Çene Uyuşması Nedenleri ve Tedavisi

  • Genel Sağlık
  • Çene Uyuşması Nedenleri ve Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 886 kez görüntülendi

Çene Uyuşması Nedenleri ve Tedavisi

Çene uyuşması genellikle diş sorunlarından veya diş tedavilerinden kaynaklanır. Ancak bazen de sinirlere baskı yapan veya zarar veren multipl skleroz, tümör gibi hastalıklar söz konusu olabilir.

Çene Uyuşması Neden Olur?

1Darbe Almak Ve Diş Problemleri

Çene bölgesindeki mental sinirlerde hasara yol açabilecek herhangi bir etken çene uyuşmasına neden olabilir. Motorlu araç kazası vb. darbe etkenleri buna yol açabildiği gibi, aşağıdaki diş problemleri de mental sinirlerde hasara veya uyarılmaya yol açabilir:

  • Gömülü diş (çene kemiğine kaynamış diş)
  • Diş apseleri
  • Apikal apse
  • Diş çürükleri
  • Pulpit (diş özü iltihabı)
  • Diş tedavileri, diş implantları

Diş sorunları, genellikle alt çene uyuşmasına neden olur. Diş tedavileri esnasında yapılan uyuşturucu müdahaleler de sinir hasarı olmaksızın çene uyuşmasına neden olabilir.

2Kalp Problemleri

Kalp sorunları göğüs ve sol koldan başlayarak çenede de uyuşmaya neden olabilir.

3Trigeminal Nevralji

Mental sinirler, trigeminal sinirlerden ayrılarak dallanır. Dolayısıyla trigeminal sinirlerde uyarılma veya tahrişe neden olan sorunlar çene uyuşmasına yol açabilir. Bu sorunların sık karşılaşılan bir örneği trigeminal nevraljidir. 50 yaş üzerinde daha sık görülür ve saniyeler süren keskin yüz sancısına da neden olabilir.

4Diğer Hastalıklar

Aşağıdaki hastalıklar da çene uyuşmasına neden olabilir:

Multipl Skleroz: Merkezi sinir sistemindeki hücreleri kaplayan miyelin kılıfın hasar gördüğü bu hastalık çene uyuşmasına yol açabilmektedir. Multipl skleroz his kaybına, görüş azalmasına veya psikiyatrik sorunlara da neden olabilir.


Kist Veya Tümör: Çene sinirlerine baskı yapabilecek konum ve büyüklükteki doku farklılaşmaları çene uyuşmasına neden olabilir. Bu doku farklılaşması bir kist olabileceği gibi, iyi veya kötü huylu tümör de olabilir.

Kanser: Çene uyuşması nadiren de olsa bazı kanser türlerinin ilk belirtisi olabilmektedir. Çene uyuşmasına neden olan kanserler arasında meme kanseri ve lenfoma en sık karşılaşılanlarıdır. Prostat kanseri ve akciğer kanseri de çene uyuşmasına neden olabilmektedir.

Çene Uyuşması Nasıl Geçer?

Çenede uyuşmanın altta yatan nedenini bulmak için öncelikle bir diş doktoruna gidebilirsiniz. Böylelikle tedavi sürecini hızlandırabilirsiniz.

Çene uyuşmasına iyi gelen tedaviler şunlardır:

1Masaj Yapın

Kalıcı sinir hasarlarından kaynaklanmayan çene uyuşması vakalarında hafif bir masaj iyi gelecektir. Parmak uçlarınızla uyuşan bölgede hafif baskı uygulayarak daireler çizin. Bu sayede kan dolaşımı iyileşecek, sinir uçları uyarılacak ve çene uyuşması azalacaktır.

2B Vitaminleri Alın

B ve A vitaminleri, özellikle de B12 vitamini sinirlerin sağlıklı işlemesi için çok önemlidir. Et, ciğer, süt ve süt ürünleri tüketin. Kan tahlilleri yaptırarak vitamin seviyenizi ölçebilir, ihtiyaç halinde vitamin takviyeleri kullanabilir veya vitamin iğneleri vurulabilirsiniz.

3Hastalık Tedavileri

Tehlikeli sinir hasarlarından veya diğer hastalıklardan kaynaklandığını düşündüğünüz çene uyuşmasında doktor muayenesini geciktirmemelisiniz. Bu hastalıkların ilk belirtilerinden biri çene uyuşması olmasına rağmen, tedavi edilmedikleri takdirde uzun vadede kalıcı sorunlara neden olabilirler.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.