Çemen otu, sağlığınızı değiştirecek ve yaşamınızı daha iyi hale getirebilecek şaşırtıcı bazı sağlık faydalarına sahiptir. Nasıl mı? Hepsi iltihap tedavisi yararından geliyor. Son araştırmalara göre, çemen otu hem cinsel yaşamınızı hem de üreme işlevinizi iyileştirmek ve bebekler için sütü artırmanın yanı sıra hem iç hem de dıştaki iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olur.

 

Çemen Otu Nedir?

Çemen otu, açık yeşil yaprakları ve küçük beyaz çiçekleri olan bir bitkidir. Bezelye familyasındandır (Fabaceae) ve ayrıca Yunan samanı olarak bilinir (Trigonella foenum-graecum). Çemen otu bitkisi iki ila üç metre boyundadır ve tohumluklarında 10 ila 20 küçük, düz, sarımsı kahverengi, keskin kokulu ve aromatik tohumlar bulunuyor.

 

Çemen otu, kereviz, akçaağaç şurubu veya yanmış şekere benzeyen biraz acı bir tada sahiptir ve genellikle ilaç yapmak için kullanılır. Bununla birlikte, çemen otu pişirildiğinde çok daha hoş bir tada sahiptir. Tohumları çemenin genelde kurutulmuş ve öğütülmüş olarak en çok kullanılan kısımlarıdır. Yapraklar genellikle yemek pişirmede kullanılır.

 

Çemen otu takviye olarak alınabilir veya iltihaplanmayı iyileştirmek için cilde uygulanan bir macun oluşturmak için kullanılır. Çemen otu sabun ve kozmetikte kullanılabilir.

 

Çemen otu ve yağının; antimikrobiyal, antioksidan, antidiyabetik ve antitümör aktivitelere sahip olduğu bilinmektedir. Kuzey Afrika, Ortadoğu, Mısır ve Hindistan’da yetiştirilmiştir. Emülgatör olarak işlev görür ve gıda için koyulaştırma maddesi ve dengeleyici madde olarak kullanılabilir. Ayrıca gıda hazırlamada bir baharat ve aroma verici olarak da kullanılır.

 

Çemen Otu ve Besin Değerleri

1 çorba kaşığı çemen otunda aşağıdaki besin içeriği bulunmaktadır:

 

35.5 kalori

6.4 gram karbonhidrat

2.5 gram protein

0,7 gram yağ

2,7 gram lif

3.7 miligram demir (Günlük ihtiyacın % 20’si)

0.1 miligram manganez (Günlük ihtiyacın % 7’si)

0.1 miligram bakır (Günlük ihtiyacın % 6’sı)

21 miligram magnezyum (Günlük ihtiyacın % 5’i)

32,6 miligram fosfor (Günlük ihtiyacın % 3’ü)

0.1 miligram B6 vitamini (Günlük ihtiyacın % 3’ü)

Sindirim Problemlerini Çözer ve Kolesterol Düzeylerini İyileştirir

Çemen otu, mide bulantısı, kabızlık ve midenin iltihaplanması gibi çok sayıda sindirim problemine yardımcı olabilir. Örneğin çemen otunda bulunan suda çözünebilen lif, kabızlığı hafifletmeye yardımcı olur. Sindirimi tedavi etmek için çalışır ve antienflamatuvar etkileri nedeniyle sıklıkla bir ülseratif kolit diyet tedavisi planına dahil edilir.

 

Çemen otu ayrıca damar sertliğine ve yüksek kolesterol ve trigliserit seviyeleri gibi kalp rahatsızlığına sahip kişilere fayda sağlıyor. Aslında Hindistan dışındaki bir çalışma, insüline bağımlı olmayan diyabetli insanlara günde iki kez 2.5 gr çemen otunun üç ay süreyle verilmesinin iyi (HDL) kolesterolü etkilemeden, trigliseritlerle birlikte doğal olarak kolesterolü önemli ölçüde düşürdüğünü gösterdi.

 

Vücutta İltihap Oluşumunu Azaltır

Çemen otu aşağıdaki durumlara bağlı iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olur:

 

  • Ağız yaraları
  • İltihaplı deri lezyonları
  • Bronşit
  • Cilt yüzeyindeki dokuların enfeksiyonu
  • Tüberküloz
  • Kronik öksürük
  • Kanser
  • Böbrek rahatsızlıkları

 

Çemen otunun, Ayurvedik tıp uygulayıcıları tarafından binlerce yıldır tıbbi özellikleri sebebiyle kullanıldığı keşfedildi. Kan şekerini düşürmek söz konusu olduğunda; diyabet gibi metabolik bozuklukların yönetimi de dahil olmak üzere birçok şey için yararlı olduğu bildirildi.

 

Çemen otu, midede şeker emilimini yavaşlatıyor ve insülini uyarıyor. Geleneksel Çin tıbbında, bir balgam söktürücüsü olarak bilinir ve vücuttaki iltihabı parçaladığı söylenir.

 

Uluslararası İmmünofarmakoloji’de yayınlanan araştırmalar, artritik sıçanlar üzerinde çemen otunun antienflamatuvar ve antioksidan etkilerini incelemiş ve çemen otunun iltihapla mücadele etme gücü teyit edilmiştir. Aynı zamanda çemen otunun sıçanlarda doğal bir artrit tedavisinde etkili olabileceği de görülmüştür.

Erkeklerde Libidoyu Artırır

Erkekler için çemen otu kullanmak kasık fıtığı, erektil disfonksiyon ve kellik gibi diğer erkek problemlerini azaltabilir. Çünkü çemen otu, cinsel uyarılmayı ve testosteron seviyelerini artırabilir.

 

Hastalıkları tedavi etmek veya cinsel performansı iyileştirmek için doğal bitkiler kullanmadan önce bir doktora danışmak en iyisidir. Çemen otundan üretilen takviyelerin erkeklerde cinsel arzuyu ve performansı artırdığı ve doğal olarak iktidarsızlığı iyileştirdiği gösterilmiştir.

 

Fitoterapi Araştırması’nda yayınlanan bir çalışmada, erektil disfonksiyon öyküsü olmayan 25 ila 52 yaş arasındaki 60 erkek, altı hafta boyunca günde bir plasebo veya 600 miligram çemen otu özütü aldı. Kişiler kendilerini değerlendirdi. Katılımcılar, çemen ile aldıkları sonuçları kaydettiler ve takviyenin libido üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu bildirdiler. Sonuçta çemen otu özütünün cinsel uyarılma, enerji ve dayanıklılık üzerinde önemli bir etkisi olduğu ve katılımcıların normal testosteron seviyelerini korumasına yardımcı olduğu bulundu.

 

Emziren Annelerin Sütünü Artırıyor

Çemen otu ayrıca emziren kadınlara yardım eder. Çemen otu, bir kadının anne sütünü artırabilir, çünkü süt tedarikini artırmak için gerekli olan bir galaktagog olarak işlev görür. Bu, süt kanallarını uyarır ve süt üretimini 24 saat gibi kısa bir sürede artırabilir.

 

Çemen otunun emzirme için güvenli olup olmadığında dair daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulsa da, birkaç çalışma süt akışını teşvik etmek için kullanımını not eder. Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp, Eczacılık Bilimleri Dergisi ve Uluslararası Veteriner Hekimliği gibi kurumların tümü bu konuda yayınlanmış çalışmalara sahiptir.

 

Vücut Dışındaki İltihaplanmayı da Azaltır

İç yangının azaltılmasına ilaveten, çemen otu bazen dışarıdan tedavi olarak kullanılır, yani bezle sarılıp ısıtılır ve deriye doğrudan uygulanır. Bu, dış iltihabı azaltır ve tedavi edebilir:

 

  • Kaslardaki ve lenf düğümlerinde ağrı ve şişme
  • Gut
  • Yaralar
  • Bacak ülserleri
  • Siyatik
  • Kepeklenme
  • Egzama

 

Bölgeyi önce test etmek ve yanmadığından veya tahriş olmadığından emin olmak önemlidir.

Yiyeceklere Lezzet Katar

Çemen otu çoğunlukla Hint yemeklerinde bulunan köri gibi baharat karışımlarında bulunur. Ayrıca taklit akçaağaç şurubu, gıdalar, içecekler ve tütünlerde aroma maddesi olarak kullanılır. Çemen otu bitkisinin yaprakları salatada kullanılabilir ve Hint yemeklerinde taze ve kurutulmuş yapraklar kullanılır.

 

Yeme Bozukluklarına ve Kilo Almaya Yardımcı Olur

Çemen otu, iştah artışı sağlar. Pharmacology Biochemistry and Behavior’da yayınlanan bir çalışma, çemen otu özütünün yemek davranışına etkilerini araştırdı. Yemek tüketimi ve beslenme motivasyonunun yanı sıra metabolik endokrin değişiklikleri belirlemek için deneyler gerçekleştirildi.

 

Sonuçlar, çemen otu özünün düzenli olarak oral yolla alınmasının, yiyecek tüketimini ve yemek motivasyonunu önemli ölçüde artırdığını gösterdi. Raporda, bununla birlikte, tedavinin anoreksia durumunda yeme isteğinin azalmasını engellemediği de belirtildi.

 

Maryland Üniversitesi Tıp Merkezi, anoreksia nevroza vakalarında, 250 ila 500 miligram çemen otunu günde üç defa almanızı önerir ancak çocuklar için güvenli olmayabilir. Bu nedenle herhangi bir ilaç veya doğal tedaviye başlamadan önce doktorunuza danışın.