Çinko Eksikliği Belirtileri Ve Bitkisel Tedavi Yöntemleri !

  • ALTERNATİFTIP
  • Çinko Eksikliği Belirtileri Ve Bitkisel Tedavi Yöntemleri ! için yorumlar kapalı
  • 926 kez görüntülendi

Çinko Eksikliği Belirtileri Ve Bitkisel Tedavi Yöntemleri !

Çinko, vücut için birçok açıdan yararlı olan önemli bir eser mineral dir. Hücre bölünmesi için şarttır ve gebelik, çocukluk ve ergenlik döneminde normal büyüme ve gelişime yardımcı olur.

Ayrıca, DNA sentezinde, genetik ifade sürecinde, bağışıklık sisteminin işleyişinde, protein sentezinde ve karbonhidratların metabolize edilerek enerjiye dönüştürülmesine yardımcı olur.Vücut, çoğunlukla iskelet kasları ve kemiklerinde yaklaşık 2 veya 3 gram çinko içerir. Ayrıca böbrekler, pankreas, retina, karaciğer, kan hücreleri, dişler, saç, deri, prostat ve testislerde bulunur. Çinko, sağlık ve beden sağlığı için çok önemli olmasına rağmen eksikliği, küçük çocuklarda, hamile kadınlarda, emzirilen annelerde ve yaşlılarda sık  görülür. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, dünya genelindeki insanların yüzde 31’inde herhangi bir zamanda çinko eksikliği var. Çinko eksikliğinin başlıca nedeni yetersiz beslenmedir. Ayrıca alkolizm, diyabet ve diğer bozukluklara bağlı olabilir.

Çinko eksikliğinin belirtileri ise ;

1.Yetersiz  Bağışıklık Sistemi

Çinko, bağışıklık sisteminin düzgün çalışması için gereklidir ve yetersizliği antikorların azalmasına veya zayıflamasına ve bağışıklığın düşük olmasına neden olabilir. Çinko, hücre büyümesi ve hücre membranlarının koruyucu işlevlerinin geliştirilmesi için önemlidir. Yayınlanan bir araştırmada bu eser elementin, enzimler, timik peptitler ve sitokinler gibi anahtar bağışıklık aracıları üzerinde geniş bir etkiye sahip olduğunu açıkça ortaya koymuştur. Çinko eksikliği olan insanlar, yaygın soğuk algınlığı, grip olmaya  ve enfeksiyona daha yatkındır . Genellikle düşük bağışıklığı olan küçük bebekler ve yaşlılar, çinko açısından zengin gıdalar tüketmeye dikkat etmelidir.

2. İştah Kaybı

Çinko eksikliği iştah kaybına neden olur. Bunun gerçekleştiği mekanizma belirsizdir. Bununla birlikte çinkonun, bireylerin iştahını etkileyen gama-amino bütirik asit (GABA) ve amigdal dahil beynin çeşitli yerlerinde nörotransmitterleri etkilediğine inanılıyor. Vücutta düşük bir çinko seviyesi, genellikle iştah kaybı ve kilo kaybına neden olan kokusu ve tad hissinizi de etkiler . Bir araştırmada  2 ay boyunca günde 14 mg elemental çinko’nun ağızdan verilmesinin anoreksiya nervoza hastalarını (iştah kaybı) tedavisinde yardımcı olduğu keşfedildi.

3.Cilt Sorunları

Bu önemli eser mineralin eksikliği cildiniz üzerinde de kötü etkilere neden olabilir. Akne, egzama, sedef hastalığına, akrodermatit enteropati (özellikle ağız, gözler ve anüs çevresinde) veya ciltte kuru kabuklu deri döküntülerine katkıda bulunur. Cilt soluklaşabilir. Çinko, sağlıklı ciltlerin yanı sıra cilt yaralarının iyileştirilmesi için de gerekli olan kolajen sentezine yardımcı olur. Buna ek olarak, çinko proteinlerin ve hücre membranlarının düzgün yapımında yardımcı olur ve cildi zararlı ultraviyole (UV) radyasyondan korur. Aynı zamanda, zararlı serbest radikal oluşumunu da azaltır. Çoğu sağlık uzmanı, akne, yaşlanan cilt ve herpes simplektomi enfeksiyonlarının tedavisinde ve yaranın iyileşmeyi teşvik etmek için cilde çinko esaslı kremler ve losyonlar uygulamayı önermektedir.

4.İshal

Ülseratif kolit, Crohn hastalığı ve kısa bağırsak sendromu gibi diğer gastrointestinal hastalıklara bile neden olabilir.Yapılan araştırmalarda Çinko eksikliği, kötü beslenme ve diyare hastalığı arasındaki bağlantıyı güçlendirdi. Çinko eksikliğinin yaygın olduğu alanlarda, oral çinko takviyeleri, diyare şikayetinde olan 6 aylık veya daha büyük yaştaki çocuklarda yararlı olabileceği sonucuna varıldı.

5.Çocuklarda  Büyüme Geriliği

Çinko, çocuklarda normal büyüme ve gelişme için kritik öneme sahiptir. Bu mineral, hücresel büyüme, hücresel farklılaşma ve metabolizma için gereklidir. Aslında yetersizliği, çocukluk dönemindeki büyümeyi ve enfeksiyonlara direnci azaltabilir. Bu maddenin eksikliği bile çocukların sağlıklı  boy ve kiloya ulaşmasını önleyebilir. Ayrıca gecikmiş cinsel olgunlaşmaya neden olur. Yapılan bir araştırmada Çinko desteğinin, 6 aydan 12 yaşına kadar olan çocuklarda mortalite, morbidite ve büyümenin önlenmesinde yararlı olabileceği bulunmuştur. Emzirme, bebekler için önemlidir, çünkü çinko anne sütünde az miktarda olsada bulunur.

6.Davranış Bozuklukları

Çinko eksikliği bunama, psikotik bozukluk ve anksiyete bozuklukları gibi bir dizi psikiyatrik bozuklukta sık görülür. Anti stres besinidir ve duygusal istikrarsızlık ile ilişkilidir.
Eksikliği, serotonin sentezinde azalmaya, anksiyete artışına ve ayrıca ruh hali değişikliklerine, öfkeye, ani korkuya, depresyona ve düşük güven oranına yol açabilir. Eğer zamanında ele alınmazsa, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğuna (ADHD) bile yol açabilir.
Buna ek olarakyayımlanan bir araştırmada, çinko ve duygudurum bozuklukları ile ilgili birçok çalışma gözden geçirildi ve vücutta yeterli bir çinko seviyesinin depresyon ve anksiyete belirtilerini azaltmaya yardımcı olduğu sonucuna varıldı .

7.Görme Sorunları

Retinanın bir parçası olan makulada yüksek düzeyde çinko bulunur. A vitamini, gözü korur ve hatta geceleri daha iyi görmenize yardımcı olan bir pigment olan melanin yaratır. Eksikliği zayıf gece görüş ve bulutlu kataraktlarla sonuçlanabilir.
Bir araştırmada antioksidan veya çinko takviyelerinin yaşlı maküler dejenerasyonun (AMD) ilerlemesini geciktirebileceğini ve yaşlı insanlarda görme kaybının önde gelen bir nedenini ortaya koyuyor. AMD gelişme riski taşıyan insanlar çinko takviyesi almak konusunda doktora danışmalıdır.

8. Kırılgan ve Dökülen Saçlar

Çinko eksikliği kafa derisi üzerindeki hücreleri zayıflatarak saç dökülmesi, pigment kaybı, kuruluk, kırılganlık ve kırılmaya neden olan kıl şaftı ve yapısal bozukluklarına neden olur. Kaşlarda tüylerin yanı sıra kirpikler de etkilenebilir. Buna ek olarak, düşük çinko seviyesi saç dökülmesine ve saç dökülmesine neden olabilen hipotiroidi ile ilişkilidir . Bir çalışmada çinko eksikliğinin hipotiroidizm ile ilişkili olduğunu ileri sürüyor; bu ciddi alopesi gözden kaçırılmış bir neden. Daha fazla çinko içeren gıdalar yemek veya çinko takviyeleri alarak saçla ilgili problemleri tedavi etmeye yardımcı olabilirsiniz. Takviye almadan önce daima doktorunuza danışın.

9.Düşük ve Öğrenme Bozukluğu

Çinko eksikliği nörolojik sisteme zarar verebilir ve öğrenme ve hedonik ton (genel hoşnutsuzluk ya da hoş olmayanlık seviyesi) gibi bilişsel becerilerinizi zayıflatabilir.
Aynı zamanda öğrenme özürlülüğü olan disleksi ile de ilişkilidir. Çinko , öğrenme ve bellekte önemli bir rol oynayan glutamat reseptörleri ve voltaj kapılı kanallar da dahil olmak üzere farklı sinaptik hedeflerle etkileşime girer ve modüle eder . Yayınlanan bir  çalışmada, oral çinko desteğinin okul çağındaki çocuklarda bilişsel işlevini artırabileceğini önermektedir.


10.Zayıf  Eklemler ve Kemikler

Çinko hayati anlamda bir kemik besleyicidir ve yetersizliği kemiklerinizi büyük ölçüde etkiler ve kemik oluşturma osteoblastlarının uyarılmasına yardımcı olur. Bu mineralin bir eksikliği çoğunlukla eklem ağrısına neden olur. Kemikteki çinko miktarı yaşla birlikte azaldığından çinko takviyeleri alarak kemik sağlığını korumaya ve artrit riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Herhangi bir takviye almadan önce doktorunuza danışın.

Ayrıca Çinko eksikliği diyet kaynaklarıyla kolayca düzeltilebilir.Çinko  yüklü gıdalar tüketerek  özellikle Kırmızı et, kümes hayvanları ve yumurtalar , kabuklu deniz hayvanları, baklagiller, nohut ve bakliyat tüketebilir , Kaju fıstığı, badem, susam tohumları ve kabak çekirdeği gibi fıstık ve tohumlar, tahıllar ,Peynir ve az yağlı süt gibi süt ürünleri tüketebilirsiniz. Eğer Çinko takviyeleri almak isterseniz bunu sadece doktorunuza danıştıktan sonra yapın.

Not: Vücuttaki Çinko fazlalığı toksisiteye yol açarak mide bulantısı, kusma, iştahsızlık, karın krampları, diyare ve baş ağrısı gibi semptomlara neden olabilir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.