Çay Ağacı Yağı Faydaları ve Yan Etkileri

  • Genel Sağlık
  • Çay Ağacı Yağı Faydaları ve Yan Etkileri için yorumlar kapalı
  • 773 kez görüntülendi

Çay Ağacı Yağı Faydaları ve Yan Etkileri

Çay ağacı yağı mikrop öldürücü (antiseptik) ve antibakteriyel özelliği nedeniyle uzun zamandan beri tedavi amacıyla kullanılıyor. Bu yöntem ilk Avustralya’da başlamış. Özellikle, Avustralya’da binlerce yıldır Aborjinler, çay ağacı yağını mikrop öldürücü etkisi nedeniyle kesikleri ve yaraları iyileştirmek için kullanmışlar.

Şimdilerde ise şampuanlarda ve deodorantlara ek olarak, akne ve egzamayı tedavi eden kremlerin içeriğinde de çay ağacı yağı kullanılıyor.

Çay Ağacı Yağı Kısaca

Yaşam editörleri tarafından hazırlanan hastalık kartlari ilgili hastalığa ait en çok merak edilen sorulara kısaca yanıt verir.

  • Dikkat
  • Normal
Ne Yapmalıyım?

Bu tür bitkisel tedavi yöntemlerini kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın. Doktorunuzun onay vermediği bitkiyi kullanmakta ısrarcı olmayın.

Neye Dikkat Etmeliyim?

Çay ağacı yağı hamile ya da emziren kadınlar tarafından kullanılmaması gerekir. Direk cilde uygulandığında tahriş ve kaşıntıya neden olabilir. göz çevresi ve kasık bölgesinde dikkatli kullanılmalıdır. Kusma, uykusuzluk, baş dönmesi, koma gibi ciddi yan etkilerle karşılaşabilirsiniz.

Çay Ağacı Yağı Neden Faydalıdır?

Çay ağacı yağı özellikle bakteri, virüs ve mantarların neden olduğu hastalıkların tedavisinde etkilidir. Günümüzde birçok antibiyotiğin üstesinden gelemediği bazı enfeksiyonları tedavi edebilir:

  • Bakterilerin ya da mantarların neden olduğu cildin aşırı yağlanması, siğil, kaşıntılı döküntüler, kepek vb. cilt hastalıklarına karşı doğal bir iyileştiricidir. Aynı zamanda, güneş yanıklarına ve derideki soyulmalara da iyi gelir.
  • Solunum yolları ile ilgili astım, boğaz ağrısı, öksürük ve benzeri sorunların tedavisine yardımcı olur.
  • Kızamık, su çiçeği, gribal enfeksiyon ve soğuk algınlığı gibi bazı bulaşıcı hastalıkların tedavisinde kullanılır.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Ağzı ve dişleri temizler.

Dermatolojik hastalıklara karşı da iyileştirici etkiye sahip olan çay ağacı yağının ayrıca ağız kokusunu gidermede etkili olduğu saptanmıştır. Bunlara ek olarak cinsel bölgede iltihaplanma ve ‘stafilokok’ adı verilen bakteriden kaynaklanan hastalıklara karşı da faydalıdır.

Çay Ağacı Yağı Faydaları ve Kullanım Alanı

Çay ağacı yağı bakteri ve diğer mikropların sebep olduğu deri hastalıklarını iyileştirir. Çay ağacı yağının iyileştirmede etkili olduğu bu hastalıklar arasında böcek sokması, mantar enfeksiyonları, ciltteki yanıklar, iltihaplanma ve uçuk sayılabilir.

1 Ayak Mantarının Tedavisi

Çay ağacı yağı içeren krem kullanarak ayak mantarı kaynaklı kaşıntı ve yanmayı azaltabilirsiniz. İçeriğinde çay ağacı yağı olan kremler mantar hastalıklarının tedavisinde kullanılan ‘Tinoctin’ ve ‘Genaspor’ gibi mantar hastalıkları için kullanılan diğer kremler kadar etkilidir. Ancak, mantar hastalığından tamamen kurtulabilmek için içeriğinde en az yüzde 25 çay ağacı yağı ihtiva eden kremler kullanılmalıdır.

2 Mantar Enfeksiyonlarını İyileştirir

Çay ağacı yağı ayak mantarının yanı sıra tırnak mantarını iyileştirmede de etkili bir yöntemdir. Örneğin; ayak tırnaklarında oluşan mantara karşı çay ağacı yağını günde 2 kez olmak üzere 6 ay boyunca uygulayabilirsiniz. Böylece tırnak mantarında tamamen iyileşme sağlayabilirsiniz.

3 Akneleri Azaltır

Yüzde beş oranında çay ağacı yağı içeren krem ya da losyonlar akneleri azaltırken, aynı oranda benzoil peroksit içeren merhemlerden daha az tahriş edicidir.

4 Güneş Yanığı ve Ciltteki Kızarıklığı Giderir

Çay ağacı yağı cilt:

Cildinizde oluşan kızarıklık ve güneş yanıklarını güneş kremine veya aloe veraya birkaç damla çay ağacı yağı ekleyerek dindirebilirsiniz.


5 Ağız ve Nefes Sorunlarının Tedavisi

Çay ağacı yağı kötü kokan nefes, plak, diş eti iltihabı gibi oral sorunların tedavisi için kullanılabilir. Özellikle diş hekimi tarafından uygulanan tedavinin öncesi ve sonrası için bakterilerle mücadelede etkilidir. Bunun için bir bardak ılık suya 3 damla çay ağacı yağı damlatarak gargara yapabilirsiniz.

6 Ağızda Çıkan Yara ve Boğaz İltihabına İyi Gelir

Çay ağacı yağını sıcak suya karıştırıp buharını solumak balgamı söker atar. Ayrıca bu buharı solumaya devam etmek göğüs hastalıkları ve boğaz ağrısına iyi gelir. Nefes darlığından oluşan göğüs hastalıklarında sizi rahatlatır.

7 Diş Fırçasını Temizlemek İçin

Diş fırçamız bakteri oluşumu için elverişli olduğundan dişlerimizin temizliğinde diş fırçası temizliği çok önemlidir. Birkaç damla çay ağacı yağı diş fırçamızı temizlemede yeterli olacaktır.

8 Haşereleri Önlemek İçin

Çay ağacı yağı haşerelerle mücadelede etkili bir yöntemdir. Karınca ve böceklerin çoğu çay ağacı yağının yaydığı kokudan uzaklaşmak istediğinden birkaç damlası uzak tutmaya yeterli olacaktır.

9 Spor Ekipmanlarının Kokusunu Gidermek İçin

Çay ağacı yağı doğal bir koku gidericidir. Spor aletleri bakteri barındırdığından kötü kokabilir. Bu yüzden çay ağacı yağı kullanımı tercih edilebilir

10 Çamaşırlarınız İçin İyi Bir Koruyucudur

Çamaşır makinenizin deterjan gözüne ya da çamaşır yıkama suyuna ekleyeceğiniz birkaç damla çay ağacı yağı çamaşırlarınızın renklerinin daha canlı kalmasını sağlarken ayrıca çamaşıra ferah bir koku da verir. Antiseptik (mikrop öldürücü) olması sayesinde çamaşırlarınızın daha hijyenik kalmasını sağlar.

11 Sabun ve Deterjandan Kaynaklanan Köpük Lekeleri ve Sudan Kaynaklanan Kireci Temizler

Çay ağacı yağı porselen ve seramiklerdeki kireç lekeleri için uygun bir temizleyicidir. Aynı zamanda bulaşıklarınızda tortu kalmasını önler.

Çay Ağacı Yağının Yan etkileri

Çay Ağacı Yağı hamile ya da emziren kadınlar tarafından kullanılmaması gerekir. Eğer çay ağacı yağını katkısız halde kullanacaksanız kullanırken daha dikkatli olmalısınız. Çünkü hassas kişilerde saf haldeki çay ağacı yağı ciltle teması halinde cildinizi tahriş edebilir ve kaşıntıya sebep olabilir.

Eğer bu yağı göz çevresi, ağız ya da kasıklarda kullanacaksanız daha dikkatli olmalısınız. Çünkü doz aşımı durumunda bu yağın bazı ciddi yan etkileri olacaktır. Bunlar baş dönmesi, uykusuzluk, kusma, bağışıklık sisteminde zayıflama ya da koma hali olabilir. Eğer bunlardan birini hissederseniz, doktorunuza görünmeniz gerekir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.