Çocuklarda Boy Uzaması için Neler Yapılır

  • ÇOCUK SAĞLIĞI
  • Çocuklarda Boy Uzaması için Neler Yapılır için yorumlar kapalı
  • 1.469 kez görüntülendi

Çocuklarda Boy Uzaması için Neler Yapılır

Her ne kadar insanların boy uzamasının büyük oranda genetik etkenlere bağlı olarak şekillendiği söylense de kalıtsal bir takım faktörler haricinde dışsal ve çevresel nedenlerin boy uzamasına büyük katkısının olduğu da akıldan

çıkartılmamalıdır. Şimdi gelin boy uzaması için neler yapmalı bunu cevaplamadan evvel hangi etkenlerin boy uzamasına neden olduğunu öğrenelim.

Boyun uzamasına en fazla katkısı olan şeylerin balında düzenli ve sağlıklı beslenme alışkanlığı gelir. Özellikle sebze, meyveler ile proteinli gıdaların orantılı bir biçimde tüketilmesi boy uzamasının da altın kuralıdır. Boy uzaması için beslenme sadece bebeklik ve çocukluk döneminde değil, doğumdan önce hamilelik döneminde annenin beslenmesi ve hatta ergenlik dönemindeki beslenme de anlaşılmalıdır. Hamileliğin sonlandığı doğumla birlikte erkek bebekler ortalama 50 cm, kız bebekler ise 48 cm uzunluğa erişmektedirler.

Hamilelik döneminde annenin düzenli beslenmesi bebeğin de hayatı boyu sağlıklı ve uzun boylu bir birey olmasına katkıda bulunacaktır. Annenin zararlı alışkanlıkları bebeğe zarar verir ve boy uzamasını durdurur. Doğumun ardından bebekler hızlı bir büyüme sürecine girerler ve bu büyüme sürecinde boy uzaması ortalama 3-4 yaşına kadar bebeklerde büyük bir fark olmaksızın ortalama değerlerde devam eder. 4 yaş ile birlikte artık anne babadan gelen genler ön plana çıkarak boy uzamasını şekillendirmeye başlar. Ancak düzenli beslenen bebekler ve özellikle anne sütünü uzun süre içenler, ebeveynlerinden farklılaşarak daha uzun bir boya pekala sahip olabilirler. Tabi bebeğin sütün yanında vitaminler ve mineraller açısından zengin yiyecekler ile takviye edilmesi ve günlük protein ihtiyacının yumurta, et ve süt ürünlerinden karşılanması boy uzamasında büyük önem arz etmektedir. Burada aslında beslenme, boyun kısalığının nedenidir. Yetersiz beslenen bebekler asla genlerinin kendilerinin ulaşmalarına müsade ettiği maksimum boya ulaşamazlar. Sebze ve meyvelerin besleyici değerlerini kaybetmemeleri için mümkünse çiğ tüketilmeleri uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir.

Çocukluk dönemi ise spor, egzersiz, beslenme, yeterli uyku gibi etkenlerin de etkisiyle boyun hızla uzadığı bir dönem olarak adlandırılabilir. Bu dönemde yüzme, basketbol, voleybol, bazı atletizm dalları gibi spor türlerine başlayan çocukların akranlarına nazaran daha hızlı boy uzamasına sahip olduğunu pekala söyleyebiliriz.

Burada üzerinde durulması gereken noktalardan bir tanesi de bebeklere ve çocuklara verilen vitamin takviyeleri, balık yağı vb ürünlerdir. Bazı bebekler ve çocuklarda aşırı süt tüketiminden kaynaklı olarak demir emilimi azlığı neticesinde demir eksikliği görülebilmektedir. Demir, selenyum, kalsiyum, çinko, potasyum ve fosfor gibi mineraller, kemiklerin üretiminde kullanıldıkları için eksikliklerinde elbette boy kısalığına neden olmaktadır. Ayrıca B türü vitaminler, C, D ve E vitaminleri de eksikliğinde boy uzamasının durmasına neden olabilmektedir. Bu tür sorunları olan çocukların vitamin takviyesi almasında elbette büyük yarar vardır. Ancak vücudun ihtiyacından fazlası olan vitamin ve mineral takviyesi alımının ise boy uzamasına herhangi bir katkısı olmamaktadır.

Boyu uzatan spor dalları ile uğraşan çocukların ve gençlerin eklemleri ile sırt ve bel bölgesindeki omurlara binen basınç miktarı önemli ölçüde azalmaktadır. Örneğin yüzme, bir tür yer çekimsiz ortam sağladığı için boy uzamasında etki eden hücrelerin uzunlamasına kemik dokusu inşa etmesine uygun ortam hazırlamaktadır. Bu durumda genetik olarak bizlere verilen üst sınır aşılabilmektedir ve kişi anne babasından çok daha uzun bir birey olabilmektedir.

Çocukluk ve ergenlik dönemlerinde vücuda aşırı yük getiren kuvvet tabanlı sporlar ile uğraşmak ( halter, güreş, judo vb) boyun uzamasını baskılayabilir. Ayrıca ergenlikte edinilen zararlı alışkanlıklar, sigara, alkol, gece hayatı da boy uzamasını durduran faktörler arasındadır.

Beslenme yetersizliği boy kısalığı nedenlerinin başında gelir hatta en önemlisidir. Yiyecekler boy uzamasında ne ölçüde etkilidir ya da bir etkisi var mıdır? Evet kesinlikle vardır hatta gıdaların boya etkisi hamilelik döneminde başlar. Çocuğun normal boylu olabilmesi için anne sağlıklı, düzenli ve dengeli beslenmeli, sigara ve alkolden uzak durmalı, hamilelik döneminde diyet uygulayacaksa bu diyet çok sıkı olmamalı hatta kilo vermek için çalışmamalıdır. Ayrıca fazla alınacak kiloların da gebeliğin sağlıklı şekilde sürmesini engelleyebileceği unutulmamalıdır.

Bebeklerde boy uzaması için uyku çok önemlidir. Düzenli uykunun, zihinsel ve fiziksel gelişim için önemi, bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

Bu yazı çocuklarda boy uzaması, çocuklarda boy uzamaması, çocuklarda boy uzamasının durması, çocuklarda boy uzaması için neler yapılır, çocukların boyu nasıl uzar, çocuğun boyunu uzatan şeyler  konusunda bilgi vermek için yazılmıştır.

çocukların boyu nasıl uzar, çocuklarda boy nasıl uzar, çocuklarda boy nasıl uzatilir, cocuklarda boy uzatma, bebeklerin boyu nasıl uzar, cocuğumun boyu nasıl uzar, bebeğimin boyunu nasıl uzatabilirim, bebeklerde boy nasıl uzatılır, bebeğimin boyu nasıl uzar, bebeğin boyu nasıl uzar

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.