa ona göre büyüyecek ona göre şekillenecek. Bu nedenle yemeklerde sebze sevmeyen baba, salataya dokunmayan küçük bir kardeş varsa, çocuğun da önüne koyulan her şeyi iştahla yeyip bitirmesi kesinlikle beklenemez. Bu nedenle doğru ve sağlıklı beslenme alışkanlığınızı önce kendiniz değiştirmelisiniz ve o şekilde çocuğunuza uygulamalısınız.

Abur cubur vakti şimdi değil!: Zamansız tüketilen abur cuburlar yemek saatinde çocuğunuzda tokluk hissi yaratacağından çocuğunuzun iştahı olmayacak ve masadaki yemeklerle çatalıyla oynayacaktır. Bu nedenle abur cubur alışkanlığına kesinlikle izin vermeyin.

“Yemek masada yenir” mesajını alsın: Çocuklar çok uzun süre boyunca bir yerde sabit bir şekilde duramazlar. Mutlaka kısa süre içerisinde farklı bir şeyler keşfedecek ve o tarafa doğru yönelecektir. Bir kaç lokma yedikten sonra masadan kalkan ve sağa sola keşif yapmaya giden çocuğunuzun peşinde çatal üzerinde lokma ile koşmayın. Çocuğunuzu ciddi şekilde uyardıktan sonra masayı kaldırın ve bir sonraki yemek vaktine kadar herhangi bir gıda tüketmesine izin vermeyin. Belli bir süre sonra yemek saatindesofradan yeteri kadar yedikten sonra kalktığını göreceksiniz.

Israr yok fakat alternatif de: Bir çok anne çocuğuna bir kaç kez sebze yemeği yedirmeyi denedikten sonra başarısız olunca vazgeçip ertesi gün klasik ev yemeğine geçiş yapıyor. İşte sorun tam da burada! Sebze yemeğini reddeden çocuğa karşı yaklaşımınız bu değil, ısrarla bir sonraki günde sebze yemeği pişirmek olacaktır. Bir süre sonra çocuğunuzun iştahı açılacak ve sebze yemeklerini afiyetle yiyecektir.

Oyun oynayarak yedirmek: Geçmişten geleceğe bir çok annenin denediği yöntem… Bir başarı öyküsü, oyun oynayarak çocuğa yemek yedirmek. Çuf çuf çuff… Çocuğunuza yemek yemeyi küçük oyunlar oynayarak çekici hale getirebilirsiniz. Bu şekilde çocuğunuz bir sonraki yemek vaktinin eğlenceli olmasını bekleyeceği için hem iştahı artacak hem de yemek yemekten zevk alacaktır.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.