Çenem Uyuşuyor, Ne Yapayım, Hangi Doktora Gideyim?

  • Genel Sağlık
  • Çenem Uyuşuyor, Ne Yapayım, Hangi Doktora Gideyim? için yorumlar kapalı
  • 807 kez görüntülendi

Çene uyuşması, felçten, panik atağa, kalp krizinden Ms hastalığına kadar çeşitli nedenlerden kaynaklanan bir sağlık sorunudur. Kimi zaman çene uyuşmasına, çenede karıncalanma hissi de eşlik edebilir. İşte çene uyuşmasına yol açan hastalıklar ve tedavi yöntemleri:

Kanser

Çenede his kaybı, uyuşma, çeşitli kanser türlerinin ilk belirtilerindendir. Çene uyuşmazlığına neden olan en yaygın kanser türleri,meme kanseri ve kan kanseridir. Prostat ve akciğer kanseri de çene uyuşmazlığına yol açabilir.

Ms hastalığı

Çene uyuşması, multipl skleroz hastalığının belirtilerinden biridir. Multipl skleroz, sinir hücrelerinin üzerini kaplayan miyelin kılıfın hasar görmesiyle meydana gelen bir hastalıktır. Belirtileri arasında psikiyatrik problemler, felç, görme kaybı ve duyusal kayıplar yer alır.

Travma ve enfeksiyon

Çenenizdeki sinirler, trafik kazası, çeneye alınan darbe gibi nedenlerden zarar gördüyse, bu durumun sonucu olarak da çenede uyuşma hissi yaşayabilirsiniz. Diş iltihabı ve dişle ilgili çeşitli enfeksiyonlar da bu bölgedeki sinirlere zarar verip çene uyuşmasına yol açabilir.

Trigeminal Nevralji (Yüz Sinir Ağrısı)

Trigeminal Nevralji, yüzü etkileyen sinirlerde duyulan ağrı hissidir. Trigeminal nevraljinin belirtilerinden biri de çene uyuşmasıdır. Ağrı ve uyuşma, yemeyi, içmeyi zorlaştıracak kadar keskin ve şiddetli olabilir. Gelip geçici de olabilir. Ancak her bir atak, ortalama iki dakika sürer. Bazen de ağrı hiç kesilmeden uzun zaman sürebilir.

Çenede ağrı ve uyuşma hissini tetikleyen çeşitli faktörler vardır. Makyaj yapmak, çok hızlı yemek yemek bunlardan bazılarıdır.

Karsinomatöz menenjit semptomu

Çene uyuşması, nadir de olsa karsinomatöz menenjit hastalığının belirtisi olarak da karşımıza çıkabilir. Bu hastalıkta, çene uyuşması genellikle alt dudağın hissizleşmesiyle birlikte belirti verir. Acil tıbbi yardım almak gerekir.

Vitamin eksikliği

Vitamin eksikliği, özellikle B12 eksikliği, çene dahil yüzün uyuşmasına neden olabilir. Vücuttaki potasyum, kalsiyum veya sodyum eksikliği de çene uyuşmasına yol açabilen nedenlerdendir.

Çene uyuşmasının nedenleri

  1. Diyabet (Şeker hastalığı)
  2. Periferik nöropati
  3. Miyokardiyal enfarktüs
  4. Duyusal sinir travması
  5. Duyusal sinir sıkışması 
  6. Soğuk algınlığı
  7. Çene hasarı 
  8. Yüzde yaralanma
  9. Panik atak
  10. Kalp krizi
  11. Felç
  12. Diş çektirme veya diş tedavisi olma
  13. Çeşitli iltihabik hastalıklar

Sual: Bu sabah çenemden yüzüme doğru bir uyuşma başladı, gün boyu devam ediyor. Sebep neden olabilir, hangi bölüme başvurmalıyım?

CEVAP

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Baki Albayrak’ın cevabı: (Bu durumun nedenleri arasında ilk akla gelenler, trigeminal nevralji, atipik fasyal ağrı, çene-şakak kemiği eklem anormallikleri ve dental hastalıklardır. Sizin durumunuzda, ağrının başlangıç şekli, şiddeti, süresi, karakteri (elektriklenme, uyuşma vb) önemli. Nörolojik muayene gereklidir. Bir nöroloji doktoruna başvurmalısınız.)

Çenede uyuşma nasıl geçer?

Çene uyuşmasından muzdaripseniz ilk yapmanız gereken, bir Nöroloji doktoruna başvurmak olmalıdır. Doktorunuz Mr çektirecek, Mr neticesine göre gerekli tedaviyi uygulayacaktır.

Dudak Uyuşması Neden Olur, Nasıl Geçer, Hangi Doktora Gitmeli? Tıklayınız

Burun Uyuşması Ve Karıncalanması Nedenleri Ve Tedavisi İçin Tıklayınız

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.