Çikolata Kabızlık Yaparmı? Çikolatanın Kabız Yapma Nedenleri
Çikolata, Güney Amerika tropikal ağacı olan Theobroma cacao bitkisinden elde edilen kakao çekirdeklerinden yapılır. Çikolata lezzetli olmasının yanı sıra sağlık için de faydalı bir yiyecektir. Ancak bazı kişilerde çikolata yemek kabızlık dahil çeşitli gastronomiyel sorunlara neden olabilmektedir. İşte çikolatanın kabızlık yapma nedenleri
Çikolata alerjisi
Yiyecek alerjisi de gastrointestinal sistemi yani mide bağırsakla ilgili sağlık sorunlarına neden olabilir. Çikolata alerjiniz varsa çikolata yedikten sonra kabızlık, gaz, ishal, ciltte döküntü gibi semptomlar yaşayabilirsiniz.
Laktoz intoleransı
Çikolatanın yapım aşamasında genelde çikolataya süt ve süt ürünleri katılır. Laktoz intoleransınız varsa vücudunuz sütte bulunan şekeri işleyebilecek kadar laktaz enzimi üretemez. Bunun sonucunda çikolata gibi süt içeren herhangi bir yiyecek tükettiğinizde yarım saat içinde gaz, kabızlık, mide ağrısı ve şişkinlik gibi mide bağırsak sorunlarıyla karşılaşabilirsiniz.
İrritabl bağırsak sendromu
Ulusal Sindirim Hastalıkları Merkezine göre yetişkinlerin %20’si irritabl bağırsak sendromundan muzdariptir. Bu gastrointestinal rahatsızlık genellikle kabızlık, mide yanması, karın krampları gibi bağırsak fonksiyonlarında çeşitli sorunlara yol açar. İrritabl bağırsak sendromu yaşayanlarda çikolata dahil bazı gıdaların tüketimi hastalığı tetikleyip kişide kabızlık yapabilir. 2005 yılında European Journal of Gastroenterology & Hepatology (Avrupa Gastroenteroloji ve Hepatoloji Dergisinde) yayınlanan bir çalışmaya göre irritabl bağırsak sendromu hastalarının çikolata yedikten sonra daha sık kabızlık sorunu yaşadığı tespit edildi.
Ülser ve gastrit
Ülser ve gastrit, mide zarının iltihabı, kabızlık, karın ağrısı, bulantı, kusma ve iştah kaybına neden olabilir. Kanamalı ülseriniz varsa, dışkıda siyahlaşma veya kusmukta kan gibi belirtiler yaşayabilirsiniz. Bu belirtilerle karşılaşırsanız dahiliye uzmanına görünmeli, yediklerinize içtiklerinize dikkat etmelisiniz. Çikolata yemek, baharatlı gıdalar, kafein, gazlı içecekler, meyve ve sebzeler durumunuzu daha da kötüleştirebilir.
Ceviz Suyu İle Kabızlıktan Kurtulma Kürü Tarifi Tıklayınız
Şeftali Kabızlık Yaparmı? Uzman Doktorlar Cevaplıyor Tıklayınız
Bulgur Kabızlık Yaparmı, Bulgur Yemek Gaz Veya İshale Neden Olurmu? Tıklayınız
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.