Çilek Alerji Yaparmı, Çilek Alerjisi Neden Olur, Nasıl Geçer?
Çilek alerjisi yediden yetmişe her yaşta görülebilen bir gıda alerjisi türüdür. Çilek alerjisinde bağışıklık sistemi çilekte bulunan proteinlere karşı aşırı duyarlılık gösterir. Bağışıklık sistemi bu proteinleri düşman olarak algılayıp çileği vücuttan atmak için var gücüyle savaşır ve sonuç olarak çilek alerjisi belirtileri ortaya çıkar.
Çileğe alerjiniz varsa, her çilek yediğinizde bağışıklık sisteminiz bir çeşit antikor ve histamin olan IgE (immunglobulin E) üretimini tetikleyecek, vücudunuz immunglobulin salgılamaya başlayacaktır. Antikor ve histamin üretimi ile kişide çilek alerjisi belirtileri görülür. The National Institutes of Health (Ulusal Sağlık Enstitüleri), bu semptomların çilek yedikten 2 saat içinde meydana gelebileceğini bildiriyor.
Çilek alerjisi her yaşta görülebilir ancak bebeklerin bağışıklık sistemi henüz tam gelişmemiş olduğundan çilek alerjisi bakımından en riskli gruptadırlar. Çilek alerjisi bebeklerde, çocuklarda ve erişkinlerde benzer belirtiler verir.
Ağızla ilgili belirtiler
Çilek gibi gıda alerjisinin ilk belirtileri genelde ağız çevresinde görülür. Ağızda karıncalanma hissi duyabilirsiniz. Karıncalanma hissini dudaklarda, ağızda, dilde ve boğazda şişme takip edebilir. Boğaz şişmesi çok ciddi bir durumdur en kısa zamanda tıbbi yardım gerektirir.
Ciltle ilgili belirtiler
Çilek alerjisi belirtileri cilt üzerinde de görülebilir. Deride aniden kurdeşen gibi kırmızı lekeler meydana gelip buna kaşıntı eşlik edebilir. Egzama ve cilt döküntüsü de çilek alerjisinin olası belirtilerindendir. Ellerde, parmaklarda ve yüzde şişme, gözlerde kaşıntı, sulanma, burun tıkanıklığı yahut burun akıntısı da çilek alerjisinden dolayı ortaya çıkabilir.
Gastrointestinal semptomlar
Çilek alerjisi gastrointestinal sistemi yani mide bağırsak sindirim sistemini de etkileyebilir. Maryland Üniversitesi Tıp Merkezine göre, çilek alerjisi sonucunda bulantı, kusma ve hazımsızlık gibi sağlık sorunları yaşanabilir. Bu belirtilere ishal, karında şişlik, karın krampları ve karın ağrısı da eşlik edebilir.
Çilek, Rosaceae bitki familyasının üyelerindendir. Bu ailenin diğer meyveleri şunlardır: Armut, şeftali, kiraz, elma ve böğürtlen. Bu meyvelerden birine alerjiniz varsa çileğe karşı da alerji yaşayabilirsiniz.
Çilek alerjisi belirtileri
- Ağızda uyuşma ve karıncalanma
- Dudaklarda yanma hissi
- Burun tıkanıklığı,
- Hapşırma
- Burun akıntısı
- Hırıltı
- Baş dönmesi
- Kontakt dermatit
- Cilt döküntüsü veya kurdeşen
- Kırmızı, kabarık ve kaşıntılı cilt
- Gözlerde sulanma ve kaşıntı
- Bulantı
- Kusma
- Şişkinlik
- Gaz
- İshal
Çilek alerjisinin ciddi ve tehlikeli belirtileri
- Dil, ağız ve boğazda şişme
- Nefes darlığı (ağır vakalarda)
- Kan basıncında ciddi düşüş
- Nabızda artış
- Baş dönmesi
- Uyuşukluk, sersemlik
- Bilinç kaybı
- Anafilaktik şok (Çok nadir durumlarda)
Çilek alerjisi nasıl teşhis edilir?
Üniversite hastanelerinin ve özel hastanelerin alerji bölümünde deri prick ve kan testi ile çilek alerjiniz olup olmadığını teşhis ettirebilirsiniz.
Çilek alerjisi nasıl geçer?
* Çilekten ve çilek içeren her türlü yiyecekten uzak durmalıdır.
* Doktor, alerji semptomlarını (iltihap ve kaşıntı) tedavi etmek için kortikosteroid losyonlar reçete edebilir.
* Çilekten dolayı ciltte alerji belirtileri varsa doktor onayıyla hidrokortizon krem kullanılabilir.
* Oral ve topikal antihistaminikler alerjinizi epey rahatlatacaktır.
* Anafilaksi yani şiddetli şok durumunda epinefrin ile tedavi edilmelidir.
Sual:Benim kardeşimin çileğe alerjisi var. Ama çileğe bayılıyor. Çileğin alerji yapmasına neden olan üzerindeki siyah noktalar mı yoksa çilekte bulunan herhangi başka bir madde olabilir mi? Belirtileri yüzde karın bölgesinde kollarda şişkinlik kızarıklık ve kaşıntı
CEVAP
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ,Çocuk İmmünolojisi ve Alerjisi Doktoru Yonca Tabak’ın cevabı: ( Çileğin içindeki bir madde alerjik olmasak da çok tüketildiğinde herkeste alerjik döküntü yapabiliyor. Böyle bir sorun yaşıyorsa çilek yememesi gerekiyor. )
Domates Alerjisi Belirtileri, Nedenleri Ve Tedavisi Tıklayınız
Muz Alerjisi Belirtileri, Nedenleri Ve Tedavisi Tıklayınız
Yoğurt Alerjisi Belirtileri, Nedenleri Ve Tedavisi Tıklayınız
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.