Çocuğun Tuvalet Eğitimi Nasıl Olmalı ?

  • ÇOCUK SAĞLIĞI
  • Çocuğun Tuvalet Eğitimi Nasıl Olmalı ? için yorumlar kapalı
  • 1.457 kez görüntülendi

Çocuğun Tuvalet Eğitimi Nasıl Olmalı ?

Tuvalet eğitimi, çocuğun başkasının yardımına ihtiyaç duymadan, kendi ihtiyacını kendi başına karşılayabilmesi olarak tanımlanabilir. Okul çağına gelmeden, çocuklara verilmesi gereken eğitimlerden birisi olan tuvalet eğitimi, bağımsızlık ve bireysellik değerlerinin güçlenmesine yardımcı olur. Aynı zamanda tuvalet eğitimi, kaygı ve korku seviyelerinin azalmasına yardımcı olur. 18 ay ile 3 yaş arasındaki çocuklar için uygun zaman dilimi olan tuvalet eğitiminin bu yaştaki çocuklara veriliyor olması, bu yaştaki çocukların özellikleri ile alakalıdır. 18 aylıktan küçük ya da 3 yaşından daha büyük çocuklara tuvalet eğitimi verilmesi, erken ya da geç olarak tanımlandırılmaktadır. Bu dönemlerde tuvalet eğitimi, çocuklar için en doğru zamandır.

Çocuğa tuvalet eğitimi kaç yaşında verilir ?

Bağırsak ve mesane için gerekli olan kas gelişimi, bebekler 18 aylık olana kadar tam olarak tamamlanamamaktadır.  Ayrıca, bu dönemde çocukların beden fonksiyonlarına duyarlılığı artmaktadır. Bu dönem, çocukların tuvalet gibi ihtiyaçlarını çeşitli ifade yöntemleri ile ifade edebildikleri dönemdir. 2-3 yaş, çocukların iki sözcüklü döneme girdikleri evrelerdir, bu dönemde çocuklar “tuvaletim var “ gibi cümleleri rahatlıkla kurabilirler. Bu nedenle, tuvalet eğitimi için, çocukların iletişim kurabilecekleri 2 yaş dönemi beklenmelidir.

Çocuklar anne ve babalarını rol model olarak alırlar, bu nedenle tuvalet eğitiminde anne ve babanın tutumu oldukça önemlidir. Çocukların soru sormaya ve araştırmaya başladığı bu dönem, çocuğun öz ve net bilgileri kavrayabildikleri dönemdir. Çocuklar bu dönemde, kendi ayakları üzerinde durmaya, etrafındaki olay ve nesneleri kavramaya ve benliğinin bilincine varmaya başlar. Bu nedenle, bu dönemde kendi ihtiyaçlarını kendisi karşılamak istemektedir, çocuklar için en ideal tuvalet eğitimi de bu dönemde yapılmaktadır.

bebeğin tuvalet eğitimi

Çocuğun tuvalet eğitimine hazır olduğu nasıl anlaşılır

Tuvalet eğitiminin verilmesi için, çocuğun hem zihinsel, hem de psikolojik olarak bu duruma hazır olduğu dönem belirlenmelidir. Aksi takdirde çocuk, o dönemde tuvalet eğitimi kazansa bile, daha sonraki yaşlarda, herhangi bir stres altında altına kaçırma durumu ile karşı karşıya kalacaktır. Bu da yaşı ilerleyen çocuklar için, oldukça üzücü bir durumdur ve sık sık tekrarlandığında, çeşitli psikolojik travmalara neden olabilir. Çocuğun tuvalet eğitimi için, hem anne hem de çocuk bu duruma hazır olmalıdır.

Çocuğun tuvalet eğitimi ne kadar sürer

Özerklik dönemi adı da verilen bu dönemde çocuklar inatçı ve aşırı dirençli bir yapıya bürünürler. Bu nedenle bu dönemde çocuklara, baskıcı ve cezalandırıcı yaklaşım, yanlış bir davranış olacaktır. Çocuk ile doğru iletişim kurmak, en az tuvalet eğitimini doğru bir biçimde vermek kadar önemlidir. Peki çocuklarda tuvalet eğitimini kolaylaştırmak için neler yapabilirsiniz?

Eğitim ve oyunu bir arada kullanarak, bunun zor bir şey olmadığını,aksine onun için kolay bir şey olduğu mesajını verebilirsiniz. Çocuğun tuvalet eğitimi verirken, annenin sabırlı ve kararlı olması önemlidir. Çocuğunuz tuvalet eğitimini uygulamaya başladığında, bu davranışı pekiştirmek, yani onu cesaretlendirmek, tuvalet eğitiminin ediniminde önemli bir rol oynamaktadır.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.